The Timeless Children

Vikipedi, özgür ansiklopedi
295b – "Ascension of the Cybermen"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
Prodüksiyon
SenaristChris Chibnall
YönetmenJamie Magnus Stone
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri12. sezon
Süre2 parçalı bölümün ikincisi, 65 dakika
Tarih1 Mart 2020 (2020-03-01)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Ascension of the Cybermen"
"Revolution of the Daleks"

"The Timeless Children", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on ikinci sezonunun onuncu ve son bölümü. İlk kez 1 Mart 2020 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Jamie Magnus Stone üstlenmiştir. İki parçalı bölümün ikincisi olarak, 23 Şubat'ta yayınlanan "Ascension of the Cybermen" bölümünün devamı niteliğindedir.

Bölümün başrolleri On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker ve onun yol arkadaşları Graham O'Brien rolüyle Bradley Walsh, Ryan Sinclair rolüyle Tosin Cole ve Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill olmuştur. Bölümde ayrıca Usta rolüyle Sacha Dhawan yer almıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Usta, Doktor'u kendisiyle Gallifrey'ye gelmesine ikna ettikten sonra, onu Matrix'e girmeye zorlar. Sonsuz rejenerasyon kapasitesine sahip "zamansız bir çocuk" bulan bir uzay kâşifi Tecteun'un yaptığı çalışmalar nedeniyle, onun yerel ırkı Shobogan'lardan Zaman Lordlarının doğuşunu gösterir. Tecteun'un çocuk üzerindeki çalışmaları sonrasında çocuğun rejenerasyon yeteneğini Shobogan'lara enjekte etmiştir ve onların Zaman Lordlarına dönüşmesini sağlamıştır. Usta, daha sonra "zamansız çocuğun" Doktor olduğunu açıklar. Usta, ayrıca Doktor'a Tecteun'un da Bölüm adı verilen gizli bir organizasyona neden olduğunu göstermeye devam eder, ancak sadece İrlandalı polis memuru Brendan'ın hikâyesi olarak parçacıklarla maskelenerek Doktor'un tüm anıları silinmiştir.

Bu arada Doktor Matrix'te hapisken, aynı anda Usta Ashad'e kandırarak Gallifrey'ye getirir ve Siberyum'u almak için doku sıkıştırma gidericisiyle onu öldürür. Siberyumdaki bilgiyle Usta, evreni ele geçirmek için kullanacağı Zaman Lordlarının bedenlerini kullanarak sonsuz rejenerasyon hakkı olan Siberleri yapar. Matrix'te Doktor, Ruth'u görür ve onun yardımıyla Doktor'a geçmiş rejenerasyonlarından gelen tüm anılarını kullanır ve Matrix'i aşırı yükleyerek oradan kaçar.

Siber taşıyıcıda Bescot öldürülürken Yaz ve Graham, boş siber zırhlarına girerek işgalci siberlerden başarıyla saklanır. Daha sonra Ryan, Ethan ve Ko Sharmus'ın hayatlarını Aşhad tarafından gezegene gönderilen Siber güçlerinden kurtarırlar. Grup toplanır ve Doktor'u kurtarmak için portalden Gallifrey'ye girmeye karar verir.

Matrix'ten kurtulmuş olan Doktor, yol arkadaşlarıyla yeniden toplanır ve Ashad'ın Usta tarafından minyatürleştirilmiş bedenini bulur. Bedenle beraber aynı zamanda içindeki, tüm organik yaşamı yok edebilen Siberyum'un Ölüm Parçacığı da onunla beraber küçülmüştür. Ko Sharmus'ın patlayıcılarından birini Ölüm Parçacığını kullanmayı düşünür ve mevcutta tutulan başka bir TARDIS'i yol arkadaşlarını eve götürmek üzere programlar. Usta ile karşı karşıya gelen Doktor, tetikleyiciyi kullanamaz ama Ko Sharmus gelir ve Siberyum'u uygun şekilde gizleyemediği için suçu üstüne alır. Doktor, başka bir TARDIS'le oradan kaçarken; Ko Sharmus, kendisiyle beraber Usta ve siber Zaman Lordlarının bulunduğu Gallifrey'yi patlatır.

Doktor'un arkadaşları 21. yüzyılın Dünya'sına varır. Doktor, kullandığı TARDIS'i kendi TARDIS'inin yanına indirir ve TARDIS'ine girer. Ancak gitmeye hazırlanırken, birden Judoon ışınlanır ve Doktor'u tutuklayarak bir hapishane asteroidine ışınlar.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor, Matrix'ten kaçmak için anılarını kullandığında, ekranda modern seriden de klasik seriden de Doktor'un yol arkadaşları ve düşmanlarıyla olan çeşitli resimleri gösterildi. Flashback'te özellikle Dördüncü Doktor'un The Brain of Morbius hikâyesinin resimlerini de içeriyordu. Bu hikâyede Doktor ve Morbius savaşlar sırasında makineye bağlanırken, makine kısa süre Doktor'un eski rejenerasyonlarını ve birkaç fazladan yüzünü gösteriyordu (aslına görünen yüzler yapım ekibindekilerdi). The Brain of Morbius yapımcısı Philip Hinchcliffe, bunun o sahnenin bir sonucu olduğunu söylemişti ancak, on iki rejenerasyon hakkı sınırlamasını yazdıkları gibi bunu gelecek bölümlerde yazmak zorlaşmıştı. The Brain of Morbius hikâyesinden gösterilen bu sahne, Doktor'un bu bölümdeki flashback'i sırasında gösterilmiştir.[1]

Yeni Siber-Zaman Lordlarını tanıtırken Usta, "Gallifrey için, zafer için, evrenin sonu için" demiştir. Bu replik Rassilon'un "The End of Time: Part One" bölümünde söylediklerine benzemektedir: "Gallifrey için, zafer için, zamanın sonu için".[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Timeless Children", baş yazar ve yürütücü yapımcı Chris Chibnall tarafından yazılmıştır.[3][4] Bölüm hakkındaki daha geniş bilgiler, Şubat 2020'de yayımlanan Doctor Who Magazine 548. sayısında gösterilmiştir.[4]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Julie Graham, bölümün ekibinde Ravio rolüyle yer almıştır.[4] Ian McElhinney ve Steve Toussaint, sezon iki bölüm olan "Ascension of the Cybermen" / "The Timeless Children" bölümlerinin konuk oyuncuları olarak açıklanmıştır, ancak Toussaint'in karakteri "Ascension of the Cybermen" bölümünde öldüğü için bu bölümde yer almamıştır.[5]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Jamie Magnus Stone, beşinci blokta dokuzuncu ve onuncu bölümleri yönetmiştir.[6]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Timeless Children", ilk kez 1 Mart 2020 tarihinde yayınlanmıştır.[4] İki parçalı bölümün ikincisi olarak, 23 Şubat'ta yayınlanan "Ascension of the Cybermen" bölümünün devamı niteliğindedir.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Timeless Children", yayınlandığı gece 3,78 milyon seyirci tarafından izlenerek Birleşik Krallık'ta o gün en çok izlenen yedinci program olmuştur.[7] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 82 olarak belirlenmiştir.[8] Bölüm, tüm BK kanallarında 4,69 milyon seyirciye ulaşarak haftanın en çok izlenen 30. programı olmuştur. 2005 yılında modern seri başladıktan sonra 2017 yılındaki "The Eaters of Light" bölümünden rekoru devralmış ve en az izlenen bölüm olmuştur.[8]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %71'lik bir skor elde etmiş ve 14 yorum içinde 6,33/10 puan almıştır.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jeffrey, Morgan (1 Mart 2020). "Doctor Who's big reveal just solved a 44-year-old mystery". Radio Times. 15 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2020. 
  2. ^ Season 12 Episode 10 review, Doctor Who. "Doctor Who Season 12 Episode 10 Review: The Timeless Children". Den of Geek. Chris Allcock. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  3. ^ "Doctor Who Series 12 will start and end with two-parters". Denofgeek. 27 Aralık 2019. 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2019. 
  4. ^ a b c d e Laford, Andrew (6 Şubat 2020). "Doctor Who Magazine reveals titles of two-part series finale". Cultbox. 6 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2020. 
  5. ^ "Doctor Who Series 12: Ian McElhinney and Steve Toussaint to star in Doctor Who". CultBox. 6 Şubat 2020. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2020. 
  6. ^ "Doctor Who Series 12: new directors discovered". CultBox. 20 Mayıs 2019. 25 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  7. ^ Marcus (2 Mart 2020). "The Timeless Children - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 2 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2020. 
  8. ^ a b Marcus (9 Mart 2020). "The Timeless Children - Official Ratings". Doctor Who News. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2020. 
  9. ^ "Doctor Who - Season 12 Episode 10". Rotten Tomatoes. 22 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]