Vaddah Hanfar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vaddah Hanfar
Doğum1968
Filistin
Etnik kökenFilistinli
MeslekEl-Şark Forumu Yöneticisi
Dinİslam

Vahhah Hanfar (Arapça: وضاح خنفر İngilizce: Wadah Khanfar), Orta Doğu halklarının ekonomik ferah, sosyal özgürlük ve siyasi gelişme için kendisini bu yolda adamış bir forum olan bağımsız El-Şark Formunun yöneticisidir. Hanfar daha önce El Cezire kanalının yöneticiliğini yapmaktaydı. 2011 yılında Yabancı Politikacı Dergisinin yapmış olduğu 100 düşünür arasında yer almıştır yine 2011 yılında Forbes Dergisinin yapmış olduğu "en üretken 100 iş adamı" arasında da yer almıştır. 2008 yılında Dünya Ekonomik Formunda "Uluslararası Genç Yöneticiler" listesinde de yer almıştır. El Cezire'deki görev sırası boyunca, El Cezire'yi tek bir kanal iken, Al Jazeera Arabic channel, Al Jazeera English, Al Jazeera Documentary, Al Jazeera Sport, Al Jazeera’s news websites, the Al Jazeera Media Training and Development Center, the Al Jazeera Center for Studies, Al Jazeera Mubasher (Canlı) ve Al Jazeera Mobile kanallarını kurarak El Cezire'yi çoklu medya kanalı haline getirmiştir. 20 Eylül 2011 tarihinde, El Cezire'deki görevinden ayrılmıştır.

Eğitim Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hanfar, Filistin'nin Cüneyn kentine yakın Rameh kasabasında 1968 yılında dünyaya geldi. 1990 yılında Ürdün Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun oldu sonra Edebiyat Fakültesinde Felsefe bölümünü okudu. Bu arada Ürdün öğrenci birliği hazırlık komisyonuna girdi. Öğrenim hayatını Güney Afrika'da Uluslararası İlişkiler üzerine tamamladı. Aynı şekilde Sudan'da Uluslararası Afrika Üniversitesinde yüksek lisans eğitimi aldı.

Basın Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Basın dünyasına 1997 yılında El Cezire kanalına girmesi ile başladı. Sonra Güney Afrika muhabiri olarak görevlendirildi ve Afrika'nın çeşitli yerlerinde haber peşinde koştu. Sonra 2001 Eylülünde Afganistan'daki savaşın izlerini yansıtmak için Hindistan'a gitti. Taliban'ın düşüşünden ve Kabil'de bulunan El Cezire bürosunun bombalanmasından sonra Hanfar, Afganistan'a gitti ve 5 ay boyunca Afganistan'ın çeşitli yerlerinde muhabir olarak görev yaptı. Daha sonra Irak'ın Süleymaniye kentine savaş öncesi durumu analiz etmek üzere gitti. Kendisinin de orada bulunduğu esnada Kuzey Irak'ta savaş patlak verdi. Bağdat'ın düşmesinden sonra, Bağdat'taki El Cezire bürosuna müdür olarak atandı. Bu büro savaş esnasında Amerika'nın hava saldırıları sırasında hedef alınmış ve birçok El Cezire muhabiri hayatını kaybetmişti.

Vaddah savaş esnasında Irak'tan birçok canlı yayın gerçekleştirdi ve 26 Ekim 2003 yılında kanalın Irak genel sorumlusu oldu. Daha sonra 2006 Şubat ayında El Cezire kanalının genel başkanı oldu. Vaddah El Cezire'nin başına geçtiği zaman iki olan kanal sayısını spor, belgesel, haber türünden yayın yapmak üzere kanal sayısını arttırdı.[1]

El Cezire'den İstifası[değiştir | kaynağı değiştir]

Vaddah 2011 yılı 20 Eylül Salı günü istifasını genel kurula sundu. Vaddah istifasından sonra El Şark Formuna girdi ve şöyle dedi: " El Cezire'nin politikası bir çalışanının ya da bir müdürünün değişmesi ile değişmeyecektir. Çünkü El Cezire ruhu kişilere bağlı değil prensiplere bağlıdır." Vaddah istifasının gerekçesinin, WikiLeaks'de yayınlanan ve kendisinin FBI ile işbirliği yaptığını söyleyen belgeler olduğunu inkâr etti ve şöyle dedi: " Birkaç senedir istifa etmeye niyetim vardı ancak ne var ki, Arap Baharı vuku buldu ve istifamın bu yüzden erteledim."[2]

Siyasi Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazı görüşler ve basın analizleri Vaddah Hanfar'ın Ürdün'deki Müslüman Kardeşlerin bir üyesi olduğunu zikreder.[3] Aynı şekilde Sudan'da hareketin bürosunda görev yaptığını söylerler.[4] Ayrıca Vaddah 2012 yılı ocak ayında El Şark Forumunu kurmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Arabian Business 26 March 2008,Power 100-Wadah Khanfar
  2. ^ خنفر: استقالتى من الجزيرة ليست مرتبطة بـ"ويكليكيس"، اليوم السابع، ولوج في 23 سبتمبر، 2011.
  3. ^ قناة الجزيرة في ظل حكم الإخوان خالد شوكات - إيلاف - تاريخ النشر 29 يوليو 2006 - تاريخ الوصول 14 فبراير 2010
  4. ^ الجزيرة في خطر.. / مأرب برس تاريخ النشر 5 يوليو 2007