Tartışma:Moğolca

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Çin (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çin maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çin kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Rusya (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Rusya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Rusya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Moğolistan (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Moğolistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Moğolistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Daha önceki versiyonda bulunan Hunlar devrinde Türkçe ile birbirinden ayrıldıkları bilinmektedir ifadesi doğru değildir. Böyle bir sav için en azından kaynak gösterilmelidir. M. Eşitgen 21:30, 27 Haziran 2008 (UTC)

Zeki Velidi Togan'ın kitaplarına bakarsanız görürsünüz.

  • Daha Hunca'nın nasıl bir dil olduğu bilinmeden böyle bir yargı ideolojik amaçlar dışında nasıl ileri sürülebilir? Zeki Velidi Togan'ın elinde Huncanın ve eski Moğolcanın yazılı kaynakları mı varmış? Z.V. Togan neye dayanarak böyle bir savda bulunmuş? "Bilinmektedir" demek, en azından konunun uzmanlarının bu konuda büyük ölçüde görüş birliği içinde olmasını gerektirir. Başka hangi Türkologun böyle bir savı var? Ayrıca madem Z. V. Togan kitaplarında böyle bir savda bulunmuş, lütfen referans vererek, hangi, kitap, kaçıncı sayfa vb. belirtiniz. --M. Eşitgen 07:29, 22 Ağustos 2008 (UTC)

Moğolcanın en eski yazılı belgeleri 13. yüzyıldan kalmadır. Daha eski çağlarda Moğolcanın durumu bilinmemektedir. Bu dilin Türkçeyle akrabalığını öne sürenler olduğu gibi iki dil arasında köken birliği olmayıp Moğolcanın sonradan Türkçe tesiriyle Türkçeye benzediğini öne sürenler de vardır. Böylece Moğolcadan Türkçeye geçtiği söylenen kelimelerin asıl kaynağı Moğolca olmayabilir.

Sevgili Deicide 4 sene önce bu konuya biraz değinmiş ama bende değineyim dedim.

"Asya kıtasında konuşulan Ural-Altay dil ailesinden bir dil"

Ural dilleri ile Altay dilleri farklıdır. Ural dilleri, iskandinavya bölgesinde konuşulan, avrupa-i bir dildir. her ne kadar avrupa dil ailesine girmesede yine de estonca, macarca, fince bu dil ailesine dahil olmaktadır. altay dilleri ise türkçe, moğolca, tunguzca vb. gibi dil ailelerini kapsar. Bu nedenle ikisi aynı şey değil. Ural dilleri ile Altay dilleri arasında akrabalık olduğu savıda türkleri avrupalı ırklarla birleştirme çabasında olan bazı ahmakların uydurduğu bir çeşit mitten başkası değil, zaten son bilimsel çalışmalar bu görüşü tamamen çürüttü denebilir.88.231.51.86 22:39, 6 Ağustos 2012 (UTC)