Tartışma:Hazar Kağanlığı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeHazar Kağanlığı, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 35. Hafta 2010 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 20. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 20. Hafta 2017 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
12 Temmuz 2010 Seçkin madde adayı Başarılı
31 Ekim 2022 Seçkin madde incelemesi Başarısız
Güncel statü: Eski seçkin madde

Taraflılık[kaynağı değiştir]

Neresinde taraflı anlatım olduğunu çözemedim.--Orijinnal 14:51, 16 Ağustos 2007 (UTC)

Ben de aynı kanıdayım. Herhalde "Hazarların Yahudi kimliği ile ilgili tartışmalardan ötürü" bu şablon konmuş ancak madde de herhangi bir taraflılık göremiyorum. --Abuk SABUK 00:14, 25 Kasım 2007 (UTC)

bende tarafsızlık hakkında birşey göremedim...Magyar

Hazarlarda İslamiyet en düşük derecede yaygın din idi değilmi ??

İngilizce wiki ile çelişiyor.[kaynağı değiştir]

Yönetim kadrosu museviliği benimsemiş,halkın geri kalanı samanist mi? bu saptırmada niyet aramak lazım. Bakın İngilizce wikide şöyle geçiyor: Although the Khazars were initially Tengri shamanists, many of them converted to Christianity, Islam, and other religions. During the eighth or ninth century the state religion became Judaism. SelçukPARS 14:47, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Niyeti aramamız gerek yok. Gerçekleri sağlam bilgileri bulmaya çalışabiliriz. Takabeg ileti 15:06, 12 Mayıs 2008 (UTC)

Hazar Devletinde yönetim kadar halkta museviliği benimsemişti. [www.khazaria.com] adresinde bu konuda detaylı bilgi yeralır. Hitler'in katlettiği musevilerin gerçek İbraniler olmadığı, İbrani kökenli musevileri Filistin'e göçe zorlamak için Avrupaya göçen Hazar musevileriyle sonradan museviliğe geçen Avrupalıların katledildiği bir çok kaynak tarafından dile getirilir. --Ispartaileti 22:31, 31 Ağustos 2008 (UTC)

Hazarların kökeni[kaynağı değiştir]

Büyük Sovyet Ansiklopedisi:

ХАЗАРЫ, кочевой тюркоязычный народ, появившийся в Вост. Европе после гуннского нашествия (4 в.). В 60-х гг. 6 в. X. были покорены Тюркским каганатом. С сер. 7 в. создали Хазарский каганат. После его падения растворились в среде тюркских кочевых народов. Лит.: Артамонов М. И., История хазар, Л., 1962.

ХАЗАРСКИЙ ЯЗЫК, язык хазар. Известен по собственным именам в др.-евр., араб, и европ. источниках и по одной надписи енисейско-орхонскими буквами в др.-евр. письме, предположительно 10 в. (слово oqurum -"я прочёл"). Принадлежит к тюркским языкам. Точное место X. я. среди этих языков не установлено. Нек-рые учёные на основе свидетельства араб, географа Бальхиса и этимологии названия хазарского г. Саркел считают, что X. я. близок к булгарскому языку. Рус. учёные В. В. Григорьев, В. В. Бартольд, А. А. Куник и др., относя X. я. к языкам тюрк, группы, отмечали его генетич. связь с совр. чувашским языком. Лит.: Коковцов П. К., Еврейско-хазарская переписка в X веке, Л., ,1932; Т h .U-г у В. J., A khazar isa meltosagnevrol, "Keleti szemle", 1903, t. 4; В e л z i n g J., Das Hun-nische, Donaubplgarische und Wolgabolga-rische, в кн.: Philologiae Turcicae fundamenta, Aquis Mattiacis, 1959. --Melikov Memmedemail 16:06, 28 Temmuz 2009 (UTC)

Hazarların Öncel Devleti[kaynağı değiştir]

Hazarlar kendileri gibi Göktürk Devletinin de önceli olan Cücenler içerisnde bulunan bir Türkic kavimdir. Göktürk Devleti sınırları içerisinde yaşamamışlardır. Çelik Adam 21:15, 15 Mayıs 2010 (UTC)

Baştav isimli kaynağın ne olduğu açıkça yalımalıdır. Kitap ise ismi tarihi ve yayın evi le bulunduğu sayfa. İnternet linki ise linkin kendisi. Çelik Adam 16:22, 16 Mayıs 2010 (UTC)

Hazarlar maddesi ile birleştirme[kaynağı değiştir]

Hazarlar maddesinde yer alan iki satırlık konu aynı şekilde Bu madde de yer alıyor. Ayrıca başta ingilizce olmak üzere birçok dilde "hazarlar" diye çevrildiği için yabancı vikilerden bu sayfaya değil "hazarlar" sayfasına yönlendirme var. O yüzden tek ad altında (hazarlar) birleştirilse daha işlevsel olur. Zira madde seçkin statüde olmasına rağmen ingilizceye link bile yok. Yagmurlukorfez (mesaj) 16:55, 8 Nisan 2014 (UTC)

  • Birinci cümlenizdeki birleştirme gerekçesi yetersiz. Hazarlar maddesinde bilgi eksikse tamamlanmasını engelleyen bir husus yok. (Orada çalıştığınızı da gördüm.) Ayrıca İngilizce Vikipedide hangi maddelerin bulunup bulunmadığı -bu bağlamda- bizi ırgalamaz. Bir Türk halkı ve onun devleti ile ilgili olarak Türkçe Vikipedide başka Vikilerden daha çok madde olması -mevcut şartlarımızda şaşırtıcı da görünse- doğal olandır. Sizden Beyaz Listeye girene kadar "yazım" konusunda özen geliştirmenizi de bekliyoruz, zira yararlı katkılarınızı düzeltmek için eleman ayıramayız. Örneğin konuşmanızın başında "Hazarlar maddesinde yer alan iki satırlık konu aynı şekilde bu maddede de yer alıyor." demek istiyorsunuz. Madde birleştirme konusunda inisiyatif almakta acele etmeyin derim ben. Öte yandan, diğer kullanıcılar "maddeleri birleştirelim" derse tutumunda ısrarlı da olmam. --E4024 (mesaj) 08:24, 9 Nisan 2014 (UTC)

"Türk halkı ve onun devleti" ayrımının nasıl ve neye göre yapıldığını öğrenebilir miyim? amacımız madde sayısını mı çok göstermek? Bu maddede yer alan "kökenleri" kısmı kopyalanıp bir girizgah atılarak "Hazarlar" diye ayrı bir madde açılmış. Ayrıca daha önce dikkatimi çekmiş olan ise google aramalarında "Hazarlar" maddesi öncelikli geliyor.(ben dahil o şekilde aramıştım) Bu özenilmiş ve ayrıntılı bilgi içeren maddeyi gölgeliyor. O maddeyi görüp okuyan bir kişinin, bir de "Hazar Kağanlığı" diye ayrıca arama yapacağını sanmıyorum. Konu bilgiye erişimde işlevsellik ve kolaylık ise adı konulmamış "insiyatif"lerden ve protokollerden bahsetmek anlamsız. Bu konunun da uygun bir şekilde değerlendirmesi gerek diye düşünüyorum. Teşekkürler.Yagmurlukorfez (mesaj) 19:27, 9 Nisan 2014 (UTC)

Karayların Hazarca konuştuğu iddia edilmiş, ancak araştırdığıma göre Şaz Türkçesine bağlı bir Kıpçak dili konuşuyorlar. Karşı çıkan yok ise değiştireceğim. http://www.ethnologue.com/language/kdr