Praxeus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
292 – "Praxeus"
Doctor Who bölümü
Ekip
Yol arkadaşları
Diğerleri
  • Warren Brown – Jake Willis
  • Matthew McNulty – Adam Lang
  • Joana Borja – Gabriela Camara
  • Molly Harris – Suki Cheng
  • Gabriela Toloi – Jamila Velez
  • Soo Drauet – Joyce
  • Tristan de Beer – Zach Olsen
  • Thapelo Maropefela – Aramu
Prodüksiyon
SenaristPete McTighe ve Chris Chibnall
YönetmenJamie Magnus Stone
DramaturgFiona McAllister
YapımcıNikki Wilson
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri12. sezon
Süre49 dakika
Tarih2 Şubat 2020 (2020-02-02)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Fugitive of the Judoon"
"Can You Hear Me?"

"Praxeus", Birleşik Krallık yapımı bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on ikinci sezonunun altıncı bölümü. İlk kez 2 Şubat 2020 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Pete McTighe ve baş yazar Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Jamie Magnus Stone üstlenmiştir.

Bölümün başrolleri On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker ve onun yol arkadaşları Graham O'Brien rolüyle Bradley Walsh, Ryan Sinclair rolüyle Tosin Cole ve Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill olmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski polis memuru Jake, video blog yazarı Gabriela ve tıp araştırmacıları Suki ve Amaru'ya katılan Doktor ve yol arkadaşları; Peru, Hong Kong ve Madagaskar'daki insanları enfekte eden yeni bir bakteriyi araştırırlar. Enfekte olan kişiler, vücutları kristalimsi bir madde ile kaplandıktan sonra parçalanır. Yerel bölgelerdeki kargalar da insanlara karşı agresif davranmaya başlar.

Grup; Jake'in eşi ve bir astronot olan Adam'ın enfekte olduğunu ve bir Hong Kong laboratuvarında tutulduğunu fark eder. Onu kurtarırken, biyolojik tehlike giysilerindeki insansı yaratıklar tarafından saldırıya uğrarlar. Yaz ve Gabriela daha fazla araştırma yapmak için geride kalırken, diğerleri Adam'ı incelemek için TARDIS aracılığıyla Suki'nin Madagaskar laboratuvarına gider. Yaz ve Gabriela, başka bir insansının bir yere ışınlanmak için panel kullandığını görür ve ikisi ardından yaratığı takip etmek için bu paneli dener.

Doktor, bakterinin canlı doymuş mikroplastiklere çekildiğini ve kargaların doğal enzimlerinin onunla savaşmaya çalıştıklarını ve şiddetlenmelerine neden olduğunu belirler. Doktor, bir panzehir oluştururken Suki'nin laboratuvarının bu görev için mükemmel bir donanıma sahip olduğunu fark eder ve Suki, adı Praxeus olan bu bakteriler tarafından tahrip edilen uzaylı bir ırktan geriye kalan biri olduğunu açıklar. Yaz, Doktor'u keşifleri hakkında bilgilendirdiğinde, Suki oraya ışınlanır. Kargalar sahilde Amaru'yu öldürüp laboratuvara girdikten sonra, Doktor ve diğerleri TARDIS'e ve ardından Yaz'ın bulunduğu yere kaçarlar. Adam panzehir için bir test konusu olarak gönüllü olur ve Doktor TARDIS'i başarılı olması durumunda daha fazla panzehir sentezlemek için programlar.

Geldiklerinde Doktor, denizin dibinde Hint Okyanusu çöp adası yapılmış bir plastik kabuk içinde olduklarını belirler. Suki'yi gemisinde bulurlar ve türünün plastik açısından zengin, Praxeus'u incelemek ve kendi panzehirlerini oluşturmak için Dünya'ya geldiğini öğrenirler. Suki, Doktor'un panzehirini ister, ancak Doktor bunun sadece insanlar üzerinde çalıştığını açıklar. Kısa sürede Suki'nin Praxeus tarafından enfekte olan vücudu kristallenir ve parçalanır. Doktor, geminin organik yakıtla çalıştığını bulur ve Adam başarılı bir şekilde iyileştiğinde, yol arkadaşlarının toplu panzehiri gemiye yüklemesini sağlar ve onu jet akışı yoluyla dağıtmak için atmosfere patlayacak şekilde yola koyulur. Ancak otopilot başarısız olur ve Jake geminin rotasında pilotluk yapmak için geride kalır, diğerleri ise TARDIS'e çekilir. Doktor, TARDIS'i geminin imha edilmesinden önceki ana getirerek Jake'i kurtarmak için kullanır. Tedavi başarıyla yayılırken Doktor; Jake, Adam ve Gabriela'yı bırakır ve Ryan, üçüne dünyayı birlikte seyahat etmelerini önerir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Praxeus", önceki sezon "Kerblam!" bölümünün senaristi Pete McTighe ve baş yazar Chris Chibnall tarafından yazılmıştır.[1][2]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Molly Harris, Suki Cheng adlı karakterle görünmüştür.[2][3] Ekip kadrosunun daha geniş versiyonu Ocak 2020'nin başında yayımlanan Doctor Who Magazine 547. sayısında gösterilmiştir.[2] Ayrıca Warren Brown da bölümün ekibinde yer almıştır.[4]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Jamie Magnus Stone, birinci blokta yer alan birinci ve altıncı bölümleri yönetmiştir.[2][3][5] "Praxeus" bölümünün çekimleri, "Spyfall" bölümü ile beraber Güney Afrika'da yapılmıştır.[4][6]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"Praxeus", ilk kez 2 Şubat 2020 tarihinde yayınlanmıştır.[4]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Praxeus", yayınlandığı gece 3,97 milyon seyirci tarafından izlenerek Birleşik Krallık'ta o gün en çok izlenen dördüncü program olmuştur.[7] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 78 olarak belirlenmiştir.[8] Bölüm, tüm BK kanallarında 5,22 milyon seyirciye ulaşmıştır.[9]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %71'lik bir skor elde etmiş ve 13 yorum içinde 6,3/10 puan almıştır.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who Series 12: writers announced". CultBox. 13 Kasım 2019. 13 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  2. ^ a b c d Laford, Andrea (9 Ocak 2020). "Doctor Who Series 12: new episode titles, writers and descriptions". Cult Box. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2020. 
  3. ^ a b Laford, Andrea (20 Mart 2019). "Doctor Who Series 12: Block 1 actress discovered". Cultbox. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2019. 
  4. ^ a b c Laford, Andrea (10 Ocak 2020). "Warren Brown and Matthew McNulty to guest star in Doctor Who, Praxeus". CultBox. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020. 
  5. ^ "CV". Darryl Hammer. 9 Ağustos 2017. 5 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2019. 
  6. ^ Martin, Dan (2 Şubat 2020). "Doctor Who recap: series 38, episode six – Praxeus". The Guardian. 4 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  7. ^ Marcus (3 Şubat 2020). "Praxeus - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2020. 
  8. ^ "Ratings Guide". Doctor Who News. 11 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020. 
  9. ^ Marcus (10 Şubat 2020). "Praxeus - Official Ratings". Doctor Who News. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  10. ^ "Doctor Who - Season 12 Episode 6". Rotten Tomatoes. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]