Tartışma:Pardus

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anlam Ayrımı[kaynağı değiştir]

Anlam ayrımı sayfasına gerek var mı acaba? Bence Pardus yazdığımızda direkt Pardus sayfasına yönlendirilelim? Zaten oradan Anadolu Parsı'na yönlenebiliyoruz. flu | mesaj 18:49, 15 Ekim 2007 (UTC)

Pardus bir işletim sistemi değildir.[kaynağı değiştir]

Pardus bir işletim sistemi değil GNU/Linux dağıtımıdır. Linux dağıtımları sekmesinde listelenmesi ve gerekliyse yalnızca Pardus Linux olarak anılması daha uygun olacaktır.

░▒▓│♫│ Hunturk │♫│▓▒░ 09:55, 9 Temmuz 2009 (UTC)

--Pardus linux bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi çekirdeğidir. Onun için pardus linux un işletim sistemi olarak anılması gayet uygundur.
-- Ubuntu ve Debian gibi dağıtımlar bile kendilerine dağıtım diyorken bu sahte Pardus'un ayrıcalığı nedir Ubuntu'nun yada Debian'ın kopyası olmakmı? Bence geçerli bir neden değil :) waroi (mesaj) 22:57, 6 Ekim 2013 (UTC)

Pardus neden bir işletim sistemi değildir?[kaynağı değiştir]

Çünkü hemen hemen tüm linux çekirdekleri bir dağıtım olarak anılmak üzere GNU, Mozilla, Apache, BSD, Zlib, vs... lisanlarında onlarca birbirinden farklı yazılımın birleşiminden oluşurlar. Bu bütünlüğün adı soysal olarak GNU/Linux dağıtımıdır. Gerçek hiçbir linux dağıtımında "milli işletim sistemi, türk kartallar dağ indirme timi" türünden garip milliyet aidiyeti ihtiva eden yahut herşeyi kendisi oluşturmuşcasına kapsayıcı sıfatlar kullanılmaz. Bu tür şeyler maalesef linux ve bilgisayarcılık jargonundan habersiz insanların, öteden beriden kopyala yapıştır yaptıkları araç gereçlerin içine bir avuç milliyetçilik serpiştirme hareketidir. Zira yapılan iş herhangi bir dağıtımı yerelleştirip, makyajlamaktan ileri bir iş değildir. (Linux kernel ine katkı sağlayan, bireysel ya da takım halinde açık kaynak yazılım üreten insanlar müstesna elbette. (alper akcan, serdar köylü, vs... ))

Pardus son derece güçlü, dünyada tanınmayı başarmış, nitelikli bir gnu/linux dağıtımıdır.

░▒▓│♫│ Hunturk │♫│▓▒░ 18:37, 12 Aralık 2009 (UTC)


Pardus bence de işletim sistemi değil. Daha doğrusu, 'ulusal yazılım' diyerek insanların kandırıldığını düşünmüyor musunuz? Duyan 'aaaa biz de işletim sistemi yazmışız, ne güzel diyor'. Oysa işin aslı bu değil. Yapılan ve/veya bu projede çalışan insanlar kötü birşey yapmıyorlar tersine çok faydalı bir işin/projenin parçasılar lâkin pazarlama stratejisi çerçevesinde kullanılan kelimeler cidden rahatsızlık verici ve bence aldatıcı. ---Bir GNU/Linux Debian kullanıcısı

MSH 03:08, 31 Ağustos 2011 (UTC) : Her ne kadar sizinle aynı fikirde olsam da yapılan iş herhangi bir dağıtımı yerelleştirip, makyajlamaktan ileri bir iş değildir. cümlesini kabul edilmesini yanlış buluyorum. Zira, yapılan iş gerçekten Makyajlamaktan ileri bir iş. Adamlar kendi paket yöneticisini bile yapmış. Ha gerekli mi? Bence değil. Red Hat (RPM) vey Debian DEB tabanlı benimseyip bunlara paket kazandırmak daha mantıklı olurdu sanırım. Kendi paketimi geliştirip RPM veya DEB'in herhangi birinin şuanki halinin onda birine 8 yılda gelmektense... Bakınız Ubuntu, Fedora


Eğer Pardus bir işletim sistemi değilse o zaman üzerinde sadece Pardus kurulu bir bilgisayar işletim sistemi olmadan çalışıyor demektir. Böyle bir şey olabilir mi? Ortaya çıkan ürünü beğenip beğenmemek başka ama işletim sistemi değil dediğinizde bu soruya cevap vermeniz gerekir. Eğer Debian'ın lisansı izin veriyorsa alıp, adını değiştirip dağıtabilirsiniz ve o yine bir işletim sistemi olur. Bu imzasız yazı Necdetyucel (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 21.12, 24 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Kaynak Belirtmek ve Maddeyi Genişletmek[kaynağı değiştir]

Maddemiz yavaş yavaş şekle girmeye başlamış. Birazcık kaynak göstermek ve pardus projeleri konusundaki başlıkları biraz genişletmek gerekecek.Yetkili bir ağızdan projelerin başındaki kişileri belirtmemizde bir sakınca oluşurmu bunu öğrenebilsek iyi olur. Bir de oluşum süreci pardus.org.tr' den alındığı için o kısmı yeniden oluşturulması gerekecek. --isimweb 19:41, 23 Eylül 2009 (UTC)

windows uygulamaları, wine, sürücüler, kullanım için bilinmesi gerekenler eklenmeli[kaynağı değiştir]

Pardus üzerinde windowsta alışageldiğimiz exe uzantılı dosyaların çalışmadığı, ancak wine ile kullanılabildiği

Elektronik imza kurulumunun henüz tam desteklenmediği

Aygıt sürücülerinin bulunmasında çekilen güçlükler ve aşma yöntemleri

Bedava olarak ve Pardusun kurulmasıyla birlikte otomatik kurulan open office uygulaması - .pps ve .ppt uzantılarındaki sorunlar

ve ilk kullanımda yabancılık çekilmemesi için gerekli bazı bilgiler de eklenirse daha doyurucu bir madde olacaktır.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

78.165.24.113 11:05, 14 Mart 2011 (UTC)

MSH 03:14, 31 Ağustos 2011 (UTC) Oyunlar için ise crossover (Ücretlidir) veya PlayOnLinux (Tavsiye edilir.) kullanılabilir.

Proje yol ayrımı[kaynağı değiştir]

Bilindik Pardus işletim sistemi (pisi paket yöneticisini kullanan) anka isimli bir ekip tarafından PisiLinux aduyla devam ettirilmektedir. https://github.com/pisilinux

Adı geçen pardus işletim sistemi adtık bir Debian İşletim sistemi dağıtımıdır. Gerekli değişiklikler yapılmalıdır.--83.66.227.147 22:44, 13 Mart 2013 (UTC)

Aynen katılıyorum, şu an ki Pardus sürümü bir Debian dağıtımıdır eski Pardus ile tek alakası yoktur, bu sadece ölmüş birinin ismini bir başkasına koymak gibidir. Şu an ki Pardus dağıtımının kendine özgür hiç birşeyi yoktur, bu yüzden bence de "İşletim Sistemi" ifadesinin değiştirilip "Debian Dağıtımı" yapılması gerekiyor. Eski Pardus'un (bildiğimiz Pisi paket sistemli, Çomar'lı, Yalı'lı, Kaptan'lı Pardus'un) Yeni Adı PisiLinux'tur https://github.com/pisilinux waroi (mesaj) 22:54, 6 Ekim 2013 (UTC)

Anlam ayrımı hakkında[kaynağı değiştir]

Merhaba, birkaç gün içinde Pardus maddesini Pardus maddesine ve Pardus maddesini de Pardus (anlam ayrımı) maddesine taşımayı planlıyorum.

Taşıma işlemi bittikten sonra aşağıdaki ilknot kodunu Pardus maddesine ekleyeceğim:

{{hakkında|bir işletim sistemi|Bir hayvan türü olan Panthera pardus|Anadolu parsı|Diğer kullanımlar}}


Öneriniz olursa belirtmekten çekinmeyin. İyi vikiler... Turk ansiklopedici ☎️ 14.01, 10 Kasım 2021‎ (UTC)[yanıtla]