Venedik Cumhuriyeti doçeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Venedik Cumhuriyeti armasi

Bu Venedik Cumhuriyeti doçeleri listesi 697-1797 tarihleri arasında İtalya'da Venedik Cumhuriyeti'nde bir aristokrat seçmenler koleji tarafından seçilmiş olan; "doçe" (Italyanca: Doge) adı verilen; seçildikten sonra hayat boyu devlet başkanlığı yapan devlet adamlarının listesidir. Venedik Cumhuriyeti'nde ilk "doçe" Bizanslılara tabi olarak 697 seçilmiş olan Paolo Lucio Anafesto olup 120'inci "doçe" olan Ludovico Manin 1797'de bu görevden feragat etmesi ile bu devlet sona ermiştir. Bu listede "doçe"ler hakkında verilen tarihler geleneksel olup en eski "doçe"ler hakkında olanlar geleneksel olarak tesbit edilmiştir ve belgelerle doğrulanmaları imkansızdır.

VIII. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
1 Paolo Lucio Anafesto Paolo Lucio Anafesto
(† 717)
697717 Paolo Lucio Anafesto arması
2 Marcello Tegalliano Marcello Tegalliano
(† 726)
717726 Marcello Tegalliano arması
3 Orso Ipato Orso Ipato
(† 737)
726737 Suikastla öldürüldü. Orso Ipato arması
Orso Ipato öldürüldükten sonra Bizanslılar tarafından "Doçe" unvanı kaldırıldı. Bunu takibeden 5 yil Venedik magister militum unvanı taşıyan bir Bizans yüksek devlet memuru tarafından idare edildi. Bu magister militum unvanı taşıyan Bizans yuksek devlet memurlarının isim ve görev dönemleri şunlardır:

Domenico Leone (738), Felice Corniola (739), Teodato Ipato (740), Gioviano Cepanico (741) ve Giovanni Fabriciaco (742).
Bunlaradan sonuncu olan Fabriciaco bir ayaklanma teşebbüsü sonunda Bizans devleti tarafından görevden alındı; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi.
Bundan sonra Bizans devleti Venediklilere kendi "doçe"lerini kendileri seçme hakkı tanıdı.

4 Teodato Ipato Teodato Ipato 742755 740'da Magister militum olan Orso Ipato'nun oğlu. 755'de haledildi; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi. Teodato Ipato arması
5 Galla Lupanio Galla Gaulo veya Lupanio 755756 Teodato Ipato'ya ihanet ettikten sonra iktidar gücünü gaspetti. Haledildi; gözleri kör edildi ve bundan bir yıl sonra da sürgüne gönderildi. Galla Lupanio arması
6 Domenico Monegario Domenico Monegario 756764 Lombard'ların güçlü desteği ile seçildi. Haledildi; gözleri kör edildi ve sürgüne gönderildi. Domenico Monegario  arması
7 Maurizio Galbaio
(797'de öldü)
764797 778 veya 779'de oğlu olan Giovanni ile ortaklaşa "Doçe" olarak hüküm sürdü. Galbaio ailesi arması
8 Giovanni Galbaio 797803 Maurizio Galbaio'un oğlu. Haledildi. Galbaio ailesi arması

IX. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
9 Obelerio Antenoreo
( Yak. 832'de öldü)
804810 Haledildi.
10 Angelo Participazio Angelo Participazio
(827'de öldü)
811827 Participazio ailesinden birinci "doçe". 818'ye kadar küçük oğlu Giovanni ile ve 818'den ölümüne kadar büyük oğlu Giustiniano ile ortaklaşa hüküm sürdü. | Participazio ailesi arması
11 Giustiniano Participazio Giustiniano Participazio
(829'de öldü)
827829 Angelo'nun oğlu Participazio ailesi arması
12 I. Giovanni Participazio I. Giovanni Participazio
(836'de veya daha sonra öldü)
829836 Angelo'nun oğlu ve Giustiniano'nun küçük kardeşi. Haledildi. Participazio ailesi arması
13 Pietro Tradonico Pietro Tradonico
(13 Eylul 864'de öldü)
836 – 13 Eylul 864 Oğlu Giovanni ile ortaklaşa hüküm sürdü ama oğlu kendisinden daha önce öldü. Öldürüldü. Pietro Tradonico arması
14 I. Orso Participazio I. Orso Participazio
(881'de öldü)
864881 Angelo Participazio'nun torunu. Oğlu II. Giovanni Participazio] ile ortaklaşa hüküm sürdü. Kendisi öldükten sonra oğlu onu takiben Doçe oldu. Participazio ailesi arması
15 II. Giovanni Participazio II. Giovanni Participazio
(887'de veya hemen sonra öldü)
881887 I. Orso Participazio'nun oğlu. Oğlu Pietro ile ortaklaşa hüküm sürdü. Oğlu kendisinden önce öldü. Sağlık nedeni ile feragat etti ve çok geçmeden öldü. Participazio ailesi arması
16 I. Pietro Candiano I. Pietro Candiano
(yak. 842 – 18 Eylul 887)
Nisan 887 – 18 Eylul 887 Dalmaçya korsanları ile savaşmaktayken öldü. Candiano ailesi arması
17 Pietro Tribuno Pietro Tribuno
(912'de öldü)
887912 Pietro Tribuno arması

X. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
18 II. Orso Participazio II. Orso Participazio 912932 Participazio ailesi. Participazio ailesi arması
19 II. Pietro Candiano II. Pietro Candiano
(939'de öldü)
932939 I. Pietro Candiano'nun oğlu. Candiano ailesi arması
20 Pietro Participazio Pietro Participazio
(942'de öldü)
939942 II. Orso Participazio'nun oğlu. Participazio ailesi arması
21 III. Pietro Candiano III. Pietro Candiano 942959 II. Pietro Candiano oğlu. Parasız kalıp fakirleşti. Candiano ailesi arması
22 IV. Pietro Candiano IV. Pietro Candiano
(976'de öldü)
959976 III. Pietro Candiano oğlu. Feragat etti ve çok geçmeden öldü. Candiano ailesi armasi
23 Pietro Orseolo Pietro Orseolo
(928 – 10 Ocak 987)
976 – 1 Eylul 978 Orseolo ailesi. Keşiş olmak için feragat etti. 1731'de kilise evliyasi ilan edildi. Orseolo ailesi armasi
24 Vitale Candiano Vitale Candiano
(978'de öldü)
978979 III. Pietro Candiano oğlu ve IV. Pietro Candiano'nun erkek kardeşi. Feragat etti ve çok geçmeden öldü. Candiano ailesi arması
25 Tribuno Memmo Tribuno Memmo
(991'de öldü)
979991 Tribuno Memmo ailesi arması
26 II. Pietro Orseolo II. Pietro Orseolo
(yak. 960 – 1009)
9911009 Orseolo ailesi. 1004-1007 döneminde büyük oğlu Giovanni Orseolo ile ortaklaşa hükümet etti. Sonra 1007-1009'da Ottone Orseolo'nun iki oğlu ile ortaklaşa hükümet etti. Orseolo  ailesi arması

XI. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
27 Ottone Orseolo
(993 – 1032)
10091026 Orseolo ailesi. Haledildi. Orseolo Ailesi arması
28 Pietro Barbolano 10261030 Haledildi.
Pietro Barbolano'in haledilmesinden sonra, Orso Orseolo (1030-1031) doneminde naiplik görevi yapti. Sonra Orseolo ailesi Domenico Orseolo'yi "doçe" olarak seçti.
Bu "gayrimeşru" seçim, Domenico Flabanico'nun "doçe" olarak meşru olarak seçiminden sonra yapıldı.
29 Domenico Flabanico
(1041'de öldü)
10321041 Domenico Flabanico arması
30 1. Domenico Contarini
(1071'de öldü)
10431071 Contarini Ailesi. Contarini ailesi arması
31 Domenico Selvo
(1087'de öldü)
1071 – Aralık 1084 Feragat etti. Domenico Selvo arması
32 Vitale Falier
(Aralık 1095'de öldü)
1084 – Aralık 1095 Falier ailesi arması
33 I. Vitale Michiel
(1102'de öldü)
başlangıc 10961102 Vitael Michiel arması

XII. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
34 Ordelafo Falier
(1117'de öldü)
11021117 Macarlara karşı bir askeri seferde iken Zadar'da öldürüldü. Ordelafo Falier arması
35 Domenico Michiel
(1130'de öldü)
11171130 Feragat etti ve birkaç gün geçmeden öldü. Domenico Michiel arması
36 Pietro Polani
(1148'de öldü)
11301148 Pietro Polani arması
37 Domenico Morosini
(Şubat 1156'de öldü)
1148 – Şubat 1156 Morosini ailesi. Morosini ailesi arması
38 II. Vitale Michiel
(28 Mayıs 1172'de öldürūldū)
1156 – 28 Mayıs 1172 Bir ayaklanma sırasında suikasta kurban gitti. II. Vitale Michiel arması
39 Sebastiano Ziani
(yak. 1102 – 13 Nisan 1178)
29 Eylul 1172 – 13 Nisan 1178 Ziani Ailesi. Sebastiano Ziani arması
40 Orio Mastropiero 17 Nisan 11781192 Feragat etti ve "Sante-Croce Manastır"'ına çekildi. Orio Mastropiero arması
41 Enrico Dandolo Enrico Dandolo
(yak. 1107 – 21 Haziran 1205)
21 Haziran 1192 – 21 Haziran 1205 Dandolo Ailesi. Dördüncü Haçlı seferi'nin başlıca amili. Konstantinopolis'in Haçlılar tarafından işgaline ve Latin İmparatorluğu kurulmasinin baş plancısı ve uygulayıcısı. Venedik'in Ege ve Adriyatik kiyilarinda koloniler elde etmesini sağlayan Doçe. Mezari İstanbul'da Ayasofya'da. Dandolo ailesi armasi

XIII. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
42 Pietro Ziani
(13 Mart 1229'da öldü)
15 Ağustos 1205 – Şubat 1229 Ziani Ailesi. 39'uncu Doçe olan Sebastian Ziani'in oğlu. Feragat ettti
43 Jacopo Tiepolo
(9 Temmuz 1249'da öldü)
6 Mart 1229 – 2 veya 20 Mayıs 1249 Tiepolo ailesi. Feragat etti. Giacomo Tiepolo arması
44 Marino Morosini
(1181 – 1 Ocak 1253)
13 Haziran1249 – 1 Oacak 1253 Morosini Ailesi Morosini Ailesi  arması
45 Reniero Zen
(7 Temmuz 1268'de öldü)
8 Ocak 1253 – 7 Temmuz 1268 Renier Zen arması
46 Lorenzo Tiepolo
(15 Ağutos 1275'de öldü)
23 Temmuz 1268 – 15 Ağustos 1275 Tiepolo Ailesi. 43. Doçe olan Jacopo Tiepolo'nun oğlu Lorenzo Tiepolo arması
47 Jacopo Contarini
(1194 – 6 Nisan 1280)
6 Eylul 1275 – 6 Mart 1280 Contarini Ailesi. Feragat eti Contarini Ailesi arması
48 Giovanni Dandolo Giovanni Dandolo
(2 Kasım 1289'de öldü)
31 Mart 1280 – 2 Kasım 1289 Dandolo Ailesi Dandolo Ailesi arması
49 Pietro Gradenigo Pietro Gradenigo
(1251 – 13 Ağustos 1311)
25 Kasım 1289 – 13 Ağustos 1311 Gradenigo Ailesi. Gradenigo ailesi arması

XIV. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
50 Marino Zorzi
(yak. 1231 – 3 Temmuz 1312)
23 Ağustos 1311 – 3 Temmuz 1312 Zorzi Ailesi arması
51 Giovanni Soranzo Giovanni Soranzo
(1240 – 31 Aralık 1328)
13 Temmuz 1312 – 31 Aralık 1328 Soranzo Ailesi arması
52 Francesco Dandolo Francesco Dandolo
(yak. 1258 – 31 Ekim 1339)
4 Ocak 1329 – 31 Ekim 1339 Dandolo Ailesi. Dandolo Ailesi arması
53 Bartolomeo Gradenigo Bartolomeo Gradenigo
(1260 – 28 Aralık 1342)
7 Kasım 1339 – 28 Aralık 1342 Gradenigo Ailesi. Gradenigo Ailesi arması
54 Andrea Dandolo Andrea Dandolo
(30 Nisan/3 Mayıs 1306 – 7 Eylul 1354)
4 Ocak 1343 – 7 Eylul 1354 Dandolo Ailesi. Dandolo Ailesi arması
55 Marino Faliero Marino Faliero
(1285 – 17 Nisan 1355)
11 Eylul 1354 – 17 Nisan 1355 Vatana ihanet suçu ile idam edildi. Faliero Aile arması
56 Giovanni Gradenigo Giovanni Gradenigo
(8 Ağustos 1356'da öldü)
21 Nisan 1355 – 8 Ağustos 1356 Gradenigo Ailesi arması
57 Giovanni Dolfin
(yak. 1303 – 12 Temmuz 1361)
13 Ağustos 1356 – 12 Temmuz 1361 Dolfin Ailesi arması
58 Lorenzo Celsi
(yak. 1310 – 18 Temmuz 1365)
16 Temmuz 1361 – 18 Temmuz 1365 Celsi Ailesi. Celsi Ailesi arması
59 Marco Corner
(1285 – 13 Ocak 1368)
21 Temmuz 1365 – 13 Ocak 1368 Corner Ailesi Corner Ailesi arması
60 Andrea Contarini
(1300/1302 – 5 Haziran 1382)
20 Ocak 1368 – 5 Haziran 1382 Contarini Ailesi arması
61 Michele Morosini
(1308 – 16 Ekim 1382)
10 Haziran 1382 – 16 Ekim 1382 Morosini Ailesi. Seçilmesinden birkaç ay sonra veba salgınında öldü. Morosini ailesi arması
62 Antonio Venier
(yak. 1330 – 23 Kasım 1400)
21 Ekim 1382 – 23 Kasım 1400 Antonio Venier arması

XV. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
63 Michele Sten Michele Sten
(1331 – 26 Aralık 1413)
1 Aralık 1400 – 26 Aralık 1413 Michele Sten arması
64 Tommaso Mocenigo Tommaso Mocenigo
(1343 – 4 Nisan 1423)
7 Ocak 1414 – 4 Nisan 1423 Mocenigo Ailesi. Mocenigo Ailesi arması
65 Francesco Foscari Francesco Foscari
(1373 – 1 Kasım 1457)
15 Nisan 1423 – 22 Ekim 1457 Onlar Konseyi tarafından feragat etmeye zorlandı. Feragatten bir hafta geçmeden öldü. Francesco Foscari arması
66 Pasquale Malipiero Pasqual Malipiero
(1392 – 7 Mayıs 1462)
30 Ekim 1457 – 7 Mayıs 1462 Pasquale Malipiero arması
67 Cristoforo Moro Cristoforo Moro
(1390 – 9 Kasım 1471)
12 Mayıs 1462 – 9 Kasım 1471 Cristoforo Moro arması
68 Nicolò Tron Nicolò Tron
(1399 – 28 Temmuz 1473)
25 Kasım 1471 – 28 Temmuz 1473 Nicolò Tron Arması
69 Nicolò Marcello Nicolò Marcello
(yak. 1399 – 1 Aralık 1474)
13 Ağustos 1473 – 1 Aralık 1474 Nicolò Marcello arması
70 Pietro Mocenigo Pietro Mocenigo
(1406 – 23 Şubat 1476)
14 Aralık 1474 – 23 Şubat 1476 Mocenigo Ailesi. Mocenigo Ailesi arması
71 Andrea Vendramin Andrea Vendramin
(1393 – 5 Mayıs 1478)
4 Mart 1476 – 5 Mayıs 1478 Vendramin Ailesi arması
72 Giovanni Mocenigo Giovanni Mocenigo
(1409 – 14 Eylul 1485)
18 Mayıs 1478 – 14 Eylul 1485 Mocenigo Ailesi. Pietro Mocenigo'nun kardeşi. Mocenigo Ailesi arması
73 Marco Barbarigo Marco Barbarigo
(1413 – 14 Ağustos 1486)
19 Kasım 1485 – 14 Ağustos 1486 Barbarigo Ailesi. Marco Barbarigo arması
74 Agostino Barbarigo Agostino Barbarigo
(1419 – 20 Eylul 1501)
30 Ağustos 1486 – 20 Eylul 1501 Barbarigo Ailesi. Bir önceki Doçe'nin kardeşi Agostino Barbarigo arması

XVI. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
75 Leonardo Loredan Leonardo Loredan
(16 Kasım 1436 – 21 Haziran 1521)
2 Ekim 1501 – 21 Haziran 1521 Leonardo Loredan arması
76 Antonio Grimani Antonio Grimani
(28 Aralik 1434 – 7 Mayi 1523)
6 Temmuz 1521 – 7 Mayis 1523 Grimani Ailesi. Grimani ailesi arması
77 Andrea Gritti Andrea Gritti
(1455 – 28 Aralik 1538)
20 Mayis 1523 – 28 Aralik 1538 Gritti Ailesi Gritti ailesi arması
78 Pietro Lando Pietro Lando
(1462 – 9 Kasım 1545)
19 Ocak 1539 – 9 Kasım 1545 Pietro Lando arması
79 Francesco Donato Francesco Donato
(1468 – 23 Mayıs 1553)
24 Kasım 1545 – 23 Mayıs 1553 Donato Ailesi. Francesco Donato arması
80 Marcantonio Trivisano Marcantonio Trivisano
(yak. 1475 – 31 Mayıs 1554)
4 Haziran 1553 – 31 Mayıs 1554 Marcantonio Trivisano arması
81 Francesco Venier Francesco Venier
(1489 – 2 Haziran 1556)
11 Haziran 1554 – 2 Haziran 1556 Francesco Venier arması
82 Lorenzo Priuli Lorenzo Priuli
(1489 – 17 Ağustos 1559)
14 Haziran 1556 – 17 Ağustos 1559 Priuli Ailesi. Priuli Ailesi arması
83 Girolamo Priuli Girolamo Priuli
(1486 – 4 Kasım 1567)
1 Eylul 1559 – 4 Kasim 1567 Priuli Ailesi. Priuli Ailesi arması
84 Pietro Loredan Pietro Loredan
(1482 – 3 Mayıs 1570)
26 Kasım 1567 – 3 Mayıs 1570 Pietro Loredan arması
85 Alvise Mocenigo I. Alvise Mocenigoo
(26 Ekim 1507 – 4 Haziran 1577)
11 Mayis 1570 – 4 Haziran 1577 Osmanlı Devleti'nin 1571'de Magosa fethi ile Kıbrıs adası Venedik Cumhuriyeti idaresinden çıktı. Mocenigo Ailesi arması
86 Sebastiano Veniero Sebastiano Veniero
(yak. 1496 – 3 Mart 1578)
11 Haziran 1577 – 3 Mart 1578 Sebastiano Veniero arması
87 Nicolò Da Ponte Nicolò da Ponte
(15 Ocak 1491 – 30 Temmuz 1585)
11 Mart 1578 – 30 Temmuz 1585 Nicolò Da Ponte arması
88 Pasquale Cicogna Pasquale Cicogna
(27 Mayıs 1509 – 2 Nisan 1595)
18 Ağustos 1585 – 2 Nisan 1595 Cicogna Ailesi arması
89 Marino Grimani Marino Grimani
1 Temmuz 1532 – 25 Aralık 1605)
26 Nisan 1595 – 25 Aralık 1605 Grimani Ailesi. Grimani Ailesi arması

XVII. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
90 Leonardo Donà Leonardo Donà
(12 Şubat 1536 – 16 Temmuz 1612)
10 Ocak 1606 – 16 Temmuz 1612 Donato Ailesi. Leonardo Donà arması
91 Marcantonio Memmo Marcantonio Memmo
(11 Kasım 1536 – 31 Ekim 1615)
24 Temmuz 1612 – 31 Temmuz 1615 Marcantonio Memmo arması
92 Giovanni Bembo Giovanni Bembo
(21 Ağustos 1543 – 16 Mart 1618)
2 Aralık 1615 – 16 Mart 1618 Bembo Ailesi arması
93 Nicolò Donà
(28 Ocak 1539 – 9 Mayıs 1618)
4 Nisan 1618 – 9 Mayıs 1618 Donà Ailesi. 35 gün süren hüküm süresi ile Venedik Cumhuriyeti tarihinde ikinci kisa saltanat süresi. Francesco Donà arması
94 Antonio Priuli Antonio Priuli
(10 Mayıs 1548 – 12 Ağustos 1623)
17 Mayıs 1618 – 12 Ağustos 1623 Priuli Ailesi. Priuli Ailesi arması
95 Francesco Contarini Francesco Contarini
(28 Kasım 1566 – 6 Aralık 1624)
8 Eylul 1623 – 6 Ocak 1624 Contarini Ailesi. Contarini Ailesi armasi
96 I. Giovanni Corner I. Giovanni Corner
(11 Kasım 1551 – 23 Aralık 1629)
4 Ocak 1625 – 23 Aralık 1629 Corner Ailesi. Corner Ailesi arması
97 Nicolò Contarini
(26 Eylul 1553 – 2 Nisan 1631)
18 Ocak 1630 – 2 Nisan 1631 Contarini Ailesi. Contarini Ailesi arması
98 Francesco Erizzo Francesco Erizzo
(18 Şubat 1566 – 3 Ocak 1646)
10 Nisan 1631 – 3 Ocak 1646 Osmanlı Devleti ile 1645'de Girit Savași'nin bașlaması
99 Francesco Molino Francesco Molino
(21 Nisan 1575 – 27 Şubat 1655)
20 Ocak 1646 – 27 Şubat 1655
100 Carlo Contarini Carlo Contarini
(5 Temmuz 1580 – 1 Mayıs 1656)
27 Mart 1655 – 1 Mayıs 1656 Contarini Ailesi. Contarini Ailesi arması
101 Francesco Corner Francesco Corner
(6 Mart 1585 – 5 Mayıs 1656)
17 Mayıs 1656 – 5 Haziran 1656 Corner Ailesi. 20 gün süren hüküm süresi ile Venedik Cumhuriyeti tarihinde en kisa saltanat süresi. Corner Ailesi arması
102 Bertuccio Valier Bertuccio Valier
(1 Temmuz 1596 – 29 Mart 1658)
15 Haziran 1656 – 29 Mart 1658 Valier Ailesi arması
103 Giovanni Pesaro Giovanni Pesaro
1 Eylul 1589 – 30 Eylul 1659)
8 Nisan 1658 – 30 Eylul 1659
104 II. Domenico Contarini II. Domenico Contarini
(28 Ocak 1585 – 26 Ocak 1675)
16 Ekim 1659 – 26 Ocak 1675 Contarini Ailesi. Osmanli Devleti'nin Kandiye Kuşatmasi'ni 1669'da başarı ile bitirmesi ile Venedik'in Girit'ten atılması Contarini Ailesi armasī
105 Nicolò Sagredo Nicolò Sagredo
(18 Aralık 1606 – 14 Ağustos 1676)
2 Şubat 1675 – 14 Ağustos 1676
106 Alvise Contarini Alvise Contarini
(24 Ekim 1601 – 15 Ocak 1684)
26 Ağustos 1676 – 15 Ocak 1684 Contarini Ailesi. Contarini Ailesi arması
107 Marcantonio Giustinian Marcantonio Giustinian
(2 Mart 1619 – 23 Mart 1688)
26 Ocak 1684 – 23 Mart 1688 Giustiniani Ailesi arması
108 Francesco Morosini Francesco Morosini
(26 Şubat 1619 – 6 Ocak 1694)
3 Nisan 1688 – 6 Ocak 1694 Morosini Ailesi. Osmanli Devleti'ne karşı [[ Mora Savaşı (1684-1699) sirasında Mora'da şahsen savaşa katıldı. Mora Yenişehiri'nde öldü. Morosini Ailesi arması
109 Silvestro Valier Silvestro Valiero
(28 Mart 1630 – 7 Temmuz 1700)
25 Şubat 1694 – 7 Temmuz 1700 1699'da [[Osmanli Devleti] ile Karlofça Antlaşması ile Mora yarımadasının Venedik tarafınca alınması. Valier Ailesi arması

XVIII. Yüzyıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra no. Portre İsim Hüküm etme dönemi Notlar Arma
110 II. Alvise Mocenigo
(3 Ocak 1628 – 6 Mayıs 1709)
17 Temmuz 1700 – 6 Mayıs 1709 Mocenigo Ailesi arması
111 II. Giovanni Corner II. Giovanni Cornaro
(4 Ağustos 1647 – 12 Ağustos1722)
22 Mayıs 1709 – 12 Ağustos 1722 Corner Ailesi. 1718'de Pasarofça Antlaşması ile Mora yarımadasının Osmanlı Devleti'ce geri alınmesı. Corner Ailesi arması
112 III. Alvise Mocenigo
(29 Ağustos 1662 – 21 Mayıs 1732)
24 Ağustos 1722 – 21 Mayıs 1732 Mocenigo Ailesi. Mocenigo Ailesi arması
113 Carlo Ruzzini Carlo Ruzzini
(11 Kasım 1653 – 5 Ocak 1735)
2 Haziran 1732 – 5 Ocak 1735
114 Alvise Pisani Alvise Pisani
(1 Ocak 1664 – 17 Haziran 1741)
17 Ocak 1735 – 17 Haziran 1741 Pisani Ailesi. Pisani Ailesi arması
115 Pietro Grimani Pietro Grimani
(5 Ekim 1677 – 7 Mart 1752)
30 Haziran 1741 – 7 Mart 1752 Grimani Ailesi. Grimani Ailesi arması
116 Francesco Loredan Francesco Loredan
(9 Şubat 1685 – 19 Mayıs 1762)
18 Mart 1752 – 19 Mayıs 1762 Loredan Ailesi.
117 Marco Foscarini Marco Foscarini
(4 Şubat 1696 – 31 Mart 1763)
31 Mayıs 1762 – 31 Mart 1763 Foscarini Ailesi arması
118 IV. Alvise  Mocenigo Alvise Giovanni Mocenigo
(19 Mayıs 1701 – 31 Aralık 1778)
19 Nisan 1763 – 31 Aralık 1778 Mocenigo Ailesi. Mocenigo Ailesi arması
119 Paolo Renier Paolo Renier
(21 Kasım 1710 – 13 Şubat 1789)
14 Ocak 1779 – 13 Şubat 1789 Renier Ailesi arması
120 Ludovico Manin Ludovico Manin
(14 Mayıs 1725 – 24 Ekim 1802)
9 Mart 1789 – 12 Mayıs 1797 Venedik'in Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu tarafından istila etmesi sonunda feragat ettirildi. 18 Ekim 1797'de Fransa ve Avusturya arasında imzalanan Campo Formio Antlaşması ile Venedik Cumhuriyeti sona erdirildi ve toprakları Avusturya'ya verildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]