Vikipedi:Şikâyet/Hizmetli/Arşiv/2023

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akif Manaf Sayfasının Geri Getirilmesi Talebi[kaynağı değiştir]

Akif Manaf sayfası metin ekleme kuralları göz önüne alınmasına, vikipedi kurallarına uygun, sade ve net yazılmasına rağmen sayfa tekrar silindi. G4 gerekçesi gösterilerek sayfanın geçmişte silinme sebepleri şu anda metinde yer almamasına rağmen sayfa silindi.

Akif Manaf 20 yılı aşkın süredir 85 tane kitap yazmış ve kişisel gelişim alanında en çok kitabı bulunan, sürekli olarak basında ve türk televizyonlarında yer alan bir yazar. Açıkcası hizmetlilerin kurallara uygun olan ve yazarın yalnızca kitaplarını, yasal bir şekilde ISBN numaraları ile eklenmiş metnini dikkatli incelemediklerini düşünüyorum. Google'da aratıldığında Akif Manaf hakkında 208.000 adet içerik bulunuyor. Eğer bu yazar vikipedide yer almıyorsa çok daha az kitap yazmış ve az bilinen yazarların da yer almaması gerekirdi.

Wikipediye içerik ekleme konusunda bütün kural ve koşulları inceledim, eklenen yazı bütün kuralları karşılıyor ve kayda değerlik kriterlerini sağlıyor. Neden yazının G4 gerekçesi gösterilerek silindiğini anlayamıyorum? çünkü G4 gerekçesi içerisinde yer alan ifade şu:

"G4. Daha önce silinmiş içeriğin büyük ölçüde aynısına sahip sayfalar silinebilir.

SAS tartışması sonucunda veya hızlı silme ile silinen herhangi bir sayfayla büyük ölçüde benzerlik taşıyan herhangi bir isimdeki sayfalar, SAS kararı emsal kabul edilerek silinebilir. Tekrar silinmeden önce, hizmetlinin, içeriğin büyük ölçüde aynı olduğundan ve aynı konuda yeni bir madde olmadığından emin olması gerekmektedir."


Yeniden eklenen metin sayfanın geçmişte silindiği koşullardaki ifadeleri taşımıyor, metin büyük ölçüde değiştirildi fakat buna rağmen aynı gerekçe gösterilerek silindi. Sayfanın tekrar incelenmesini ve geri getirilmesini talep ediyorum. Navanur (mesaj) 07.58, 14 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Konuyla ilgilenen görevlilerin ve hizmetlilerin ilgilenebilmesini rica ediyorum @Superyetkin @Vikipolimer
iyi çalışmalar Navanur (mesaj) 08.02, 14 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

Vincent Vega - Devrimdbpt davası[kaynağı değiştir]

Konuyu olabildiğince sadeleştirip, kısaca anlatmaya çalışacağım. Gerek görülen yerler için ayrıntılı açıklama eklemeye hazırım.

Wiki ile ilk tanışmam 2013 yılında. Sanal bir isim ve e-posta ile bir hesap (Hpostaci) oluşturdum.

Emekli olup Wiki'ye daha fazla zaman ayırabileceğimi gördüğümde kendi gerçek adım ve e-posta adresimle bir hesap oluşturmaya karar verdim (6 Aralık 2022). Hesabın adını da "HahŞimdiOldu" olarak koydum. Wiki katkılarımı bu hesap üzerinden yapmaya başladım. 3 gün sonra, toplam 11 giriş yaptıktan sonra gelen mesaja şaşırdım.

9 Aralık tarihinde @Superyetkin adlı kullanıcıdan gelen mesajlardan kukla kullanımı nedeni ile ;

- (eski) Hpostacı hesabımın 48 saat,

- (yeni) HahŞimdiOldu hesabımın ise süresiz olarak engellendiğini öğrendim.

Wiki'nin kukla tabiri ile ilk kez bu şekilde karşılaşmış oldum.

48 saat sonunda "Hpostacı" hesabım üzerindeki engel kalktı. Gerçek ismimle açtığım hesap temelli kapatılırken, sanal ismimle açtığım hesap açık kaldı. Tuhaf bir sonuç olmuştu. Ama aldırmadım, çok da önemli değil diye üzerinde durmadım.

Daha sonra bir kullanıcıdan gelen "Zürriyetsiz Erdal" mısın? sorusuna şaşırdım. Soruya gerçek adımla cevap verdim. Bir süre sonra başka bir kullanıcıdan bu kez Devrimdpt olduğum şüphesiyle hakkımda dava açıldığını öğrendim. Daha da bir şaşırdığımı söylemeliyim.

Dava sayfasına her 2 kullanıcıyı da tanımadığımı ve hiçbir bağlantım olmadığını ifade ettim. Dava denetçisi yaptığı incelemede dava konusu bu iddiaların asılsız olduğunu tespit etti. Buraya kadar herşey olabildiğince normaldi. Ancak denetçi hesabımın başka bir hesap (HahŞimdiOldu) ile çakıştığını belirterek savunmamı ya da açıklamamı istemeden hüküm verip, engel kararı aldı. Alınan engel kararı bir hizmetliye tebliğ edildi ve hesabıma engel konuldu. Sabah açılan davadan 10 saat sonra hesabım engellenmiş oldu.


Bu konu ile ilgili açıklama beklediğim sorularım aşağıdadır :

- Yeni bir hesap ya da alternatif hesap açmak için izin gerekli midir?

- 1 ay önce yaptırım uygulanmış aynı çakışma hadisesine şimdi niçin bir kez daha ve farklı, süresiz engel uygulanmaktadır?

- 3 günlük yeni hesabımla yaptığım 11 işlemde çifte oy gibi kuklacılık iddiasını doğrulayacak bir kanıt var mıdır?

- Açılan bir davada iddianamede adı geçmeyen başka bir iddia için savunma istemeden hüküm vermek doğru mudur?


Şu an profilimin üzerinde son derece haksız bir şekilde "kuklacı" tabiri durmaktadır. Günlük hayatımızdaki karşılığı dolandırıcılık benzeri ağır bir suçlama yapılırken, yargılanırken herkesi biraz daha duyarlı olması gerekmez mi?

Verilen karara itiraz amacı ile denetçi, hizmetli ve davaya müdahil olanlara bir mesajla ulaşmaya çalıştım. İlk mesajıma sadece bir kullanıcıdan yanıt alabildim. (Engellenmiş olmam nedeni ile mesaj yazma, kendimi savunma konusunda da sıkıntılar yaşadığımı söylemeliyim.) İkinci mesajımda denetçiye ulaşabildim, itirazımı okuduğunu, fikrinin değişmediğini bildirdi. Engeli uygulamaya koyan hizmetliden ise bir yanıt alamadım. İtiraz yolu ile uzlaşma imkanı kalmadığı için şikayet konusunu topluluğun önüne getirmek bir zorunluluk oldu.

Hesabımın üzerine haksız bir şekilde konulan engelin ve "kuklacı" tabirinin kaldırılmasını,

topluluğun takdirlerine sunarım.

Saygılarımla

Mülga Hpostacı


Not : Engelleme nedeniyle Wiki'ye ulaşmada çeşitli zorluklar yaşıyorum. Cevaplandırmalarımda gecikmeler yaşanırsa lütfen anlayışla karşılayın. 31.146.199.118 14.28, 30 Ocak 2023 (UTC)[yanıtla]

  • Denetçi isteği ve olanlar ile pek ilgim bulunmadığından "bağımsız" kullanıcı olarak sorulara bakacağım.
Kukla politikasındaki şu başlık gereği alternatif hesaplar açmanın yasal nedenleri olabilir. Alternatif bir hesap açmak için herhangi bir izin gerekmez, fakat mümkün olduğunda hesapların aynı kişi tarafından kontrol edildiğinin belirtilmesi gerekir. Örnek olarak benim kendi alternatif hesabımı vereyim. Her Viki'de görünen Meta kullanıcı sayfasında açıkça benim kuklam olduğu belirtiliyor. Türkçe Vikipedi'deki kullanıcı sayfası zaten direkt ana hesabın sayfasına yönlendiriyor. Açık olarak söylenmemesi gerekirse de en azından denetçilerin bilgilendirilmesi lazımdı (geçmişte yanlış hatırlamıyorsam Assyrtiko tarafından yapılmıştı). Benim gördüğüm kadarıyla böyle bir bilgilendirme yapılmadığı için bu durum bir "aldatma" olarak karşılanabilir. Hesaplar aynı zamanlarda aktif oldukları için bir temiz başlangıç da söz konusu değil. Kuklalar sadece çifte !oy kullandıklarında engellenebilir diye bir standardımız yok: politikada belirtilen yasal olan durumları karşılamadığında engel uygulanabilir.
İki hesabın katkılarına bakılınca yasal durumlardan hiç birini karşılamıyor, en yaygın yasal kukla kullanım sebebi "Ayrım ve güvenlik"i de değil (mesela Thecatcherintherye'nin denetçi isteğinde verdiği örnek buna uyuyor). Ayırt edilen bir katkı türü gözükmüyor. "100% çakışma" olduğuna göre güvenlik için kamuya ait bilgisayarlarda da kullanılan bir yan hesap değil. Ancak eğer kendisi hangi yasal sebeple iki hesabı aynı anda kullandığını belirtebilirse durum değişebilir.
Şimdi benim kafam başka bir şeyden dolayı karışık. Engel kaydına göre Hpostaci'nın yukarıda belirtilenin aksine 9 Aralık'ta 48 saatlik bir engeli bulunmamakta. Büyük ihtimalle Hahsimdioldu'yu engellerken "Bu kullanıcı tarafından kullanılan son IP adresini ve değişiklik yapmaya çalıştığı sonraki IP adreslerini otomatik olarak engelle" kutucuğu işaretlendi (ki kuklacılık varsa doğru bir karar). Asıl soru şu, Hahsimdioldu hangi kullanıcın kuklası olması sebebiyle engellendi, Hpostaci mı yoksa sadece davranışsal çakışma yaşayan üçüncü bir kullanıcı daha mı var? Bunu ancak Superyetkin cevaplayabilir. ~StyyxEvet? 12.59, 1 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
İlgili kullanıcı üçüncü hesabının olmadığını iddia etti. Eğer öyleyse, hizmetli daha 10 değişikliği olmayan yeni bir kullanıcının SAS sayfasında cirit attığını görünce bunun ilk hesap olmadığını anlayıp engel atmış olabilir. --Buzuldiyar Mesaj 15.50, 2 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Gelir gelmez yazdığı cümleler ve muntazam politika bilgisi 7 yıl sonra uyanmış bir kullanıcıya ait olamaz. Akılla alay etme faaliyetleri yürütülüyor... Kadı Mesaj 15.52, 2 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Sayın @Kadı, iltifat etmişsiniz. Teşekkür ederim.
Üniversiteden 84 yılında mezun oldum. Yaklaşık 40 yıllık bir iş, cemiyet hayatı tecrübem var. İzin verin 2 satırı doğru dürüst ifade edebileyim. Suçlama listeme bir yenisini daha eklediğinizi görüyorum. "Akılla alay etme faaliyetleri...". Bu kez kendimi savunmayacağım.
Hazır yeri gelmişken şunu ifade etmek isterim. Boş vaktimi daha faydalı bir şekilde değerlendirmek için pek çok dernekte görev aldım, gönüllü faaliyetlere katıldım. Gönüllü olarak amelelik yaptım, çöp topladım, ağaç diktim, dil öğrenmek isteyenlere yardımcı oldum, barınakta yaşayan köpekleri aldım, gezdirdim. 3 kuruşluk katkım olsun diye gittiğim hiçbir kuruluşta böyle bir karşılamaya şahit olmadım, olanı da duymadım. Bugünlerin de gelip, geçeceğini umut ediyorum. Saygılarımla...
Mülga Hpostacı 31.146.199.118 06.43, 3 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Vikipedi işleyişini sosyal hayatta öğrenemezsiniz, gelir gelmez deneyimli bir kullanıcı gibi davranmanızı izah etmeyerek başka konulara giriyorsunuz. Ben/biz sizin kim olduğunuz ile ilgilenmiyoruz. Engellenmiş eski bir hesabınız mı vardı? Kuklacılık mı yaptınız? Eski bir trol/vandal/kukla mısınız? Bu sorulara yanıt arıyoruz. İyi günler. Kadı Mesaj 06.48, 3 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Sayın @Kadı, bütün ihtimalleri saymışsınız.
Ama bir ihtimal daha var, biliyorsunuz değil mi?
Size VP:İNV tavsiye ediyorum. Saygılarımla...
Mülga Hpostacı 31.146.199.118 14.06, 3 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]
Hizmetli için "savunmamı ya da açıklamamı istemeden hüküm verip, engel kararı aldı." demişsiniz de, ben size o gün söyledim şikayetin sonuçlanmasını bekleyin diye. Siz ise sonuçlanmayı beklemeden, kullanıcı sayfanızdaki tüm bilgileri boşalttınız ve "HPostacı has left the building" yazdınız. Kullanıcı sayfanızdaki tüm bilgileri kaldırıp bunu yazdığınızı görünce bende düşündüm, bir eşleşmeden korktuğunuz için Vikipedi'den tamamen ayrıldınız. Madem savunmanız bu kadar önemli, biraz bekleseydiniz kullanıcı sayfanızı boşaltıp hızlıca gitmek yerine. Sanki siz orada açıklama yapmak için beklerken, hizmetli gelip apar topar engel atmadı yani.
7 yıl aradan sonra aktifliğinizi "tam olarak" (2022'de daha önce tek tük değişikliğiniz olsa da) 8 Aralık 2022'de Devrimdpt'in engellendiği gün başlatmanız ve solcu yazarlara ilginizin ortaklığı bana hâlâ ilginç bir tesadüf olarak gelse de ben bu şüphe üzerinde artık fazla durmuyorum. İyi çalışmalar herkese. --Buzuldiyar Mesaj 08.38, 8 Şubat 2023 (UTC)[yanıtla]

Vincent Vega ve Superyetkin[kaynağı değiştir]

Yazılması gereken her şey bir üstteki Superyetkin başlığında yazıyor. Ben her şeyi zaten izah etmişken hala izah isteyip aşırı vandalizm iddiasında bulunup korumaya alıyorlar. Vandalizmin nerede olduğunu açıklayın yada bu tutumunuza son verin. Esas ısrarlı yanlış geri almalar yapan ve açıklamaları okumayan kişiyi engellemeyip açıklayarak yaptığım doğru düzeltme için beni engellemesini de şikayet ediyorum. 176.234.170.4 21.14, 3 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

İlgili kategoriler gerekçeyle kaldırıldı. Eemirrgs, Zafer, Superyetkin, Vincent Vega: VP:DAĞIT. ~StyyxEvet? 10.07, 7 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Kullanıcı:Uncitoyen[kaynağı değiştir]

Bülent Ecevit maddesinde 3.947 baytlık kaynaklı içeriği IP ile siteye gelen anonim biri silmiş. Denetçi ve hizmetli olan Sayın Uncitoyen onaylamış bu hatayı. Dikkatinize sunulur. 194.34.132.113 20.47, 11 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Değişiklik onaylamak sürüm kontrolünce hizmetlilere tanınan yetki. Doğrudan manuel hizmetli yetkisi değil ama olsun. İnceleme günlüğüne zaten karakter sayısı el verdiğince neden onayladığımı yazmıştım ama maddenin tartışma sayfasına daha iyi anlamanız için bir daha yazdım. --Uncitoyenmesaj 21.21, 11 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]