Tartışma:Kobani Kuşatması

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Orta Doğu (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Orta Doğu maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Orta Doğu kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kürdistan (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kürdistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kürdistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Suriye (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Suriye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Suriye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Sayfada oluşan ve oluşabilecek vandalizmlere karşı[kaynağı değiştir]

Bu sayfanın kontrol altına alınması gerektiğini düşünmekteyim. Sayfada özellikler kaynağı belirtilmemiş ve net rakamlar veren Kobani Çatışmalarının Dış Sonuçları bölümü taraflı olabilecek bilgilerle dolu. Sayfa günde ortalama 100 tıklama almakta. Aklıma gelen birkaç kişiye mention veriyorum. Fikirlerinizi belirtip sayfayı onaylayalım ki fazla sıkıntı yaratmasın, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 23:10, 19 Ocak 2015 (UTC)

Khutuck, Superyetkin, Rapsar, Kibele, Sadrettin, Sabri76, Teacher0691, Cobija, Abuk SABUK, Turgut46, Mutlutopuz, Esc2003, Mavrikant, Uğurkent, Hakanp, Mskyrider, Eldarion, Elmacenderesi, İncelemeelemani Théoden, PcKoPaT CoDeR, LeşkereKurda, Whitelionarda

Sayfanın koruma politikasındaki Vandalizm maddesi gereğince koruma altına alınması gerektiğini düşünüyorum. Tıklanma sayısı 1000in üstüne çıkmış. TheCountTRfısılda 07:09, 28 Ocak 2015 (UTC)
Sayın TheCountTR, buradan sayfa koruma talebinde bulunabilirsiniz. Saygı ve selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 15:03, 28 Ocak 2015 (UTC)
  • Benim de gördüğüm kadarıyla sayfa fazlasıyla değişime uğruyor. Ve eklenen bilgiler kaynaksız. Çok uğraş istiyor. Kimileri taraflı yazıyor. Kürt grupları güçlü göstermeye çalışıyor. Konuya hakim birileri ilgilenmeli bence. --Turgut46 05:21, 29 Ocak 2015 (UTC)
  • Bu saydada çok değişiklik var evet ancak buna kimler sebep oluyor? ayın Turgut46 ya da Hınzır nickli arkadaşlar bu sayfayı nedense aynı şekilde düzeltiyorlar. Ben bu sayfanın korunması taraftarıyım. Bu sayfada ben değişiklik yapmak istemiyorum ancak Turgut46 ve Hınzır nickli arkadaşlarında değişiklik yapmaması taraftarıyım. Benim yaptığım değişiklikler sayfanın düzeninin korunması ve bir grubun taraftarlarına cevap vermek için onlara karşı bazı arkadaşların sayfayı kafasına göre değiştirmesine olan tepkidir.--Muratero 14:15, 13 Mart 2015 (UTC)
Sayın Muratero, ben nerde sayfayı sürekli eski hâline getirmişim acaba? Ben sadece yapılan taraflı içerikleri geri aldım. --Turgut46 15:25, 13 Mart 2015 (UTC)
Sayın Turgut46, sayfanın geçmişine baktım. 3 isim göze çarpıyor. Siz, Hınzır ve El maymuni. Evet siz pek fazla maddede değişiklik yapmamışsınız tamam. Ancak nedense "Hınzır" adlı kullanıcı değişiklik yapıyor, sonra "el maymuni" adlı kullanıcı başta olmak üzere diğer kullanıcılar Hınzır kullanıcısının değişikliklerini değiştiriyor, sizde her seferinde "Hınzır" adlı kullanıcının yaptığı değişikliğe geri getiriyorsunuz.Sayfanın başlığı Kobane savunması siz hala Hınzır adlı kullanıcının sayfa içinde ayn el arap kuşatması ifadelerini onaylıyorsunuz. Bu normal mi sizce? Siz, Hınzır ve El maymuni bu sayfanın doğruluğu, hatta vikipedia Türkiye' nin güvenilirliği için bu maddeye müdahale etmemelisiniz, başka arkadaşlar artık düzenlemelerde bulunsun. Ben yöneticilerin sayfanın çok değişikliğe uğradığını görüp sayfayı tam korumaya almasını bekliyorum.--Muratero 17:21, 13 Mart 2015 (UTC)
El maymuni'nin yaptığı taraflı içeriği geri almış olmam Hınzır'ı desteklediğim anlamına gelmiyor. Şu değişiklik sizce uygun bir değişiklik mi Muratero? --Turgut46 18:48, 13 Mart 2015 (UTC)
Sayın Muratero ve Turgut46, ben yaptığım değişikliklerle taraflı unsurları temizledim. Örneğin YPG güçleri geri aldı, hava saldırıları sayesinde DEAŞ mağlup edildi vb. terör örgütü YPG taraftarı unsurları kaldırdım. Terör örgütü DEAŞ yanlısı unsurlar bulunsaydı onlarıda temizlerdim. Ayrıca bazı kullanıcılarda DEAŞ ifadesinin yanlış olduğunu söylüyor ve aleyhime zibidi, çapsız vb. hakaretler ediyorlar. Bir kere DEAŞ ifadesi tamamen doğrudur. DEAŞ, DAEŞ ya da DAİŞ farketmez bunlar IŞİD'in Arapça kısaltmalarıdır. Ayrıca DEAŞ; ana haber bültenleri ve siyasetçiler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandı. Bir de isim meselesine gelince oranın resmi adı Ayn el-Arap'dır ve haritalarda, resmiyette hayla Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sınırları içerisindedir. Bu yüzden Kobani ifadelerini Ayn el-Arap olarak değiştirdim. Sayfanın genel adının da Ayn el-Arap olarak değiştirilmesinin taraftarıyım. Çünkü dediğim orası resmiyette Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sınırları içerisindedir. Rojava, Suriye Kürdistanı, Ayn el-Ekrad vb. ifadeler tamamen yanlıştır. --Hınzır (mesaj) 19:11, 13 Mart 2015 (UTC)
Sayın Hınzır, biz Türkçe vikipediayı yazıyoruz. Niye Irak Şam İslam Devleti' nin Türkçe kısaltması olan IŞİD yazmak varken, DEAŞ denen arapça kısaltmada ısrar ediyorsunuz, ben bunu anlayamıyorum.Bu ısrarınızın arkasında ne var?--Muratero 16:08, 14 Mart 2015 (UTC)
Sayın Turgut46, bana tek örnekle cevap vermenize gerek yok. bence "el maymuni" adlı kullanıcı ile aranızda çok fark yok, olayları yazma şekliniz benzer. sadece farklı açılardan bakıyorsunuz olaya.Türkiye medyasında bile Kobane denirken siz Ayn el arap demedeki ısrarınıza bakın, sonra el maymuni ye laf edebilirsiniz.Ben zaten sizlerin bu sayfayı bozmanıza dünden itibaren karışmamaya karar verdim. Benim tek endişem burada zafer kazandığınızı düşünerek bundan sonra vikipediadaki her sayfayı bozmanız. Bunca kişinin emeğine yazık olacak.--Muratero 16:08, 14 Mart 2015 (UTC)
Size daha önce de söyledim sayın Muratero. Sadece taraflı olduğu için siliyorum. Hınzır'ı desteklemek değil amacım. Ayrıca ben günlük konuşmada Kobani ve IŞİD ifadelerini kullanırım. Daeş ya da Ayn El-Arap ifadelerini kullanmam. El maymuni'nin yaptığı bariz tarafsız bakış açısı ihlali. Bunu geri alınca da doğal olarak önce değişiklik yapmış olan Hınzır'ın değişikliği getiriliyor. Eğer siz değişiklik yapsaydınız sizin değişikliği getirirdim. Eğer mesele adlanlandırmaysa, bunu Hınzır ile görüşmenizi öneriyorum. Hayırlı günler. --Turgut46 16:38, 14 Mart 2015 (UTC)
Sayın Muratero ben DEAŞ ismini; ana haber bültenleri ve siyasetçiler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandığı için tercih etmiştim. Arkasında başka bir sebep yoktur. Ama dediğiniz gerçekten doğru DEAŞ yerine Türkçe kısaltma olan IŞİD yazılmalı. Bunun için gerekli düzenlemeleride yaptım. Hem Türkiye medyasında Kobane değil Kobani denmektedir ve oranın resmi adı Ayn el-Arap'dır. Evet ben de günlük konuşmamda Kobani (Kobane değil) diyorum ama oranın resmi adından dolayı Ayn el-Arap yazmak daha uygundur. Türkçe vikipedi yazıyorsak Ayn el-Arap'ın Türkçe Adı Arap'ın Gözü demektir ve böyle yazmamız gerekmez mi? Ve ben hiçbir sayfayı bozmuyorum ne de bozarım Ayn el-Arap tamamen doğrudur. Cesaretleniyorsunuz diyorsunuz ama biz cesaretlenmiyoruz biz sadece doğru neyse onu yazıyoruz. Esas cesaretlenen PKK'lı vandallardır. Böyle Kobane, YPG geri aldı vb. ifadeleri kullanırsak hem tarafsızlığımız kaybolur ve sayfanın bozulması bir köşeye gitsin sayfa tarafsızlık açısından tamamen yerle bir olur. Son bir şey daha diyeceğimki eğer yanlış bir şey görürseniz lütfen burayı yazın. Dosdoğru söylüyorum hiçbir alaylama yapmıyorum. Eğer bir yanlışlık görürseniz burayı yazın tartışırız doğru neyse ona yaparız. Böyle bir hata yaparsınız bizi derin bir hayal kırıklığına uğratırsınız. Değil mi Sayın Turgut 46? --Hınzır (mesaj) 17:14, 14 Mart 2015 (UTC)
Sayın Turgut46 ve Sayın Muratero, IŞİD son günlerde Resulayn'a saldırmaya başladı. Bu nedenle Resulayn Kuşatması adlı bir sayfa oluşturdum katkıda bulunursanız sevinirim. --Hınzır (mesaj) 17:22, 14 Mart 2015 (UTC)
Arkadaşım, ben sadece tarafsız bakış açısı ihlalini geri alıyorum. Ondan önce sen değişiklik yaptığın için doğal olarak o sürümü getiriyorum. Ayrıca IŞİD'in her kuşattığı yer için yeni maddeler açmayı da doğru bulmuyorum. --Turgut46 17:49, 14 Mart 2015 (UTC)

Bu Sayfa Propaganda Yeri Değildir[kaynağı değiştir]

Maalesef sayfa pek çok kez vandalizme uğramış veya çeşitli siyasi görüşteki insanlar sayfayı propaganda malzemesi olarak kullanmaya çalışıyor. YPG-PKK çizgisindekiler kalkıp ÖSO'yu yok sayıp kocaman 'KÜRT ZAFERİ' yazıyor. Öbürü kalkıyor, Kürt grupların ismini değiştirmeye çalışıyor. Tüm bunları yaparken de sayfanın bütün düzenini bozuyorlar. Üstteki yorumlara katılıyorum, sayfa koruma altına alınmalıdır.--Whitelionarda (mesaj) 09:36, 29 Ocak 2015 (UTC)

Koruma altına alınabilir ancak maddeyi güncelleyecek bir kullanıcı var mı? Ben 2014 Irak ve Suriye saldırıları maddesine önemli katkılarda bulunmuştum ancak şimdilerde gündemi pek takip edemiyorum. --Turgut46 10:32, 29 Ocak 2015 (UTC)

Ben yakın zamanda hem Kobani Kuşatmasını hem de Irak ve Suriye'de IŞİD'e Karşı Savaş maddesini düzenledim aslında. Gerekirse düzenleyip güncelleme yapabilirim fakat yeniden bir şeyler yazmışlar. Devriye yetkisine de sahip olmadığım için başkalarının katkılarına müdahale edemiyorum.--Whitelionarda (mesaj) 11:15, 29 Ocak 2015 (UTC)

Evet benim yazdıklarımın çoğunu silmiştiniz. :) Ama gerekli yazılar da vardı. --Turgut46 13:32, 29 Ocak 2015 (UTC)
Öbürü kalkıp Kürt grupların ismini değiştiriyormuşmuş. Maddeye ÖSO hakkında yalan yanlış bilgileri yazanları (şu an zamanım yok) sayfa geçmişinden tespit edip şikayet sayfasına da taşayacağım meseleyi. Böyle göstere göstere yalan söyleyemez, gösterilen kaynakta hiç geçmeyen bilgileri ekleyemez hiç kimse. Vitruvian (mesaj) 13:37, 29 Ocak 2015 (UTC)
Şimdi gördüm "Irak ve Suriye'de IŞİD'e Karşı Savaş" maddesini sen mi güncelliyorsun? Bak inan, seni kızdırmak için söylemiyorum; maddenin durumu hiç iyi değil. Gerçekten ilgi alanın olduğuna emin misin? Vitruvian (mesaj) 00:57, 30 Ocak 2015 (UTC)
Haklısınız. Güncellenmesi gerekiyor. --Turgut46 06:42, 30 Ocak 2015 (UTC)
ABD'nin IŞİD Planı başlığının silinmesine gerek yoktu. --Turgut46 13:47, 30 Ocak 2015 (UTC)
Sayın Turgut46, bu maddeye sizin katkıda bulunmamanız da fayda var. Tüm dünya Kobane derken sizin hala eski Baas rejiminin kullanmış olduğu Ayn el arap isminde ısrarcı olmanız bence bu maddeyi olumsuz etkiliyor. Ayrıca Kürt gruplarını destekleyenler bu sayfada yazabilir ve bunlar düzeltilebilir ancak bunlara karşı ÖSO yanlısı yazılar ya da devlet politikasına uygun yazmakta gerekmez diye düşünüyorum.--Muratero 14:27, 13 Mart 2015 (UTC)

Maddenin tarafsızlığı[kaynağı değiştir]

Maddenin içeriği tarafsız değil, bu yüzden maddeye taraflı şablonunu koydum. Kuşatmanın 26 Ocak 2015'te sona erdiği yazıyordu. Bu yanlış bir bilgi. Bölgenin tüm köyleri IŞİD güçlerinden kurtulmuş değil, kuşatma sürüyor. Yalnızca ilçe merkezi IŞİD güçlerinden arındırılarak bu kuşatma bitirilmiş sayılmaz. Ayrıca bugünkü haberlere bakılırsa IŞİD, bölgeye füzelerle saldırıya geçmiş durumda. Bölgenin "Kobani, Suriye Kürdistanı" olarak maddede yer alması da tarafsızlığa gölge düşüren diğer bir durum. --Bezgin GezginEvet? 14:24, 2 Şubat 2015 (UTC)

Çatışmaların yaşandığı yerleşim yerinin resmî adının Ayn el-Arap olması sebebiyle, maddenin adının "Ayn el-Arap Kuşatması" olarak değiştirilmesi gerekmektedir. (VP:ADA)-- Supermæn (mesaj) 18:28, 20 Şubat 2015 (UTC)

yerin resmi adında da bir kesinlik yok gibi görünüyor. ama bu maddenin adı bütün viki dillerinde böyle. yerin resmi adına göre değil bu konunun nasıl anıldığına göre değerlendirilmesi gerekiyor. --kibele 20:32, 21 Şubat 2015 (UTC)
O zaman maddenin adının "Kobanê" yada "Kobanî" değil, "Kobani Kuşatması" olması gerekir. -- Supermæn (mesaj) 21:05, 21 Şubat 2015 (UTC)
hangisinin daha çok kullanıldığına bakmak gerekiyor, emin olamadım şimdi. --kibele 21:28, 21 Şubat 2015 (UTC)

kobani kuşatması[kaynağı değiştir]

hınzır denen kullanıcının maddede yaptığı (...) katkıları ve neden geri aldığımı yazayım. 1. ışid'in kasti ile kullanılan 'deaş', tamamen yanlış ve yanlışın bir biçime kasten sürdürüldüğü telaffuzdur, doğrusu daiş'tir. 2. bölgeye sayıları 1350'yi bulan öso militanları hiçbir vakit gönderilmemiştir. yalnızca akidi'nin gönderilecek militan sayısı olarak ortaya attığı bir şeydir, sonuç olarak gönderilen sayı 200'ü ya bulmuş ya da bulamamıştır. ayrıca öso ile isminin ne düzeyde anılabileceği bir tarafa akidi, tepki ile de karşılaşmıştır: esad'a yönelimi engellemek veya ilişkileri iyi bir noktaya taşımak için iyi bir hamle olarak gördüğü kobani'ye yardım konusunda aldığı kararla. çatışmalarda kürt grupların zaferinin söylendiği günlerde ortak basın açıklaması düzenlenmiş ve tartışmalı bir tarafı dahi olsa da öso bileşeni olarak sayılan Suvar el-Rakka'dan 10'dan fazla ölü kayda geçirilmiştir. şu Kullanıcı:Hınzır denilen kuklacıya da biraz ilgi gösterilsin. :) söylediğim şeylerin linklerini de koyacağım biradan. (...) tartışma sayfasına ıp ile yazamadığım için buraya kopyalıyorum. gören ilgilensin. 88.233.54.123 22:12, 9 Mart 2015 (UTC)

ya link mink koymuyorum, ilgilenen yazsın google'a baksın-görsün 1350'nün gerçekleşmemiş, deaş'ın yanlış kullanım olduğunu. onunla uğraşamam. (...) 'deaş' yazdığını görenler kahkahayı atar çıkar siteden. ya da vah vah çekerler ki o daha iyidir yani. 88.233.54.123 23:01, 9 Mart 2015 (UTC)