Uzlaştırma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uzlaştırma, bağımsız ve objektif üçüncü bir kişinin, uyuşmazlığın taraflarına, olayın özelliklerine göre şekillenecek çeşitli çözüm önerileri sunup onların bu çözüm önerilerini müzakere etmesini ve sunulan çözüm önerilerinden birisinde anlaşmalarını hedefleyen bir alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Uzlaştırıcı, sürecin işleyişinde ve sonucun elde edilmesinde arabulucuya göre daha etkindir. Uzlaştırmacının asli işlevi, tarafların çıkarlarının korunmasını sağlayan ve hedefleyen çözüm seçenekleri üretip sunmaktır. Arabuluculuk yönteminin aksine uzlaştırmada hak ve haklılık temel alınır; gelecek değil, daha ziyade geçmişteki durum gözetilir. Uzlaştırma arabuluculuğa göre daha az esnek ve daha çok hukuk kurallarının gölgesinde gerçekleşir. Arabuluculuk, tarafsız üçüncü kişinin becerisi ile taraflar arasındaki farklılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik bir süreç olduğu hâlde; uzlaştırma, ortaya bir karar çıkartılmasını hedefleyen daha statik ve daha kuralcı bir süreçtir.

Ülkelere göre uzlaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk hukukunda uzlaştırmanın en tipik örnekleri, Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK m. 253, 254, 255) tarafsız üçüncü kişi yönetiminde; Avukatlık Kanununda (Av. K. m.35/A) "uzlaştırma sağlama" başlığı altında tarafların karşılıklı müzakeresi şeklinde ortaya çıkmaktadır.[1][2][3]

Norveç[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç'te 1915 yılından beri tek görevi yıllık işçi-işveren müzakerelerinde arabuluculuk yapmak olan bir devlet yetkilisi vardır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tanrıver, Süha: Hukuk Uyuşmazlıkları Bağlamında Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları ve Özellikle Arabuluculuk (TBBD 2006/64, s. 151‐ 177)
  2. ^ Demir, Şamil (Ocak 2014). Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi. Adalet. ISBN 9786051463179. 
  3. ^ "Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği". 30 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2010. 
  4. ^ http://www.nsd.uib.no/polsys/data/forvaltning/enhet/7808/endringshistorie 19 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kraliyet arabuluculuk kurumunun tarihi (Norveççe)