Vikipedi:Şikâyet/Hizmetli/Arşiv2

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dbl2010 adlı kullanıcıyı Kullanıcı:Etrüsk'i yetersiz delillerle engellediği için şikayet ediyorum. ----devrimdptmesaj 11:57, 3 Mayıs 2007 (UTC) --- Şikayetimle ilgili bir ön çalışmamı da burada karar verecek insanlara sunmak istedim İlgili yöneticinin ve diğer yöneticilerin engelleme için gösterdiği deliller,


Kullanıcı:Dbl2010'un gösterdiği deliller[kaynağı değiştir]

  • konuşma tarzı, ilgi alanları, kullanıcılara olan yaklaşımı,
  • Vikipedi üzerinde oluşturmaya çalıştığı siyasi baskının hem içerik hem de tarz bakımından aynılığı
  • LandSCape'in etrüsk konusuna olan ilgisi
  • Kuklası olduğu iddia edilen kullanıcı ile olan politik ve davranış benzerliği
  • Yasal tehdit. link verilmeli
  • Yasal baskı link verilmeli


Kullanıcı:Citrat'ın gösterdiği deliller[kaynağı değiştir]

  • Entrusk'un Landscape ile bir cok benzerlikler gosterdigini kabul etmek gerek.
Delil olarak degil ancak genel kanaat olarak kabul edebilirsiniz. Ozellikle son zamanlarda saldirgan ve diger vikipedistleri rahatsiz edici bir tutuma girmisti. Uslub olarak Landscape'ten baska bu sekilde davranan baska bir kullaniciya tanik olmadim. Kukla nedeni ile engelenmesiydi, benzer nedenlerden (troll, tehdit, forum vs) engellenecekti. Kendisi de bu konuda uyarildi. Citrat 01:29, 7 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Baylan'ın gösterdiği deliller[kaynağı değiştir]

  • Etrüsk'de tıpkı Landescape gibi bazı katkı yapan ama kullanıcı sayfasını açmamış kullanıcıların kullanıcı sayfasını açardı Mesela Landescape'in açtığı Kullanıcı:MuratCetin, Kullanıcı:Murat0101 ve etrüsk'ün açtığı Kullanıcı:2ulus gibi sayfalar,
  • Bir kullanıcı niye gidip başkasının kullanıcı sayfasının açılışını yapsın?


Kullanıcı:Pınar'ın gösterdiği deliller[kaynağı değiştir]

  • Robot kullanıyor muydu? [1]
    LandScape'in kuklası mıydı? [2] ve [3], [4], [5]
    Yasal tehditlerde bulundu mu? [6]
    Uyarıldı mı? [7], [8]


Bot kullanımı ile ilgili[kaynağı değiştir]

  • landscape'in yazısı 1
  • lanscape'in yazısı 2

Bu fikirlerin kabul edilmemesi sonrası Etrüsk hesabı ile botu çalıştırdığı iddiası

  • her ikisi de bu maddeye aşırı derecede önem veriyordu.

NOT:Bir konuşma sırasında Etrüsk köy maddelerini açarken elektirik kesintisi ve voltaj düşüklüğünden dolayı tüm emeklerinin boşa gittiğinin beyan etmiştir, bilgilerinize sunulur.--Erdem Şenol 13:06, 5 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Vito Genovese'in gösterdiği deliller[kaynağı değiştir]

  • Etrüsk'ün Landscape tarafından kontrol edilen bir hesap olduğunu adım gibi biliyorum. İki hesabı da aynı kişi kullanıyor demiyorum, dikkat çekmek isterim. Etrüsk hesabının da Landscape'in talimatıyla faaliyet gösterdiğini biliyorum, onun dışında iki farklı bilgisayar kullanıcısı tarafından kullanılmaları ihtimaline açık kapı bırakıyorum. Takdir edersiniz ki bu kullanım da "Meatpuppet" denen ve aynı cezayı mecbur kılan suç kapsamına girmekte.
  • 2004'lerden 2005'lerden beri burada olan kullanıcılar da kuklalıktan en ufak bir şüphe duymadıklarını tekrar tekrar belirtiyorlar
Bunları delil olması açısından yazmadığımı not olarak düşmeliyim. Bu nedenle benim gösterdiğim deliller denemez bunlara.--Vito Genovese 14:24, 3 Mayıs 2007 (UTC)

Diğer kullanıcıların suçsuzluğuna dair gösterdikleri deliller[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:maderibeyza[kaynağı değiştir]

  • Landscape zamanında buralarda yoktum. Ama geçmişine baktığımda Etrüsk ile benzerlikler olduğu gibi kesinlikle ayrı düştükleri noktalar olduğunu da farkettim Kullanıcı:maderibeyza
    Bu ayrıcalıkların ne olduğunu belirtmemişsiniz. O nedenle bir cevap veremiyorum. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Alperx[kaynağı değiştir]

  • Bu kullanıcı iddia ettiğiniz gibi LandScape ise neden kendisi ile [9] ters düşsün, hatta kendisini küçük düşürsün? Kullanıcı:Alperx
  • LandSCape İskilip maddessine aşırı düşkündü. İskilip'i dünyanın merkezi görecek kadar tutkulu. Ama Etrüsk olarak kimliğini saklamak zorunda olduğundan, istediği detaylı ilgiyi gösteremedi. Peki LandSCape olduğunu belli etmeden nasıl bu maddeyi nasıl detaylı revüzyona sokarsın? İskilip'i seçkin madde yapmak için can atan biri olarak ne yapsın. Madde yazarlarına bir zıtlaşmalı ki, aynı bu sizin dediğiniz gibi suni bir delil oluştursun. Ayrıca "burada yazılanları iyi sallamışlar" gibi karşıtlık göstermesi biraz acip. Bu, "iyi sallamış" terimindeki aşağılamanın dozajı biraz fazla değil mi? Genelde yanlış varsa maddede yanlış var denir. Önceki yazanlara sataşıldığı pek olmaz. Ama sataşması şart ki, LandSCape ile ters düştüğünü göstersin. Dolayısı ile o olmadığını savunsun. Ayrıca madde hakkında özel çalışma planı çıkarması bile bir işaret.
  • Biliyorum, istemedikçe bu yazılar sizin için asla ispat değil. Buyrun Etrüsk'ün kayıt olduktan sonra ellediği ilk madde hangisi?:
    7 Şubat 2007 00:00 UTC de Etrüsk kayıt oluyor: Kayıt kaydı
    7 Şubat 2007 06:24 UTC yaklaşık 6 saat sonra. İlk ellediği madde İskilip. Fakat bunun çakılmaması için Etrüsk ismiyle yapmıyor. Anonim IP olarak yapıyor. En alttaki ilk edit
    7 Şubat 2007 8:24 UTC İskilip'i elledikten 2 saat sonra Etrüsk kimliği ile ilk değişiikliğini yapıyor. En alttaki ilk edit
    IP ona mı ait acaba diye sorarsınız, denetçi raporu mevcut. Buyrun burada Binlerce editi olan birinin ilk ama ilk editi İskilip, hem de anonim IP olarak gizlenerek. Bu ne rastlantı? --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)
  • Bot iddasına istinaden: Bunu bende önceden yaptığım hazırlıkla, herkesin bildiği kopyala yapıştır tekniği ile yapabilirim .Kullanıcı:Alperx
  • Bot kullanması engellenme sebebi değildi. Etrüsk, Vikipedi'den men edilmiş LandSCape'in kuklası olduğu için engellendi. Ama merak edenler için, pywikipediabot adlı robot program kullandığı denetleme sonuçlarından kanıtlanmış olarak biliniyor. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Ddenkel[kaynağı değiştir]

  • Bot iddasına istinaden: firefox ya da explorer'in yeni çıkan sürümlerinde yeni sekme açıp, editleri (10-100-1000) aynı anda girme imkanının mevcutluğu. Kullanıcı:Ddenkel
  • Bot kullanması engellenme sebebi değildi. Etrüsk, Vikipedi'den men edilmiş LandSCape'in kuklası olduğu için engellendi. Ama merak edenler için, pywikipediabot adlı robot program kullandığı denetleme sonuçlarından kanıtlanmış olarak biliniyor. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

NOT:Bir konuşma sırasında Etrüsk köy maddelerini açarken elektirik kesintisi ve voltaj düşüklüğünden dolayı tüm emeklerinin boşa gittiğinin beyan etmiştir, bilgilerinize sunulur.--Erdem Şenol 13:06, 5 Mayıs 2007 (UTC)

  • Bot kullanması engellenme sebebi değildi. Etrüsk, Vikipedi'den men edilmiş LandSCape'in kuklası olduğu için engellendi. Ama merak edenler için, pywikipediabot adlı robot program kullandığı denetleme sonuçlarından kanıtlanmış olarak biliniyor. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Uannis[kaynağı değiştir]

  • Bende birçok kişinin kullanıcı sayfasını açtım editlerime bakın bendemi kuklayım Kullanıcı:Uannis
  • Hayır kukla değilsin, 3-5 benzerlik herkes arasında olabilir. Mühim olan karakter benzerliği, bir çok değişik tarzda ki editlerde benzerlik başka teknik özelikler. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Kullanıcı:Erdemsenol[kaynağı değiştir]

  • Bu iki şahısın kukla olmadıklarını onlarla iletişime geçmiş biri olarak gayet iyi biliyorum Kullanıcı:Erdemsenol
  • Erdemsenol LandSCape ile iyi arkadaş. Vikipedi üzerindeki siyasi düşünceleri, tarafsızlık konusundaki fikirleri birbiriyle çok benzerlik gösteriyor. O sebeple, LandSCape'in Vikipedi'de onunla birlikte olması çok istediği bir şey. Güçbirliğini kaybetmek istemiyor. Kim böyle tartışmalar, oylamaların olduğu bir ortamda, seninle aynı fikirde olan birisini kaybetmek ister. Bu tutumunu LandSCape engellendiğinde de gösterdi. Şimdi de aynısını yapıyor. Bu şartlar altında üstteki beyanın doğru olduğunu kabul etmek güç. Tabiki bunlar laf diyebilirsiniz. Buyrun ikisi arasında ki arkadaşlık ile ilgili beyanlarda ki tutarsızlılara bakalım:
    • 28 Nisan 2007'de Etrüskü eskiden tanıdığını belirtiyor. LAndSCape'le de görüşmüşlüğü olduğunu. Bakınız
    • '24 'Nisan 2007 de, Burada iki şahıs diyerek tanımlıyor.
    • 23 Nisan da Etrüsk engelleninceye kadar Erdemsenol ve Etrüsk hiç tanışıyormuş gibi davranmadı. Hiç bir arkadaşlık izi göstermediler.
    • 16 Mart 2007'de, tam tersine tanışmadıklarını Etrüsk şu sözlerle gösterdi. Yeşil paragraftaki ilk cümlelere bakalım Adanalı olduğunu Erdemsenol'un kullanıcı sayfasından öğrendiğini belirtiyor.
    • 25 Şubat 2007. Bu Vikipedi'de tanımıyormuş gibi davranan Etrüsk, yine gizlenmek için kullanıcı adından çıkıp, anonim IP olarak Erdemsenola, samimiyetin sınırlarını zorlayab bir mesaj atmış. Burun kendi gözlerinizle görün
  • Bu gizli beraberlik nedir acaba? --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)


Bu ifadeler Vikipedi:Şikâyet ve Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Etrüsk2 sayfalarındaki ifadelerden alınmıştır.

Düşünmecen önce ben engellenen kullanıcının hangi suçtan engellendiğinin de belirtilmesini istiyorum. Şu ama bu da var filan denmesin lütfen. Ne sebeple engellendi ise sadece o lütfen.

Ayrıca bu gösterilen delillerin tek tek incelenmesini istiyorum. Hangi delil geçerlidir hangisi değildir. Bu konuda kullanıcıların hassasiyetleri olduğu gerçeğini unutmayalım ve şüphelere saygı duyalım. ----devrimdptmesaj 14:17, 3 Mayıs 2007 (UTC)

Bu arada arkadaşların daha önce bahsetmediği deliller varsa ekleyebilirler tabi. Biraz toparlama ve işi kolaylaştırma amacı ile yapılmıştır bu. ----devrimdptmesaj 14:21, 3 Mayıs 2007 (UTC)


Merhaba Devrim,

Normalde bir şikayet yapılmadan önce şikayete konu olan kişiye mesaj atılması ve konuşulması, sonuç alınamazsa ancak o zaman böyle bir sürece başvurulması gerekiyor. Ancak bahsettiğin olayla ilgili tüm konuşmalar Vikipedi:Şikayet sayfasında sürdüğü için elbette uygun bir başvuru seninkisi de. Not olarak düşeyim istedim sadece.

Yine aynı şekilde konuyla ilgili herkes iyi kötü fikir belirttiği için bu eylemin haklılığı ve haksızlığı konusundaki görüşler de o sayfada paylaşılmış oldu. Normalde bir şikayet başvurusu yapıldığı zaman görüşler ortaya konuyor, sonunda ise bir yönetici olayı karara bağlıyor.

Şikayet sayfasındaki yazımda da yazdığım gibi, Dbl2010 dışında 5 yönetici (Citrat, Baylan, Noumenon, Pınar ve ben) kararın doğru olduğunu düşündüklerini belirttiler. Ancak yine yazımda belirttiğim gibi, haksız olduğunu düşündüğünüz bir kararın üzerine gidebilirsiniz. Vikipedi'de 14 yönetici mevcut ve bunların 7 tanesi kararı değerlendiren bir açıklama yapmış değil. İstersen onları göreve çağırabilir ve kararı değerlendirmeleri talebinde bulabilirsin. Ancak altını çizmek isterim ki, bu şikayetin sonucunda şikayet lehine olabilecek en büyük gelişme, kararın hatalı olduğuna yönelik olabilir. Yine yazımda belirttiğim nedenlerle Etrüsk Vikipedi'ye geri dönmeyecektir.

Sevgiler

Vito Genovese 12:13, 3 Mayıs 2007 (UTC)

Bu engellemeye %100 destek verdiğim için beni de şikayet etmelisin. Sadece Özgür'ü hedef alman doğru değil --Pinar 14:25, 3 Mayıs 2007 (UTC)

-Pınar hanım tavsiyenizi benim bu mesajımla beraber benim mesaj sayfama taşırmısınız. Buraya yazılacak bir şey değil bu. Zaten konu dağılmaya müsait. ----devrimdptmesaj 14:34, 3 Mayıs 2007 (UTC)

  • Şikayetin içeriği ilgili yorum yapmayacağım. Ancak bir sorun var, genel olarak şikayetleri değerlendiren ve buna bağlı olarak karar verme yetkisine sahip şu anda bir organ yok. Yani burada yapılan şikayeti kim değerlendirecek kim karar verecek. Uzun zamandan beri söylediğim en az 10 kişiden oluşan hakem heyeti bir an önce bu tür şikayetlerin çözümlenmesi için oluşturulmalı. Bu yüzden yapılan şikayet ve alınan kararların geçerliliği yoktur. Sevgiler saygılar --Karduelismsj 21:29, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Vikipedi:Şikayet ve Vikipedi:Şikayet/Yönetici sayfalarındaki şikayetleri şikayet edilmeyen yöneticiler değerlendirir. Mevcut prosedür bu şekildedir. Bu nedenle şikayet de geçerlidir, karar da. Ancak elbette ki ideali şikayet diye bir sayfamızın olmayışı, bunun yönetici panosu tarzında bir oluşum altında incelenmesidir. Hakem kurulunun kurulması da sağlıklı bir çözümdür, ancak hakem kurulu yönetici üstü bir yapı şeklinde görülmemeli, aksine denetleyici konumda oldukları ve kullanıcının kullanıcıyı şikayet edebildiği gibi, kullanıcının yöneticiyi ve yine benzer şekilde yöneticinin kullanıcıyı şikayet edebileceği bir düzende oluşunun altı çizilmelidir. İşin anahtar kısmı bu tür prosedürlerin Vikipedi:Anlaşmazlıkların giderilmesi sayfasındaki yöntemlerden sonuç alınamaması durumunda başvurulması gereken ek çareler olduklarının bilinmesi, kavranmasıdır. Her zaman son çare olarak başvurulması gereken yöntemlerdir bunlar.--Vito Genovese 21:40, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Sanırım bundan daha fazla "son" çareyi gerektiren bir durum bulunamaz. Günlerdir süren bu tartışma kutuplaşma ve vikipediden soğumayı beraberinde getiriyor. Zamanusta 23:30, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Hatalı karar ve sonuçları[kaynağı değiştir]

"En büyük gelişme"nin kararın hatalı olduğuna yönelik olması, fakat hatanın getirdiği sonuçların giderilmemesi ya da giderilmek istenmemesi kulaklara ve akıllara son derece mantıksız gelmektedir.

Sizi mantıklı düşünmeye, ve bu işi bir inat haline getirmemeye davet ediyorum. İnanın tüm saygınlığınızı yitiriyor ve vikipedi kurallarını kullanarak muvazaalı işlemlerde bulunduğunuzu göstermeye başlıyorsunuz. Bize vikipedi'de yöneticilerin at koşturur gibi davranmadığını, her şeyin demokratik bir şekilde işlediğini gösteriniz ki, bizim de vikipedi için emek harcarken akıllarımızda soru işaretleri oluşmasın.

Şikayet sayfasında siz değerli yöneticilere söylediklerime yanıt bile alamıyorum. Siz henüz kullanıcıların itirazlarını, sorularını bile dikkate almıyorsunuz. Burnunuzu biraz yere indirmeniz gerekir beyefendiler. Yöneticilik oylarla birlikte yetkiyi aldıktan sonra, bu yetkiye dayanarak karar verip, herkesi görmezden gelerek bunları uygulamak değildir.

O halde bu hatalı kararın Etrüsk'ün daha sonraki davranışlarını tetiklediği düşünülürse suçluluk hali ortadan kalkar. Üstelik bu hatalı karar ile, 1. Hem Etrüsk'ü hem de ben dahil nice kullanıcıyı Vikipedi'den soğutan; 2. Devrimdpt bu sayfayı açana kadar delillere olan itirazımızın dikkate almayan; 3. Kullanıcılardan bir çoğunun Landscape ile Etrüsk'ün aynı kimse olmadığına dair ortaya sunduğu kanıtları görmezden gelen; yöneticileri istifaya davet ediyorum. Zamanusta 01:42, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Şikayette bulunan devrimdpt ve devamında Zamanusta bu şikayyetten hiçbir sonuç çıkmayacaktır.[kaynağı değiştir]

Evet hiçbir sonuç çıkmayacaktır. Buna yüzde yüz eminim. Sizin gibi düşünen onlarca vikipedist olmasına rağmen yöneticilerin hepsi aynı düşüncede olduğu için burada da Yüce Divan bulunmadığı için sonuç alınamayacaktır. Bunun tek çaresi karşı görüşleri bulunabilen yöneticilerin diğer yöneticilerin arasına katılmasıdır. Hepinize saygılarımı sunarım.--TOBB ETÜ 13:20, 4 Mayıs 2007 (UTC)

Bu şikayetin Dbl2010'un savunması üzerine sonuca bağlanmasını ve arşivlenmesini talep ediyorum[kaynağı değiştir]

Bu şikayette adımın geçmesi üzerine ben de şikayet edilmiş bir pozisyoda olduğum için müdahalede bulunmamayı uygun görmüştüm. Ancak şikayette bulunan kullanıcı tarafından bu şikayet hala bir sonuca bağlanmamış olarak kabul edildiği ve arşive kaldırılmasına itirazda bulunulduğu için bir şeyler yazmak ihtiyacı hissettim. Dbl2010'un özellikle Alperx ve Erdemşenol 'un itirazlarına cevap verirken gösterdiği deliller birlikte değerlendirildiğinde, verdiği Etrüsk engellemesinin ne kadar doğru bir engelleme olduğu bence çok bariz bir şekilde bir kez daha görülmektedir. Buna istinaden bu şikeyetin şikayet edilmemiş bir yönetici tarafından sonuca bağlanmasını ve arşivlenmesini talep ediyorum. Tüm bu Etrüsk süreci içinde, Türkçe Vikipedi'nin alt yapısını kurarak bize hazır bir ortam bırakan, iyi bir yönetici , iyi bir Bürokrat olan Dbl2010'un Türkçe Vikipedi'ye gücenerek buradan ayrılması kanımca Türkçe Vikipedi'ye verilmiş bir ceza olmuştur. Şu anda 80.000 küsur maddeye sahip vikipedi projeleri içinde kendi topluluğunun seçmiş olduğu bir bürokratı olmayan tek vikipedi projesi olmamız da bizler adına övünç vesilesi olmayacaksa acil tarafından diğer dillerdeki Bürokratlarla ilgili politika sayfalarının çevrilerek Mach ve İnfoCan'ın seçimlerinde olduğu gibi kuklaların cirit attığı oylamalarda, kuklalarla ilgili inisiyatif kullanabilen bir veya birkaç bürokrat seçmemiz gerektiğini de belirtmek isterim. Saygılar--Atacameñoileti 22:22, 12 Ağustos 2007 (UTC)

Bu bürokratlık meselesi beni fena halde korkutuyor. Tez zamnda bir veya iki bürokrat seçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca Dbl2010 ile de konuşup onu dönmeye ikna etmnekte benim tercihlerim arasındadır. Ancak bu şikayetin artık sonuçlandırılması öncelikli konudur.--Plenumchamber 08:09, 13 Ağustos 2007 (UTC)
  • pekala, konuşalım o halde. bu şikayet pınar tarafından çok da haklı biçimde arşive kaldırılırken, şikayeti yapan arkadaşımız itiraz etti, sonuca ulaştı mı hatırlamıyorum diyerek. sonuca kimi zaman sessizce varılabilir oysa. o dönem bu meselenin peşinde olan arkadaşlarımızın çoğu sanırım buradaki mesajları görmüş olmalılar. hukuk içinde çareler tükendiği zaman böyle yollar gordion'un kılıcı misali çözebiliyor düğümü. ben böyle bir şey yapmam, yapamam, ama yapanlara, yani ille de IP numarasını delil olarak isteyenlere istedikleri delili sunanlara da niye yaptınız diyemiycem, kimse kusura bakmasın. okuyacağınız küfürlerin vebali de herhalde bu e-postaları açığa çıkaranların değil, o küfürleri edenlerin boynunadır. --kibelemesaj 08:36, 13 Ağustos 2007 (UTC)
sonuç: şikayet edilen yöneticinin (an itibariyle yönetici değil) yaptığı savunma ve deliller bu şikayeti geçersiz kılmaktadır. yapılan engelleme kurallara uygun ve doğrudur. --kibelemesaj 17:46, 15 Ağustos 2007 (UTC)
  • En son aldığım bir emailde bana LandSCape/Etrüsk'in email ya da msn yoluyla bazı arkadaşlara, bir torba dolusu lafın yanında, yöneticilik için çok uygun olduğunu ve adaylığında destek verme vaadinde bulunduğunu söylediği belirtilmiş. Bu vaatleri alan arkadaşlara şunu açıkca söylemek istiyorum. Bu sözlerle yöneticilik cazipliğine kapılıyosanız, çok büyük bir oyunun içinde olduğunuzu bilin. Madalyonun öbür yüzünü görün. Düşünün. Ben öyle tatlı dillerle gönül fethedenlerden değilim. Rasyonel konuşmayı severim. Kandırmak için seveceğiniz dalavere sözler eklemem. İnanması size kalmış

İddiaları delil olarak göstermesi, ilgili kişiyi ispatsız zan altında bırakması, iddia edilen kişisel yazışmaların detaylarını buraya dökmesi, ispatsız suçlamalarda bulunması, kısaca trollük ve kişisel bilgilerin (buna özel konuşmalarda dahil, malum Msn kişisel bir program) Vikipedi'de izinsiz açıklanması. Vikipedide işler iddialarla değil ispatlarla yürütülüyor. Lütfen kaynak belirtiniz.

Ayrıca ilgili madde gayet açık..

  • Vikipedi: Engelleme Politikası Madde-7 Kullanıcıların kişisel bilgilerini kişilerin onayı olmaksızın yayımlamak - Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini ondanlardan izinsiz yayımlayan kullanıcılar, olayın boyutu ve önemine göre yöneticinin uygun gördüğü bir zaman dilimi için, sınırsız dahil, engellenebilirler.

Bu tür yazışmaların içeriğinden bahsederken, en başta Özgür'ün doğru söylediğini, daha sonra Yazan kişinin doğru söylediğini kabul eder isek, Etrüsk'ten alınmamış bir izin vardır.İlgili kararın alınmasını sizlerden araştırmanızı, hata yapanın kim olursa olsun affedilmediği bir ortamda iyice düşünmenizi rica ediyorum. Amacım kimseyi korumak ya da kimseye saldırmak değildir. Vikipedi nin kuralları çerçevesinde olaya yaklaşmaya çalıştım.--85.101.196.115 01:41, 5 Mayıs 2007 (UTC)

IP ler katkı bulunabilir elbette. Fakat toplumun parçası olmak için bir kimlik olması kanımca şarttır. Kim imzasız dilekçeyi işleme sokar ki dünya da. Kullanıcı adınızla geliniz. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

  • İlgili kural şahısların kişisel bilgilerini kapsamaktadır. "A rumuzlu kullanıcının insanlara şunu diyormuş" benzeri ifadeler buna girmez. Buna giren ifadeler örneğin kişi gerçek ismini, yaşını ve yaşadığı şehri belirtmemişse, "A rumuzlu kullanıcının gerçek ismi B C'dir... Yaşı X olan şahıs, D şehrinde yaşamaktadır" tarzı bir ifadedir. Eğer bu bilgileri belirtmişse açıkça, bu da girmez. Yazışmalardaki izne gelirsek, bu tip e-posta durumlarında kendisine iletilen bir bilgiyi, -doğrudan- şahsın beyan etmediği kişisel bir bilgi (adı, uyruğu, yaşadığı şehir vs.) olmadığı sürece, Vikipedi'de beyan etmesi için şahıstan izin alması gerekmemektedir.

Sonuç olarak ortada bir politika ihlâli olmadığı için şikâyet reddedilmiştir. - Noumenon mesajkatkılar 02:46, 5 Mayıs 2007 (UTC)

Evet yorumunuz bana gayet mantıklı geldi bu nedenle meşgul ettiğim için özür dilerim. Fakat ortada ispatı olmayan bir suçlama var. Olaya bir de trollük açısından bakarsanız güzel olur. Teşekkürler--85.101.196.115 11:24, 5 Mayıs 2007 (UTC)

İtiraz[kaynağı değiştir]

Yalnız dikkat! Burada Etrüsk'ün yanıt hakkı mevcut değil. Birinin yanıt hakkının bulunmadığı yerde onun hakkında iddiada bulunmak her ne olursa olsun yanlıştır. Şikayetin reddedilmesine itiraz ediyorum. Zamanusta 12:42, 5 Mayıs 2007 (UTC)

LandSCape Vikipedi'den men edildiği için otomatik olarak kuklası da men edilmiştir. Söz hakkı LandSCape zamanında verilmişti ama olumlu bir yöne gitmemiş ve nihayetinde süresiz engellenmişti. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)
Önceden de belirtmiştim ama Vikipedi'de "Karar, sanık ayağa kalk" gibi bir durum yoktur, yani karar diye bir başlık açılamaz, bütün kullanıcılar ortak bir karar verir. --Ruzgarmesaj 18:45, 5 Mayıs 2007 (UTC)
Bu noktada konunun Etrüsk ile ilgili hiçbir yanı yok. Dbl2010 rumuzlu kullanıcının bir hareketi politika ihlâli olarak sunulmuş, oysa değil, politikalardan haberdar herkes bu kararı verebilirdi (ben vermek zorunda değilim). Kararlar kişilerin fikirlerine göre de verilmiyor, yukarıdaki karar da benim fikrime göre verilmedi, sadece politikaların ne dediği izah edildi. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:29, 5 Mayıs 2007 (UTC)
Noumenon, sen eski bir kullanıcı olduğun için böyle bir uygulamanın olmadığını benden daha iyi bilirsin. Yani şikayet reddedildi falan gibi bir durum olamaz belki sen reddediyorsun başkası reddetmiyor. Eğer bu şikayeti Vikipedi politikalarına uygun bulmuyorsan, şikayetin altına bu şikayet şu kurala aykırıdır dersin ancak bu yorumunu kesin bir kararmış gibi “karar” başlığı altına yazamazsın. Bu çeşit uygulamalar olduğu sürece istediğimiz kadar yeni kullanıcılara “burada yöneticilerin bir üstünlüğü yoktur” diyelim, inandırıcı olamayız. --Ruzgarmesaj 21:47, 5 Mayıs 2007 (UTC)
Bunun farkındayım Ruzgar, o şekilde yazmamın sebebi bunun politikalar ışığında mümkün olmadığının altını çizmekti. Zaten dediğim gibi benim yerime bir başka kullanıcı da o mesajı yazabilirdi. Yani karar politikanın ne dediği, ben sadece yazanım. Benim altıma birisi aynı kararı tekrarlayabilirdi de... Kimin yazdığı önemli değil, bir yönetici olmasaydım da aynı kararı yazardım. İlgili politikaları bilen herkes bunu yazabilirdi. Anlatmaya çalıştığım, hakimi oynamadım, oynamıyorum, oynamıyoruz, zira burada hakime gerek yok... Politikanın ne dediğini belirtmeyip, umursamayıp kendi kararını uygulayan birisi olursa, itiraz etmekte haklısın, ben de itiraz ederim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 21:52, 5 Mayıs 2007 (UTC)


Delil-1

Bu iki arkadaşın, iyi niyetli olduğuna inanmıyorum. Gerçek tekil bir bireyi temsil etmeyen, sahte kullanıcı olarak açılmış isimler olduğu açık. İnfoCan'ın hakkının yenmesi riskini de göze alarak, bu iki sahte oyu iptal ediyorum. Bu iki arkadaşın iyi niyetli Vikipedist olduğunu ispatlayacak arkadaşları dinlemeye hazırım. Denetçi denetiminden sonra kesin sonuçları oylamaya yansıtabiliriz. --Dbl2010 05:30, 10 Mayıs 2007 (UTC)

İlgili yönetici, denetçi talebinde bulunmadan, ilgili ip kontrollerini yapmadan kullanıcıları kukla olarak suçlamış ve karalamıştır. Kızılötesi isimli kullanıcı, kendi savunmasını yapmış ve kukla olmadığını ispatlamıştır.(Dbl2010’nin ispatlarının yanında daha net bir ispat).

Kuklaların anlaşılmasında en önemli faktör davranışlarıdır. Karar verirken Kızılötesi'nin kendi beyanıyla değil sağduyu ile hareket etmeliyiz. Bugün hapisanede ki suçluların mahkemede ki ben suçsuzum sözleri ile hareket edilseydi, hapishanler boş olurdu. Laf olsun diyerek kukla demiyoruz. Gerekçeler ortada. Burada asıl hakkı korunması gereken kişiler, yönetici adaylarıdır. Belirgin bir katkısı olmayan, oy günü, şikayet günü ortaya çıkanları değil. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Delil-2

İşte bu sebeple men edilmiş bir kullanıcının, tespit edilen firar kuklasını da kurallar gereği süresiz engelliyorum. Etrüsk isimli kuklayla yapmış olduğu izinsiz robot kullanma, kişisel saldırı, kişisel baskı, siyasi baskı gibi konulara değinmeye gerek bile görmüyorum. Vikipedi'nin diğer dillerdeki sıralamasının yükselmesi açlığını robot yoluyla gidermesi sayesinde çoğu Vikipedist'in gönüllerinde taht kurduğunu görmekteyim. Ama lütfen dikkat edin. Vikipediyi ve özellikle özgür felsefesini anlamak üzere gayret edin. Herkesi daha dikkatli ve kalbinden ziyade aklıyla düşünmeye davet ediyorum. Teşekkürler. --Dbl2010 05:46, 23 Nisan 2007 (UTC)

İlgili kullanıcıyı, kuklalıkla ve bot kullanmak ile suçlamış, suçlamalarını açık delillerle ispatlayamamış, iddiaları şüphenin ötesine geçememiştir.

Etrüsk'ün LandSCape olduğu konusunda benim bir şüphem yoktur. Kanıtlarımı ortalığa saçmamım sebebi 1) LandSCape'in Vikipedi'ye yine gelecektir. Hatalarını görmemsi için güvenlik sebepleri ile açıklamak istemedim. 2) 2 yıllık IRC kayıtları var. Bu kayıtları ortalığa saçamam. 3) Aldığım e-posta ihbarları var. Bunları açıklayamam.
Peki ben gıcık olduğum birini kafama göre engelleme ihtimalim nedir? Güvenilir birimiyim ben? Bence bu soru için en iyi cevap; tüm Vikilerden katılan kullanıcıların oyları ile seçilen ve ardından Wikimedia Mütevelli Heyeti'nin onayı ile atanmış Steward'lardan biri olmuş olmam. Stewardlar Tüm vikilerde yönetici, bürokrat, denetçi olma ve gerektiğinde başkasını atama hakkına sahip. Şu anda gidip İngilizce Vikipedinin ana sayfasını geri getirelemeyecek şekilde tümden kayıtlardan silebilecek imkana sahibim. Ya da bunu yapan bir yöneticiyi durduracak. Bu yetkileri yüzünden stewardlar üst düzeyde güven duyulan, kullanıcı grubu. Tüm Vikiler dahilinde bu hakka sahip sadece 29 kişi var. Bu 29 kişi içinde şu anki Vakıf başkanı Anthere, Vikipedi'nin kurucusu Jimbo Wales, Vakıf üyeleri Oscar, Eski vakıf üyesi Angela.
Vikipedi'de geçmişi daha çok kısa olan arkadaşlar, kişileri maalesef başkalarında duyarak, yanlış tanıyorlar! --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)


Delil-3

En son aldığım bir emailde bana LandSCape/Etrüsk'in email ya da msn yoluyla bazı arkadaşlara, bir torba dolusu lafın yanında, yöneticilik için çok uygun olduğunu ve adaylığında destek verme vaadinde bulunduğunu söylediği belirtilmiş. Bu vaatleri alan arkadaşlara şunu açıkca söylemek istiyorum. Bu sözlerle yöneticilik cazipliğine kapılıyosanız, çok büyük bir oyunun içinde olduğunuzu bilin. Madalyonun öbür yüzünü görün. Düşünün. Ben öyle tatlı dillerle gönül fethedenlerden değilim. Rasyonel konuşmayı severim. Kandırmak için seveceğiniz dalavere sözler eklemem. İnanması size kalmış. --Dbl2010 02:22, 4 Mayıs 2007 (UTC)

İlgili kullanıcı iddialarla, ilgili kullanıcıyı suçlamaya devam etmektedir. Herkese mail gelir, herkes birbirine mail yollayabilir. Maillerin delil olarak gösterilmesi müsait ise bana gelen, Dlb’nin kukla olduğunu iddia eden birkaç maili delil olarak direk kopyala yapıştır ile sunmak, ve kuklacı olduğuna dair delil(Dbl2010’nin gösterdiği delillerin çapı bağlamında) sunmak istiyorum. Eğer sunacağım mailler delil olarak gösterilmiyorsa, Dbl2010’ un yaptığı nedir?


Bu haberimin sebebi LandSCape/Etrüsk ile ilgili delil getirmek ya da karalama yapmak değildi. Zaten LAndSCape men edilmiş olduğu için, Etrüsk olarak bulunma hakkı bile yok. Dolayısı ile bir hakkı yok.
2 farklı aldığım email ve duyduğum IRC konuşmalarından sonra bu mesajı atma gereği duydum. Amacım, özellikle genç yaştaki arkadaşlarımızın, birden başlayan, eskiden saygı duyduğu abilerine ablalarına saldırgan bir tutum sergilemesi ve onların farkedemiyeceği bir tehlikeyi görmelerini sağlamaktı. Bana email atan ya da atmadığı halde email arkadaşlardan ricam, bu emailleri Vikipedi topluluğuna sunmaları. Söylemek istemezlerse canları sağolsun.

--Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Delil-4

[10][ ]İlgili bağlantıda:

Bu iki arkadaşın, iyi niyetli olduğuna inanmıyorum. Gerçek tekil bir bireyi temsil etmeyen, sahte kullanıcı olarak açılmış isimler olduğu açık. İnfoCan'ın hakkının yenmesi riskini de göze alarak, bu iki sahte oyu iptal ediyorum.
O iki arkadaşın oylarının iptali kuklalık sebebiyle olmuştur.

sözleri ile KSY politikasının ;Üyelerden herhangi birinin, diğer üyelerin gözünde itibar kaybetmesine yol açabilecek veya bu ortamdan gitmesi gerektiğini kasteden ifadeler kullanılması. (Adı geçen üyeler ne kadar çizgi dışı veya ana çizgide olursa olsun.) maddesini ihlal etmiştir.

"Kukla" kelimesi kulağa hoş gelmiyor olabilir. Ama bir Vikipedi terimi. "İkinci kullanıcı adı" kelimesi kullansak acaba saldırı yapılmıyormuş gibi yanlış anlaşılmasını engeller mi? --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Delil-5

2) Etrüsk LandScape'in kuklası mıydı? Etrüsk bu konuda bir itirafta bulunmadı, kullandığı IP numaralarına dayalı da bir delil yok, dolayısıyla elimizde şüphe götürmez bir kanıt yok. Böyle durumlarda Vikipedi:Kukla şüphelileri sayfasında bir dava açılır. Burada "deneyimli ve güvenilir olduğu düşünülen yöneticiler ve denetçiler ile, davalı kullanıcıyı-kullanıcıları tanıyan ve konu ile ilgili tecrübeli kullanıcıların görüş belirtmesi tavsiye edilir", ve şikayet edilen kişinin kuklacı olup olmadığına karar verilir.

3) Etrüsk'ün engellenme yöntemi nasıl olmalıydı? Yukarıda belirttiğim gibi, Vikipedi kukla zanlılarının nasıl değerlendirildiği Vikipedi:Kukla şüphelileri sayfasında yazılı. Etrüsk durumunda öyle yapılmadı, önce engellenme yapıldı, sonra Vikipedi:Şikayet sayfasında Etrüsk'ün kukla olduğun için engellendiği duyuruldu. Bence burada bir usul hatası oldu, çünkü eldeki deliller şüphe götürmez türden olmadığı için önce Vikipedi:Kukla şüphelileri sayfasında şikayette bulunulup bir değerlendirme sürecinin ardından bu kararın alınması gerekirdi.

Yukarıda, İnfocan'ın kendi oylamasında sorulan sorulara verdiği cevaplar görülmektedir. İnfocan'ın da dediği gibi Etrüsk isimli kullanıcının engellenmesinde usul hatası yapılmıştır. Kural ve usul hatası olduğu birkaç defa söylenmesine, gerekli itirazların yapılmasına rağmen, Dbl2010'nin usule uygun davranmadığı görülmektedir.


  • Dlb2010, kendi delillerini kesin ispat gibi görmekte, diğer kullanıcıların iddialarını karalama kampanyası olarak göstermektedir. Kullanıcı bu durumu ile tarafsızlık ilkesini ihlal etmiştir. Ayrıca şikayet prosedürünü ihlal etmiş, tartışmayı önce kişi ile kendisi arasında çözmeyi denememiştir. Halbuki bir çok şikayet bu gerekçe ile reddedilmiştir. Kaynak istiyorsanız kaynakları ile belirtebilirim.
  • İlgili bürokrat aldığı kararlarda birçok vikipedistin aklının karışmasına, huzur ortamının bozulmasına neden olmuştur. Alınan kararların hiçbir Vikipedi kuralı ile örtüşürlüğü yoktur. Yukarıda belirttiğim kararların hepsi Vikipedi’ deki kuralların açıklıklarından faydalanılarak yapılmıştır. Gereğinin yapılmasını rica ederim.----Ddenkelmesaj 22:10, 11 Mayıs 2007 (UTC)
Delil 2 de anlattım. Sahip olduğum kanıtlarla şüphe duymadığım için, görevim gereği engellemekten başka çarem yoktu.--Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)


Yorumlar[kaynağı değiştir]

Evet.Dbl2010 Vikipedi'de oligarşi yapıp muhaliflerini sudan ve yalan yanlış bahanelerle engelliyor!--Çarşıhastası 09:28, 12 Mayıs 2007 (UTC) Bu katkinin tartismaya katkisi yoktur. Vikipedi'de VP:KSY; katilimi . Citrat 15:16, 12 Mayıs 2007 (UTC)

Usül hatası konusunda çok haklısınız. Söylediklerinize katılıyor ve ben de şikayeti paylaşıyorum. Zamanusta 09:41, 12 Mayıs 2007 (UTC)

Kafam baya karisti. Sonurunu bir cumle ile anlatabilirmisiniz? Diff vermedikce bu delliler benim icin hicbirsey ifade etmiyor. -- Cat chi? 13:26, 12 Mayıs 2007 (UTC)
Anlamadığınız noktaları sorarsanız açıklamaya çalışırım. İlgilendiğiniz için teşekkürler.----Ddenkelmesaj 15:08, 14 Mayıs 2007 (UTC)

2004'ten 2005'ten beri burda olan kullanıcıların (aktif olanların) isimleri buraya bir tek tek yazılsın bakalım. Kukla suçlamasında bulunanlar ile aynı isimler aşağı yukarı sanırım. Checkuser yapıldı mı?Aynı iş yerinden, aynı evden wikiye girmeye hakları yok mu insanların? Herkesin benzeyen üslubunu bulurum wikide. Yukardaki çarşıhastası VP:KSY'i ihlal etmiyor örneğin.... Kalkıp burda kanıtınız deliliniz olmadan kukla olduğundan adım gibi eminim diyemezsiniz. Burada yöneticilerden daha fazla katkı yapan insanlar var. Etrüsk birçok maddeyi düzenlemeye çalışmış. Birçok insan birçok yöneticiden rahatsız. Benim uyumlu olduğum insanlar uyumlu olmadığım yöneticilerle uyumlular. Bu beni rahatsız etmiyor. Ama herkesin üç aşağı beş yukarı rahatsızlık duyduğu yöneticilerde var. Devrimpt'nin engellenmesine sebep yazının biraz daha yumuşatılmışı süslenmişi halk arasında kıvırtılmışı bir yöneticinin sayfasında emirvaki ifadelerle duruyor. Bundan rahatsızlık duyuyorum. Adım gibi emin olduğum kuklalar var ama bağıra bağıra söylemiyorum. Taslak halinde bıraktığım birkaç madde görünmez babında silinmiş mesela. Silen yöneticinin taslak olarak bıraktığı maddeleri bulup çığırtkanlık yapmıyorum. Yine halk arasında "huzur verin" diye bir laf vardır. Kullanıcı:Devrimdpt özellikle vikiye lazım. Eğer birkaç eleştirisine tahammül edemeyecek güçteyseniz bu işi kendi isteğinizle bırakmanız gerekir. Hiçbir oluşum, görev, madde sonsuza kadar olduğu gibi kalamaz. Doğal bir kanun. Bir kere seçimle gelmeyen yöneticiler parmak kaldırsın ve TEKRAR topluluğun oyuna sunulsun bu kadar herşeyden eminseniz, daha fazla katılımcı var... Mesela DBL2010'u kim seçmiştir? Noumenon'u kim seçmiştir? Ben burayı kuran kişiyim yada siz yokken ben vardım yargısına karşıyım. Bu yazımın karşılığında tahmin edeceğim şu olabilir: şurda şunu demiştin burda bunu diyorsun. Dediğim gibi hiçbir şey yerinde stabil değil. Sözün özü kimsenin kişisel + yada vikisel + özelliklerine tamah etmiyorum. Tabiri caizse kimsenin kara kaşı kara gözü için burada değil kimse, yapılan katkıya bakmak lazım, düzenlemeye bir şeyler eklemeye.Ahanda landspace'nin ikizini buldum diye dedektiflik yapmaya lüzum yok. Bunun karşısında oligopedi yapmayın diyen şahsı soğutmanın anlamıda yok. Tamamen farklı kulvarlarda olan konularda ki( silinmeye aday, politika, filan falan)oylamalarda bir kişinin ardından ona göre olumlu yada olumsuz tercih edilmesi durumunda şu laf çok makul:"e be kardeşim hepsimi tesadüfi aynı düşüncede"....Doğal olarak karşımıza O harfi epeyce büyük Oligopedi çıkıyor.Hayırlı işler... Mesela benim Iplerimi istediğiniz kadar kontrol edebilirsiniz.. 30 farklı yerden giriyorum,çok müsterihim. Hıı sen dbl2010 vs.. yöneticiliğini nasıl sorgularsın diye bir engelleme bekliyorum :) Bunların hiçbiri kelime oyunu değil açık seçik net kesin düşüncelerim :) Kaybeden vikipedi, kazanan ....Sevgiler hörmetler.--Boyalikus 00:28, 15 Mayıs 2007 (UTC)


  • En baştan söylemeliyimki ben Etrüsk adlı kullanıcının engellenmesini ve kendisinin Landscape'in bir kuklasi olmasinin sunulan deliller isiginda yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak buna itiraz eden arkadaşların unuttukları ve görmezden geldikleri bir noktayı daha gündeme getirmek istiyorum. Etrüsk adlı kullanıcı kuklalığını bir tarafa bırakaın, her tartışmada kişisel hakerette bulunan, yeri geldigğinde karşısındakini sen küçüksün bilmezsin diye uyaran, yeri galdiğinde de küçük görücü alaycı bir tarzda yapılan tartışmayı küçümseyen bir kullanıcı idi. Şimdi bunlar süresiz engellenmesini gerektiren şeyler demeyiniz lütfen. Çünkü bütün bu tarzını sadece bir kere yapan biri değildi kendisi. Benim için onun Landscape'in kuklasi olduğunu gösteren en önemli delil her ikisinin de özellikle yeni kayıtlı kullanıcıların sayfalarını kullanıcı adlarını yazarak onların isteği olmadan açmalarıdır.
Alınan bu kararı sürekli olarak eleştiren kişilerin de böyle bir zor kararın Etrüsk ile hiç bir kişisel çatışması olmayan bir kişi tarafından alınmış olmasını da değerlendirmelerini istiyorum. Ayrıca bir grup kullanıcının bu tartışmanın içinde yöneticilerin üzerine özellikle onları kışkırtıcı ve kişisel saldırıda bulunan tarzda yaklaşımını da yanlış buluyorum. Aynı zmanda bu konuda nerdeyse bir aydır tartışmamıza rağmen hala yorum yapmayan yöneticilerin tarzını da yanlış buluyorum.
Ancak en çok da alınan bu kararın oylanmasına karşıyım. Vikipedi için yapılabilecek en kötü şey bir kuklşacının oy ile belirlenmesidir. Çünkü kuklacıların yaptığı en iyi özelliklerden biri de yandaş toplamak için sürekli belli gruplara sempatik davranmalarıdır. Ayrıca Etrüskün bu konuda çok uzman bir ideolog olduğunu da düşünmekteyim. Çünkü o adaka iyidir ki bazen tartışmaya kendini haklı göstermek için rahatsız olduğumdan doktora gidiyorum gibi eklemeler bile yapmaktadır. Yani gerektiğinde hükmetmeyi (kişileri yaşlarına göre değerlendirmek) bazen aşağılamayı (yapılan tartışmayı ve girişleri alyla yorumlayarak) bazen de ajitasyon (hastayım hastaneye gitmem gerek) yaparak çok iyi bir ideolog olduğunu defalarca kanıtlamıştır.
Sonuç olarak tekrar soyleyip yorumumu beitirmek istiyorum. Ben Etrüsk adlı kullanıcının engellenmesini yerden göğe kadar haklı buluyorum ve bunu yapma cesareti gösteren Özgür arkadaşımı da bu cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Vikipedi'de böyle bir irade olduktan sonra ben hep burada olurum. Herkese saygılar ve sevgiler.--Plenumchamber 07:03, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Burada bahsettiklerinizin Dbl2010 ile alakası yoktur. Burada ben şikayette bulunurken Etrüsk'ü savunmadım. Siz bu yazınız ile beni savunuyormuş, bu konuda haksızlık yapanlara tepki gösterenleri, Etrüsk'ün avukatı konumuna sokuyorsunuz. Bunu yapmanıza neden ihtiyaç hissediyorsunuz, orasını da anlamış değilim. Konumuz Dbl2010'dur. Lütfen konuyu saptırmayalım. Lütfen yukarıda sunduğum deliller etrafında konuşun. Saygılar----Ddenkelmesaj 07:21, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Haklisiniz, tam anlamiyla değilse de genel anlamda ilgili yöneticinin son bir ayda aldigi eleştirileri adı ustunde yorum olan altbaslik kismina yazmak istedim. Ayrica konudan tamamane ilgisiz oldugunu da dusunmuyorum. Benim ncizane yorumum olarak yukarıdaki tum şikayetlere ve ilgili yöneticinin son 1 aydır aldığı tum eleştirilere verilmiş bir yorum olarak gorunuz. Yoksa konuyu dağıtmak ya da değiştirmek gibi bir niyetim olamaz.Saygılar.--Plenumchamber 09:37, 15 Mayıs 2007 (UTC)
İlgilendiğiniz için teşekkürler.----Ddenkelmesaj 14:34, 15 Mayıs 2007 (UTC)
  • Merhabalar,

Öncelikle hatırlayalım: önemli olan üç fonksiyonun politika dışı kullanımıdır.

  1. Kişisel görüş olgu gibi sunulmuş, politika ihlâli belirtilmediği gibi yoktur da.
  2. Kişisel görüş belirtilmiş, politika ihlâli belirtilmediği gibi yoktur da.
  3. Belirtilen mesajdaki ifade delil olarak sunulmamış, ayrıca doğrudan kopyalanmış bir e-posta da söz konusu değil. Delil olarak sunulsa bile delilliği tartışılmalıdır, politika ihlâli yokken bizzat şahsın yaptığı bir politika ihlâli olarak sayılamaz.
  4. VP:KSY sayfasında bulunan kişisel saldırı karşıtı politikanın belirtilen kuralı ihlâl edilmemiştir. Niçin? Zira o kural şu tip ifadeler için kullanılmaktadır: "Madem Türkçe kökenli değil de Fransızca kökenli sözcüğü kullanacaksın, git Fransızca Vikipedi'de yaz! İstemiyoruz seni ve senin gibileri burada, git buradan! Vikipedi'den git." Alıntılanan ifadede ise bu tip bir şey yoktur. Tarz hoş bulunmayabilir, bu anlaşılabilecek bir şeydir, fakat belirtilen politika ihlâl edilmemiştir.
  5. Bir başka kullanıcının fikirleri, veya bildikleri olgu olarak ele alınmaz. Haklı noktalar da haksız noktalar da bulabilirsiniz, bu anlayışla karşılanacaktır. Fakat doğrudan politika ihlâli belirtmemişsiniz, nitekim ilgili politikalar incelendiğinde politika ihlâli de görülmemektedir. Ayrıca hususlara yaklaşımda yöneticilerin belirli bir insiyatifinin olduğu da bilinmektedir.

Yapılan alıntılarda politika ihlâli bulunmamaktadır. Atfedilen ve kaynak gösterilen tek politika ihlâli iddiası da politika ihlâli değildir. Tarza dair sorunlarınız varsa, tabii ki bunu ilgili kullanıcıya kibarca belirtebilirsiniz, fakat kişilerin tarzları politika ihlâli içermediği sürece delil değildir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 11:49, 15 Mayıs 2007 (UTC)

Karar başlığını kaldırdım, önceden bu başlığın ilkelere aykırı olduğunu belirtmiştim. Yönetici de herhangi bir kullanıcı gibi yorumlarını belirtir. Topluluk adına karar veremez. --Ruzgarmesaj 14:38, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Rüzgar, topluluk adına karar verilmesi söz konusu değil. Şikayetin politikalara uygunluğu konusunda karar veriliyor. --İnfoCan 16:13, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Ddenkel'in şikayetine ve Dbl2010 hakkındaki yorumlarına katılıyorum. Konu Etrüsk'ün engellenmesi değil ama madem bazı arkadaşlar olaya bu açıdan bakmak istiyorlar ben de bildiklerimi söylemeliyim: Ben ve eşim Etrüsk takma isimli M..... F.... D.... adlı kişiyi yakınen tanıyoruz. Aynı zamanda Landscape takma isimli A.... Ç..... adlı kişi de eşimin hemşehrisidir. Telefonda konuşmuşluğum var. Bu arada benim eşim Vikipedi ile ilgilenemeyecek kadar yoğun biridir. Ancak benden dolayı olayları takip etme imkanı olmuştur. Benim adım Ayşe Emine PAMUK, eşimin adı Ahmet Kemal PAMUK'tur. İsteyen arkadaşlar mail atsın. Telefon numaramızı verelim. Bu engelleme dayanaksız ve gayet küstahça yapılmış bir engellemedir. Böylece hem Etrüsk denen şahsiyetten kurtulunmuş, hem de Landscape denen şahsiyetin manevi varlığından intikam alınmıştır. Hem de Vikipedi toplumu bi kaosun içine sürüklenmiş ve Etrüsk tarafında olanlar ve olmayanlar diye ikiye ayrılmıştır. Buna dur demesi gereken yöneticilerimiz tam tersi yangına körükle gitmiş bu konuda fikir beyan eden Uannis, Alperx kısa süreli engellemeler geçirmiş, Ddenkel, Devrimdpt uyarı almış her ikisi de vikipediden soğumuş uzaklaşmış, Erdemşenol kuklacı ilan edilmiş, kişilik onuruyla oynanmış, Ahmetan ve Selkem komik bi izahatla ki buna izahat bile denemez aynı kişi olarak itham edilmiştir. Ben kendime ödevler vermiş bir insan olarak daha açılışını yapmam gereken yüzlerce kimya maddesi, içeriğini zenginleştirmem gereken 114 adet sure ve bi işe yarar hale getirmem gereken kimya portalı ve bilim takımındaki görevlerimi ve temizlik takımındaki çöpçülük vazifemi öncelikli tuttuğum için bu tartışmalara girmekten çekindim daha da açıkçası KORKTUM. Benim de başıma aynı şeylerin gelmesinden korktum. ama daha fazla susmamam gerektiğini hatırlattı vicdanım bana. Şükürler olsun bir vicdanım var ve buna sahip olmayanların yaptıklarını anlamaya çalışıyor. Fakat anlayamıyor. Mana veremiyor. Bu hırsın bu dikbaşlılığın sebebini bulamıyor, ve gitgide vikiden soğuyor bu kullanıcı. Pekçoğu gibi.... Başka bişey belirtmeye gerek görmüyorum herşey açık ve seçik. İddialarda bulunan arkadaşlarımızdan ve yöneticilerimizden de aynı açıklığı ve seçikliği, anlaşılabilirliği bekliyorum. Sevgiler... (Gerçekten ihtiyacınız var buna..) --maderibeyzamsj 15:11, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Maderibeyza, merak ettim, Etrüsk engelleneli üç hafta geçti, bugüne kadar o ve LandSCape'le ayrı ayrı görüşmüş olduğunuzu niye açıklamadığınızı sorabilir miyim? --İnfoCan 15:58, 15 Mayıs 2007 (UTC)
  • Ben de aynı şeyi merak ediyorum. Olayların seyrini değiştirecek böyle bir bilgiyi neden daha önce açıklamadınız?--Martianmister 16:04, 15 Mayıs 2007 (UTC)
ErdemŞenol açıklamıştı. O zaman neden konuşmadınız? Ya sabır.----Ddenkelmesaj 16:16, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Ben ondan bu konuda bilgi vermesini rica etmiştim [11], bir tepki vermedi. --İnfoCan 16:22, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Sevgili İnfocan neden açıklama yapmadı diyorsun yukarda. Arkadaşım ben söyleyeceğimi söyledim ve yönetimden bi haber bekledim ya arkadaş böyle bi durum var diyorsun, biraz bilgi ver... ama nerde başta Pinar (hukuk okumasına rağmen o lafları nasıl söyleyebildi, hayret!) olmak üzere benim lafımı hiçe saydılar.
Zaten şu Vito'nun kukla şikayetide tamamen bunla ilgili bana göre; asıl hedef (senin yöneticiliğe aday gösterilmende dahil buna) Gündem saptırmak başka bir şey değil.--Erdem Şenol 09:41, 16 Mayıs 2007 (UTC)
  • Sevgili Vikipedistler. Gördüğüm kadarı ile şikayette bulunduğum mesele, rotasından çıkmaya başladı. Konuştuğumuz, BENİM şikayette bulunduğum kişi, Etrüsk değil, Dbl2010'dur. Lütfen Dbl2010'un uygulamaları hakkında (olumlu ya da olumsuz) fikir belirtiniz. Yine diyorum, konumuz Etrüsk değildir. Konumuz Etrüsk'ün haklı ya da haksız oluşu değildir. Bu ikinci uyarımdır. Bundan sonra konuyu saptırmaya çalışanlar hakkında iyi niyet aramamaya başlayacağım. Hepinize teşekkürler.----Ddenkelmesaj 16:25, 15 Mayıs 2007 (UTC)

sayın İnfocan.. Erdemsenol da her ikisiyle görüştüğünü açıkladı. Ama bi işe yaramadı. Ben bu konuda polemiğe girmemek için geri durdum. Ama hala dönüp dolaşup bu konuya takılıyo vikipedistler açıklama yapmam gerekti. Tabii ki Citrat'ın dediği gibi birinin katkısı çok diye Vikipedi kuralları dışında davranışlara göz yumulamaz. Landscape zamanında buralarda yoktum. Ama geçmişine baktığımda Etrüsk ile benzerlikler olduğu gibi kesinlikle ayrı düştükleri noktalar olduğunu da farkettim. Etrüsk'ü köy maddeleriyle ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı takdir eden biri olarak belki mantığımla değil duygularımla hareket ediyor olabilirim. Ama bu engellemenin gözden geçirilmesi gerek. Çok katkısı var. Kural ihlali yaptıysa dahi daha küçük cezalar verilebilir. Sonuçta amaç üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. --maderibeyzamsj 07:18, 24 Nisan 2007 (UTC) bu yorumumu Etrüsk engellendiğinde yapmıştım. Yanlış anlaşılmamak ve bu hatanın nasılsa ortaya çıkıp Etrüskün geri gelmesinin sağlanacak olduğunu düşünerek özel olarak her ikisiyle de görüştüğümü söylemekten çekindim. Benim soyisimlerle birlikte verdiğim isimlerin sadece başharflerini Erdemşenol vermişti zaten. Ama bi fayda sağlamadı. Boşuna çığırtkanlık yapmak istemedim. Umarım yeterince açık olmuştur. Dikkatleri başka konulara çekmeyin lütfen. Konu Etrüsk değil. Konu Dbl2010. --maderibeyzamsj 16:36, 15 Mayıs 2007 (UTC)

Erdemsenol'un isimlerin sadece başharflerini vermiş olmasının bir faydası olmadığı doğru değil. Ben ilgilendim, yukarıda belirttiğim gibi ben Erdemsenol'dan açıklamasına biraz ayrıntı eklemesini istedim. Ama o bana cevap vermedi, neden bilmiyorum. --İnfoCan 17:04, 15 Mayıs 2007 (UTC)
  • Sayın Ddenkel benim yorumum Maderibeyzanın açıklamasınaydı. Kendisi ortaya attığı iddiayı doğrulamasını istiyorum.--Martianmister 16:40, 15 Mayıs 2007 (UTC)
Bende sizin Vikipedi:Gizlilik ilkesi'ni okumanızı tavsiye eder, en içten saygı ve hürmetlerimi sunarım.----Ddenkelmesaj 16:42, 15 Mayıs 2007 (UTC)
kullanıcı:maderibeyza açık açık yazmış işte. Tartışmalardan daha öte öncelik vermek istediğim konular yüzünden soğumak istemedim, engellenmek istemedim. Bir tarafı tutanların hepsi gerekli olmadığı halde engellendi bundan korktum demiş. Neden o zaman söylemedin demenin bir anlamı yok. Ne zaman isterse o zaman söyler. Telefonlarımı veririm diyecek samimiyette olan bir insanın iyiniyetini sorgulama hakkına, neyi ne zaman söyleyeceğini belirleme hakkına kimse sahip değil. Dolaylı yoldan Kişisel saldırıdır bunun adı. Burda tartışılan etrüsk değil. Yöneticinin tavrı davranışı. Birkaç noktadan yola çıkılarak rahatsızlık dile getiriliyor. Benimde ismim soyismim belli. Gerekene gerekli telefonlarımı bende verebilirim. SSCB dönemi paranoyası gibi bir paranoya yaşayan viki kabul edilemez.Üzüm bağcı lafını çok sık kullanan bir insanım, benzer kelimeler kullanıyorum diye Ayşe Emine hanımın kuklası olacak halim yok ?--Boyalikus 17:03, 15 Mayıs 2007 (UTC)
  • Şu durumda, siz saygıdeğer yöneticilerin "Bunu niçin o zaman söylemediniz" diye sayın maderibeyzayı sorgulamak yerine "Yeni bir delil! Bu delili hesaba katmalıyız" demesi bence daha uygun düşmektedir. Aksi halde tarafmışsınız gibi algılanırsınız. Belki "Keşke önceden söylemiş olsaydınız, bu bilgi dava sürecini daha adil bir konume çekerdi" diyebilirsiniz. Şu da önem arz etmektedir ki: Maderibeyza'nın üç hafta önce ya da bugün bu bilgiyi vermesinin arasında önemli bir fark yok. Zaten Etrüsk, tanıklar dinlenmeden engellenmişti. Maderibeyza'nın bunu söyleme fırsatı zaten Etrüsk çoktan engellenmiş olduktan sonra bulunuyordu. İyi günler. Zamanusta 00:24, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Vikipedi'de gerçekleri görenlerin olduğu içimde bir ümit doğurdu. Yeminle. En baştan beri aslında karşı delil bile sayılmayacak delilleri çürütmek için böyle bir Vikipedi bekliyordum. Aksi takdirde ruhu kalmamış bir Vikipedi'de doğruyu kovalasam ne yazar kovalamsam ne yazar. Buyrun, yorumları mı merak edenler sayfayı yukarıdan aşağıya tarasın. Cevepları aralara yeşil yeşil yapacağım. --Dbl2010 02:19, 16 Mayıs 2007 (UTC)

Stewardlar Tüm vikilerde yönetici, bürokrat, denetçi olma ve gerektiğinde başkasını atama hakkına sahip. Şu anda gidip İngilizce Vikipedinin ana sayfasını geri getirelemeyecek şekilde tümden kayıtlardan silebilecek imkana sahibim. Ya da bunu yapan bir yöneticiyi durduracak. Bu yetkileri yüzünden stewardlar üst düzeyde güven duyulan, kullanıcı grubu. Tüm Vikiler dahilinde bu hakka sahip sadece 29 kişi var. Bu 29 kişi içinde şu anki Vakıf başkanı Anthere, Vikipedi'nin kurucusu Jimbo Wales, Vakıf üyeleri Oscar, Eski vakıf üyesi Angela. Bu sözleriniz bana vikipedi anlayışınızı çok net biçimde anlattı, kullanıcılara hangi noktadan baktığınız gibi. Peki ben güven eksikliğinden bahsettim mi? Bu adam güvenilmez, güvenmeyin buna mı dedim? Üstünden atlayarak geçtiğiniz o kadar şey oldu ki. Bu şikayet güvenoyu tazeleme şikayeti değildi. Bu şikayet sizin usullerde yaptığınız ısrarlı yanlışlar ve yukarıda vurguladığım anlayışınız üzerineydi. Ben deseydim ki; bakın bu adam bu gözle bakıyor olaylara, kullanıcılara, kişisel saldırıdan ceza alırdım. Sağolun, kendi sezgilerimi ispatladınız, paranoyak olmadığımı az önce anladım. Ama olsun, canınız sağolsun. Bundan sonra daha fazla yazarsam, trollük olmaya başlayacak. Çünkü benim gözümde Vikipedi'de çözüme götürmeyen her yol, trollüktür. Merak etmeyiniz, bende Vikipedi ruhunu yaşatıyorum, hemde kuralları bilerek ve bilmeyenlere öğreterek... Kuralları bilmeyen ruhlar dünyasında...----Ddenkelmesaj 02:59, 16 Mayıs 2007 (UTC)
  • Dbl2010'un kukla kullanıcıyı tespit için gösterdiği deliller ve bunların ışığında yaptığı engellemeyi haklı buluyorum. Vikipedi'de özellikle kukla kullanımının yasak olduğu platformlarda kuklaların cirit atar hale geldiği bir ortamda (kullanıcı isimleri bile o kadar belli ediyorki kızdıkları kullanıcılarla dalga geçer gibi isimlerle ortaya çıkıp sadece oylamalarda katılım gösteriyorlar), biraz kurnaz olan hiç bir kuklanın teknik nedenlerle denetçi kontrolünde yakalanmadığı göz önüne alındığında bakılabilecek tek şey katkılardır ve bu tüm Wikilerde böyledir. Hatta diğer Wikilerde uygulamalar daha da katıdır. Bunlar konu ile ilgili benim görüşlerimdir, gayet doğal olarak katılan veya katılmayanlar olabilir. Syg.--renegademsj 15:18, 16 Mayıs 2007 (UTC)


Kullanıcı:Vito Genovese[kaynağı değiştir]

29 Mayıs 2007

  1. Kişisel saldırıda bulunmadan alt sayfama belirtiniz diyor.. Davanın olduğu sayfada bariz saldırı ve saldırı olduğu yönünde ortak görüş varken, sadece Kullanıcı:Citrat kişisel saldırı olduğu yorumunu yapmış, yönetici vasfına sahip olarak... 10 kişi saldırı olduğunu söylüyorsa 3 kişinin saldırı değil demesi topluluk içinde anlam ifade etmiyor.
    1. Şu saniye itibariyle oligopedi vardır, yöneticiler üstünlük sağlayacak şekilde Vikipedi'yi yönetmeye çalışacaktır diyen, hatta ima eden bile tarafımdan kişisel saldırıdan engellenecektir. Bunun adına Tehdit denir. İnsanlar burada bir şeylerin yoluna girmesi için yorumlarını sunuyorlar. Oligopedi olduğu görüşü hakimken, yöneticilerin üstünlük sağlayacak şekilde davranışları olduğu da genel bir düşünce.. Düşünceler bu ise söylemekten alıkoyulamaz.. Fakat şu var: Yöneticiler vikiyi yönetemezler. Topluluk vikiyi yönetir. Bu yorum nezaketten uzak ve insanların düşüncelerini yorumlarını engelleyecek şekilde tehdit etmektir. Burası adliye değil, hukuk mücadelesi verilecek yer değil. Başka bir proje açıp orda savunma yapın denilmesi beraberinde birçok sorunu getirecek.. Bu insanlar IP ile girip katılım yapacaklar ve neyin ne olduğu bilinmeyecek. Hem davayı açan, hem yapılan yorumlara karşılık bu son mesajın yazılmış olması wikinin ilerlemesine, wikinin tarafsız olmasına ve oligopedinin olmadığına iknaya ters düşen bir durum yaratıyor. Ayrıca Kullanıcı:Tembelejderha'nın yorumlarını özellikle bana yapmış olmasından dolayı mesaj sayfasında da belirttiğim gibi anlık durumla, stressle yazdığını düşündüğüm için önemsemiyorum... Kullanıcı:Vito Genovese'nin mesajı oligopediyi, yöneticilik üstünlüğünü anlatıyor + tehdit içeren bir üslubu var... Bu bir misilleme değil, olsaydı 10 gün önce Tembelejderha için açardım bu başlığı.
      1. O meselede 3 yönetici iyimser tavır izledi, sadece o meselede oligopedi olduğuna inanmıyorum. Ama bu mesajda nezaketten uzak, tehditvari onu da biliyorum --Boyalikus 14:03, 29 Mayıs 2007 (UTC)

Teşekkür ederim haklılığımı kanıtladığın için.--Vito Genovese 14:09, 29 Mayıs 2007 (UTC)

  • Haklılığını kanıtladığım bir durum yok. Avukat değilim ben... Şu var: 3 yönetici hayır erdemsenol kukla değil derken 3 yönetici kukla diyor. Kendi aranızda çelişiyorsunuz. Burda bir oligopedik tavır yok. Fakat "derseniz bundan kelli oligopedi var engellerim" demen başlı başına yöneticilik vasfını kullanman demek..--Boyalikus 15:12, 29 Mayıs 2007 (UTC)


Tüm Yöneticiler[kaynağı değiştir]

Erdemsenol,Etrüsk gibileri checkusersiz engelliyorlar.Haksızca.Keyfi olarak.Etrüsk hatta yaklaşık bir yıldır faaliyet göstermeyen Kımılı bile kukla diye engellemiştir.Madem engelleyeceklerse checkuser kullanın!Eğer benden şüpheleniyorsanız korkmuyorum!Ve Erdem'in böyle bir kuklacılık yapıcağını sanmıyorum!--Çarşıhastası 15:06, 30 Mayıs 2007 (UTC)

Öncelikle sakin olalım. Simon Bolivar, bu sayfa ancak yöneticiler ellerindeki üç fonksiyondan birini politikaları ihlâl edecek biçimde kullandıklarında bunu topluluk önünde şikâyet etmekte kullanılır. Genel bazı bıkkınlıkların, bazı eylemleri yanlış anlaman veya hoş olmasa da insanî bir biçimde "sabrım taştı iyi niyetli olamayacağım" dediğin anlar olabilir. Fakat bunlar bir politika ihlâli olduğu anlamına gelmez. Ayrıca yöneticilerin belirli bir insiyatifi de mevcut; politika ihlâli olmayan bir durumun tartışmalı olması mümkündür.

Bahsettiğin hareketlere dair kafanda kuşkular ve soru işaretleri varsa, Vikipedi'deki her yönetici eyleminde politika kaynağı gösterildiğinden, gösterilen kaynaklara göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsin. Belirli bir yöneticinin seni rahatsız eden bir hareketi politika dahilinde midir değil midir emin değilsen ilgili politikalara göz atabilir, o yöneticiyle doğrudan iletişime geçip sormayı deneyebilirsin. Şikâyetinde belirli bir ihlâl sunmadığın için bir karara ulaşman, politikalarımıza göre, mümkün olmayacaktır. Eğer genel olarak sinirlendiysen biraz Vikimola vermeyi de deneyebilirsin. Maddelere yoğunlaşmak da uygun bir hareket olabilir. Gerekçesiz yani politika ihlâli olmaksızın şikâyetlerde bulunmak kişileri itham etmek olur, töhmet altında bırakmak olur, bunun sıklıkla tekrarlanması o kişileri yıpratır, hiç doğru olmaz. İlgin için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim... - Noumenon mesajkatkılar 16:34, 30 Mayıs 2007 (UTC)

Türkiye'de yaşayan etnik gruplar başlıklı sayfa ilk kez açıldığında (şuan ki bu üçüncü açılmış halidir, iki kere sayfa toptan silinmiştir.) rakamsal analizlere yer verilmişti. Daha sonra yapılan yönetici ikazları sonucu ve yöneticilerin ortak görüşüyle rakamsal ve sayısal ifadeler yazılmaması konusunda görüş belirtilmişti. Bu doğrultuda söz konusu sayfa 2 kez tamamen silinmişti. Daha sonra şuanki son haliyle sayısal veriler işlenmeden başlık açıldı ve böyle kalması istendi.. Fakat son günlerde milliyet tarafından yapılan etnik köken araştırması sonuçları sayfaya eklenmiştir. Tarafsız olması için ben bu rakamsal verileri sildim. Bunun karşılığında siteye girmem yasaklandı. Bu sayfayı ilk ben yaptığım için bazen kontrol etmekte ve politik eklentileri ve yorumları çıkarmaktaydım.

Rakamsal analizlere yer verilmemesi hususunda alınan ortak görüşle milliyet anketini sildim. Fakat anlamadığım bir tepkiyle karşılaştım VE YASAKLANDIM.

Yöneticiler arasındaki tutum farklılığından ve tutarsızlıktan kaynaklanan bu durum despot bir tutuma neden oldu.

Fakat araştırmadan ve ortak karar alınmadan yapılan yasaklama gibi uygulamalar üyelerin azmini zedelemekte ve üyeleri incitmektedir. Bu gibi uygulamalar sonucu yüzlerce değerli kişiyi kaybettiniz. Kaybetmeye devam ediyorsunuz. Wikipedi sitesi 50 kişinin etrafında dönmeye başladı. Böyle uygulamalarla herkesi soğutuyorsunuz.

--Orijinnal 09:20, 1 Haziran 2007 (UTC)

  • izlediğim kadarıyla böyle şeyle oluyor ama bu şikayetin bir işe yarayacağını sanmıyorum.düşünsenize siz kendinizi engellemek istermisiniz?--Hiro Nakamura 09:21, 1 Haziran 2007 (UTC)
  • erdemşenol hakkındaki olayları okuduktan sonra özellikle korkmaya başladım acaba bende engellenirmiyim.bu engellemeler kafaya göre mi gibisinden.daha vikide 1 aylık bir üyeyim ve alışmaya çalışıyorum.şimdiden vikipedikolik olduğum söylenebilir.bu tür davranışlar beni çok soğuttu. bence sırf bu davranış bile bir yöneticinin azledilmesi ya da uyarı alması için yeterlidir.--Hiro Nakamura 09:25, 1 Haziran 2007 (UTC)
Bu tip madde bazlı şikâyetleri maddenin tartışma sayfasında çözmek daha doğru olacaktır. Şikâyetin sebebini tam olarak anlayamadım; konuyla ilgilenen bir yöneticinin size fikrini dayattığını mı söylüyorsunuz? Yoksa sayılar kalsın mı gitsin mi tartışmanın kaynağı? Biraz daha açık olursanız daha iyi olur. İsterseni tartışmayı Türkiye'de yaşayan etnik gruplar maddesinin tartışma sayfasına aktaralım ve sorunlar neler tekrar konuşalım. Bu tip durumlarda özellikle içeriği düzenlemekte kullanılan ve Vikipedi politikalarının odağını oluşturan VP:BTT baz alınarak işlem yapılır. Ayrıca tartışmalara göz attığımda sayfayı sahiplendiğinizi üzülerek görüyorum; Vikipedi'de isterse salt kendi değişikliklerinden oluşmuş olsun hiçbir sayfayı sahiplenemez kısacası "bu sayfayı ben yazdım benimdir sen nasıl bu tip bir değişiklik yaparsın" tarzı ifadeler politika ihlâlidir, bakınız: VP:MM. Ayrıca belirtmekte yarar görüyorum yasaklanmamışsınız, zaten Vikipedi'de yasaklanma durumu yok. Sadece engelleme var ve görünüşe göre yaptığınız VP:MM ve benzeri başka politika ihlâlleri sebebiyle 24 saatlik, politikalar dahilinde bir engelleme almışsınız.
Doğrudan belirli bir kesimi hedef almanız Vikipedi için uygun veya doğru değildir. Şikâyet sayfasında da derdinizi açıklarken dikkatli bir tarzı benimsemeniz rica olunur. Zira şu anda siz onlarca kişiyi suçlamaktasınız, oysa içerik tartışmasında çeşitli politikaları ihlâl ettiğiniz için bir arkadaş, politika ihlâli barındırmayan yani meşru bir engelleme vermiş. Eğer belirli bir engellemeye doğrudan itirazınız varsa bunu pekala o arkadaşa bildirebilirsiniz. Bununla birlikte salt engellendiniz diye itiraz edemezsiniz; engellemeniz hatalı olduğunda, kural dışı sebeplerle engellendiğinizde itiraz edersiniz.
Sonuç olarak: politika ihlâli belirtmeyen şikâyetlerde bir karara varılması mümkün olmaz. Size verilen engelleme kişisel görüş sebebiyle değil içerik bazlı bir tartışmadaki tavrınız dolayısıyla verilmiş gibi duruyor ve bir politika ihlâline rastlanmıyor. İsterseniz engellemenizde kaynak olarak gösterilmiş VP:EP kurallarına göz atarak tam olarak hangi noktada hatalı yaklaştığınızı araştırabilirsiniz. Ayrıca VP:MM sayfasında da tekrarlanan ve değişiklik sayfasında altta kalın yazıyla yer alan şu kuralı alıntılarsak: "Yaptığınız katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini ya da özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsanız, katkıda bulunmayınız.". Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 09:34, 1 Haziran 2007 (UTC)
Sayın Orijinnal, daha önce size de belirttiğim gibi, maddenin ve tartışma sayfasının geçmişini inceledim, sizin tartışma sayfanızın geçmişine de baktım ama bahsettiğiniz yönetici ikazlarına rastlamadım. Madde ile ilişkin kayıtlara da baktım ve silindiğine dair hiçbir kayıta rastlamadım. Bana bu hususta herhangi bir bağlantı temin etmediğiniz sürece bahsi geçen ikazları değerlendirmem imkansız. Engellenmenden önce hem maddenin tartışma sayfasında, hem de kendi tartışma sayfanızda uyarıldınız. Buna rağmen, tartışma sayfasında bir çözüm arayışına girmeden, tam 5 sefer madde üzerinde geri dönüşe sebep verdiniz. Bu nedenle Vikipedi:Engelleme politikası'nın 2. (karşıtlık ve rahatsızlık vermek), 4. (yoğun geri dönüş), 5. (vandalizm) ve 10. (topluluğun sabrını zorlamak ve topluluğa karşı sorun çıkarmak) maddelerini ihlal ettiğiniz için 24 saat engellendiniz. Size yazdığım son iletide aynen şu önerilerde bulundum: "Eğer verilen kaynağı güvenilir bulmuyorsanız maddeye bir eleştiri notu ekleyebilirsiniz. Fakat, eleştirirken taraflı ve kişisel bir yorum yapmaktan ziyade, bahsi geçen anketin yetersizliklerini yine kaynak göstererek yazabilirsiniz. Şu soruya da eleştirinizde yer vermelisiniz: güvenilmeyen bir kaynağı Milliyet gibi bir gazete neden yayımlasın?". Olan biten bundan ibaretti. Madde üzerinde olumlu katkılarınızın devamını temenni ediyorum, teşekkürler --Pinar 13:17, 1 Haziran 2007 (UTC)