Tartışma:Mahsun Kırmızıgül

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

ASM Okulundan mezun[kaynağı değiştir]

Ben iyi hatirliyorsam Mahsun Kirmizigül Arif Sag Müzik Okulundada mezun oldu. ASM sayfasinda okumustum galiba. Bunda bir Yanlislikmi var? Sanmiyorum. Bunuda ekleye bilirmiyiz bence Arif Sag bir Ögretmen olarak bir kisiye cok emegi ve terbiyesi geciyor....

Mahsun Zaza'dır..Kürt olduğuna dair verilen kaynaklar yeterli değil ve üçüncü eldendir...Kürt olduğu iddiası yanlış ve zorlamadır. İnsanların kendi kendini tanımlamalarına saygı gösterilmelidir. ----Belekvorileti 22:15, 17 Ocak 2009 (UTC)

Mahsun Zaza'dır. Bildiğim kadarıyla Zazaca Kürtçe'nin lehçesi değildir. Zazalar Kürtlerin bir kolu değildir. Ancak gerçeğe bakarsak Kürt kimliğini benimseyen bir Zazalar hiç az değildir. Neden öyle düşündüklerini tam olarak çözemedim. Zaza milliyetçisi olan arkadaşlarımız üzülüyor olabilirler. Ama gerçek böyledir. Takabeg ileti 22:28, 17 Ocak 2009 (UTC)

Tekrar söylüyorum. Benim düşüncem kendisinin Zaza olduğu yönünde. Fakat gösterilen kaynaklarda Kürt kimliğinden de basediliyor. Ben "Kürt olsun", ne de "Zaza olsun" diyorum. Yine de aynı statüdeki kaynaklardan Zaza olduğu yazılanları gererli sayıp Kürt kimliğinden bahseden kısımları saymak ve bu karşık kimlik meselesini olduğu gibi aktarmadan taraflı yaklaşımdır. O yüzden taraflı şablonu eklemek zorundayım. Takabeg ileti 23:45, 17 Ocak 2009 (UTC)

(...) Mahsun kürt´dir[kaynağı değiştir]

Mahsun kürt´dir, niye Kürt´dir, cünkü o Bingölö, gidin bir Bingölö bana getirin, ve onu sorim o zazami ya kürtmi, zazaca konusabilir, o bir kürtcr bir lece, ayni kurmanji gibi.

Kürt kimliğini benimseyen Zaza asıllılardan. Nasıl kategorize edilmesi gerektiği tartışılmalıdır. Takabeg ileti 03:00, 16 Eylül 2009 (UTC)

Birde burda Zazaca'nın Kürtçe'nin lehçesi olup olmaması tartışılamaz (Bence lehçesi olamaz. Çok farklı.). Mesele dil meselesi değil kimlik meselesidir. Takabeg ileti 03:04, 16 Eylül 2009 (UTC)

Ona Sormak Lazım Son Noktayı Koyar mıydı?[kaynağı değiştir]

Zazaca nın lehçe olup olmadığı dilbilimciler için her zaman ikilem olacaktır ama lehçe kabul eden dilbilimciler ağırlıktadır.Sadece birkaç Alman,Türk dilbilimci doğru dürüst bilmediği bu dili lehçe saymaz. Ama dil bir tarafa etnik yapıya gelelim Zazaların büyük kısmı kendini bir Kurmanc bir Soran gibi Kürt görür.Bu tartışma götürmeyen bir yagıdır.Ancak son zamanlarda yani 20-30 yıldır farklı bir söylemle "Zazalar Kürt değildir" ile karşılaşıyoruz.Nice örnekten sadece bir örnek verim;

Ziya Gökalp kendisi Türk Milliyetçisi ve bir Turanist olmasına rağmen ırkından söz ederken Zaza Kürdü olduğunu belirtmiştir.Yani Mustafa Kemalin kadim dostlarından biri olan Gökalp bile Kürtlüğünü inkar etmemiştir. Tabii ya çok değil o zamanlar böyle birşey denilse sadece size güler çekerlerdi. --88.229.48.96 21:21, 13 Ocak 2010 (UTC)Piranli21

Bu tartismayi kimlerin yaptigini cok merak ettim gercekten,bu kadar sacma bir tartisma gormus degilim.yok kurd mu zazami diye.

kurd kimdir ? kuzey mezoptamyada son oniki bin yildir bu cografyada yasayan etnik topluluklarin harmanlanarak etnik bir genetik miras olusturan ve son goc dalgasi ile gelen irani topluluklarin etkisi ile dil ve kultur olarak aryanlasan halk topluluklarina verilen isimdir. bir kisi ve toplulugun bu gruba olan aidiyetinin anlasilmasi icin su kriterler vardir 1-kultur : halk edebiyati, halk toresi , adet gelenek goreneklerde benzerlikler ,yemek kulturu, giyim adetleri vs vs 2-genetik : ayni genetik ozelliklere sahip olmak,yani kurtleri diger milletlerden farkli kilan kendine ozgu genetik yapisi 3-dil : dilden kasit sadece kullanilan sozcukler ve grammer yapisi degil,dilin kazandigi biyolojik toplumda hayat bulan kendine ozgu kullanis bicimi.ornegin bir dilde ifade edilebilen mecazi bir soyleyisin baska dilde anlamini kaybetmesi ancak bir dilin farkli lehcelerinde ayni anlami korumasi.

zaza-kurmanc ayirimini yapanlar neye dayanarak bu iddiayi one surmekte. 1- kurmancler zazalar tamamen ayni kulturel yapiya sahiptir aralarinda kulturel farklilik yoktur. inanc farkliligi alevi-sunnide gozlemlenir ancak bu mezhebin getirdigi itikadi ve ameli eksendedir,kulturel boyutta etkisi yoktur 2-bir zazanin genetigi bir turk bir arap bir kafkasyali yada gurcu ermeni veya herhangi bir irani topluluktan mesela gilak ve mazenderanilere kesinlikle benzemez ve buyuk farklilik arzeder.ancak bir kurmancle tamamiyla aynidir.yani iki kisinin kardes oldugunun anlasilmasi icin nasil dna testi ile tespit saglanabiliyorsa bur mt dna calismalari ile zaza ve kurmanc olmanin ayni sey oldugu kanitlanmistir mtdna y-kromozom searches to distuingish differantation beetwen kurdish subgroups ...internetten ingilizce bilenler arastirma sonucunu bu linkten arastirsin 3-dil : bir dilin kriterleri ayni olmasi ile betimlenemez.bir dil zaman icinde diger dillerle etkilesebilir,bir dilin bir kisim konusani degisim yasarken diger bir kismi dilin ozelliklerini koruyabilir,bu iki farkli sekle burunen dili konusan iki toplulugun ayri iki millet oldugunu kanitlamaz,zaza lehcesi kadim kurdi yani kurtcenin asli olarak kabul edilmektedir,cunku buraya ilk gelen aryanlarin konustuklari dil oldugu geldikleri yoredekilerin bugunku lehceleriyle karsilastirilarak gorulmektedir.irandan gelen med topluluklari bugunku gorani lehcesini getirmislerdir,zazacanin en benzedigi lehcede budur.kurmanci ise zaman icerisinde ayni zazacayi konusan topluluklarin araplar asuriler urartular diger hurri mitanni haklarin dillerinin etkisi altinda gelismesi ile ortaya cikmistir. yani kurmancler ile zazalar ayni topluluk iken dilleri zaman icerisinde gelismis degismistir ama etnik kimlikleri aynidir. bu anlamda bu adam zazadir kurd degildir demek ,bir azeri turkune azeridir turk degildir demek kadar sacmadir,cunku her etnik azeri ayni zamanda turkur. hic bir zaza kurmanc degildir ama her kurmanc ve zaza kurdtur. o halde mahsum kirmizigul orneginde yapilan bu sacma sapan tartismanin gereksizligine bir parmak basalim dedim.kimse gulunc duruma dusmesin diye. unutulmasin seyh said bagimsiz kurdistani kurmak istedi,ve o bir zazaydi.ayni sekilde selcukludan gunumuze kurdistan diye anilan yer dersim denen zazaki lehcesini konusan kurtlerdir.tum bunlara ragmen akintiya karsi kurek ceken zazacilik turetenleri anlamak zor

Diyarbakırlı olduğuna dair bir değişikliği şimdilik reddettim. Ancak bazı internet sitelerinde Bingöl, bazılarında ise -ki bunlar birbirinin kopyası metinler- Diyarbakır doğumlu olduğu yazıyor. Güvenilir kaynak bulan kullanıcı lütfen burada paylaşsın. Şamil Demir 17:55, 11 Şubat 2012 (UTC)

Mahsun Kırmızıgül'ün babası Bingöl'lü. Annesi ve babası evliliklerinde geçinemeyince boşanmışlar. Mahsun Kırmızıgül daha annesinin karnındayken annesi Diyarbakır'daki kardeşlerinin yanına yerleşir ve Mahsun Kırmızıgül dayılarının yanında yani Diyarbakır'da dünyaya gelir. Ve burada büyür. Bu yüzden Mahsun Kırmızıgül kendini her zaman Diyarbakırlı olarak görmüştür. Halitdemir49 (mesaj) 05:44, 21 Ekim 2016 (UTC)

Çerkes mi gerçekten? (Mahsun için KÜRT diyorlardı ÇERKES çıktı) haberi ilginç. --Kmoksy (mesaj) 06:46, 8 Nisan 2013 (UTC)

Hayır Mahsun Kırmızıgül Kürt kökenli ve babasının ismi Çerkes. Halitdemir49 (mesaj) 05:38, 21 Ekim 2016 (UTC)