The Eaters of Light

Vikipedi, özgür ansiklopedi
274 – "The Eaters of Light"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • Michelle GomezHanım
  • Rebecca Benson – Kar
  • Daniel Kerr – Ban
  • Brian Vernel – Lucius
  • Rohan Nedd – Simon
  • Ben Hunter – Thracius
  • Sam Adewunmi – Vitus
  • Billy Matthews – Cornelius
  • Aaron Phagura – Marcus
  • Jocelyn Brassington – Judy
  • Lewis McGowan – Judy'nin kardeşi
Prodüksiyon
SenaristRona Munro
YönetmenCharles Palmer
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)Steven Moffat
Brian Minchin
Bölümün müzik bestecisiMurray Gold
Seri10. sezon
Süre42 dakika
Tarih17 Haziran 2017
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Empress of Mars"
"World Enough and Time"

"The Eaters of Light", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun onuncu sezonunun onuncu bölümü. 17 Haziran 2017 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Rona Munro'nun yazdığı bölümün yönetmenliğini Charles Palmer üstlenmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölümde, resimdeki gibi anıtsal taşları bırakan Piktler yer aldı.

Doktor ve Bill, Roma İmparatoru ordusundaki Dokuzuncu Lejyonun kaderi hakkında anlaşmazlığa düşer. Birbirlerini haksız çıkarmak için Nardole'la beraber TARDIS'le 2. yüzyılın İskoçya'sına giderler. Doktor ve Nardole, Lejyondakilerin cesetlerini görürken Bill, kendi yolunda Lejyonu bulur.

Bill, bazı Lejyon askerlerinin yer altında saklandığını, aynı zamanda askerlerle anlaşabildiği için TARDIS'in çeviri sistemini keşfeder. Askerler, yoluna çıkan herkesi öldüren "Işık Yiyen Yaratık"lardan saklanmaktadır. Bu arada Doktor ve Nardole, kalan Lejyonun cesetlerinin kemiksiz olduğunu keşfeder. Daha sonra bir höyüğü koruyan, aynı zamanda liderleri ve "Kapının Bekçisi"ni bekleyen bir Pikt kabilesiyle karşılaşır. Doktor, merakla höyüğe girer. Orada bir ışık kaynağından beslenen canlıların bulunduğu portala girer. Hemen oradan çıkar, ancak oradan çıktığında iki gün geçmiştir. Kar, jenerasyonunlarının birinde kendilerinin bir savaşçısının "Işık Yiyicisi"ni yenmek için höyükten geçtiğini ama Roma ordusuyla onları savaştırarak iki tarafı güçsüzleştirmeye çalıştığını söyler. Doktor, canlıyı portala geri götüremezler ve türünü oraya kapatamazlarsa evrendeki tüm güneş ve yıldızları tüketeceği konusunda uyarır.

Bill, kalan lejyonla yaratıktan kaçarken höyüğe girer ve tekrar Doctor ve Nardole ile bir araya gelir. Romalılar ve Piktler, daha büyük bir tehdit göz önüne alındığında kavgalarının çocuksu olduğunu kabul eder. Doktor, yaratığı gündüz güneş ışığına çekip zehirlemek için plan yapar, ama güneş ışığı çıkana kadar yaratığın kaçmasını önlemek için biri portaldan geçmelidir. Ancak portalin zaman genişlemesi nedeniyle, oraya giren biri uzun yıllar yaşamış veya muhtemelen ölmüş birisi olacaktır. Yaratık kapana kısıldıktan sonra Doktor, Zaman Lordu fizyolojisine ve rejenerasyon yeteneğine güvenerek portala girmek ister ama Bill onu engeller. Doktor'un itirazlarına rağmen Kar ve Dokuzuncu Lezyonun kalanları kendilerini feda ederek yaratığı durdurmak için portala girer.

Portal kapandıktan sonra Piktlerden kalan tek kişi Kar'ın anısına onun adını anıtsal taşlara çiviler ve kargalara onun adını öğretir. Nardole, günümüzdeki kargaların sesinin buradan geldiğini anlar. TARDIS'e döndüklerinde kendilerini bekleyen Hanım'ı görünce Bill ve Nardole şaşırır.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nardole, Kar'ın takipçilerine kaybolan insanlara örnek olarak Mary Celeste'den bahsetmiştir. Birinci Doktor hikâyesi olan The Chase'de, mürettebatın ortadan kaybolması için olası bir açıklama olarak Daleklerin gemiye binmesi ve mürettebatı suya atması olarak gösterilmiştir.[1]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün okumaları 12 Ekim 2016 tarihinde gerçekleştirildi. Çekimler ise 2 Kasım 2016 tarihinde başladı, 22 Kasım'da sona erdi.[2]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2016'da Moffat, klasik seri senaristlerinden birinin bu sezon bir bölüm yazacağını açıkladı.[3] Daha sonra o senaristin 26. sezonda Yedinci Doktor hikâyesi Survival'ı yazan Rona Munro olduğu belirtildi.[2]

Yayınlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı gece 2,89 milyon seyirci tarafından izlenerek dizinin tarihindeki en düşük reytinge sahip oldu. Aynı sezondaki "The Lie of the Land"in rekorunu kırdı. Ancak, yine de aynı gece %22 reyting payına sahip oldu.[4] Bölümün Appreciation Index skoru 81 olarak belirlendi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dillon-Trenchard, Pete (17 Haziran 2017). "Doctor Who series 10: The Eaters Of Light geeky spots and Easter eggs". Den of Geek. 19 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2017. 
  2. ^ a b "Series 10, Doctor Who - The Eaters of Light: The Fact File". BBC. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2017. 
  3. ^ "Moffat Promises Classic Doctor Who Writer For New Season". Comic Book Resources. 9 Ekim 2016. 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2016. 
  4. ^ "The Eaters of Light - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 18 Haziran 2017. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2017. 
  5. ^ Marcus (19 Haziran 2017). "The Eaters of Light – Audience Appreciation:83". Doctor Who News. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]