Steve Lukather

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Steven Lee Lukather (21 Ekim 1957 doğumlu), rock grubu Toto'nun tek sürekli kurucu üyesi olarak bilinen Amerikalı bir gitarist, şarkıcı, söz yazarı, aranjör ve plak yapımcısıdır. Yetenekli bir gitarist olarak ünü, 1970'lerde başlayan ve o zamandan beri onu üretken bir oturum müzisyeni haline getiren, geniş bir sanatçı ve tür yelpazesini kapsayan 1.500'den fazla albüm için gitar parçaları kaydeden istikrarlı bir oturum çalışması akışına yol açtı. Ayrıca söz yazarı, aranjör ve yapımcı olarak albümlere ve hit single'lara katkıda bulundu. Özellikle Lukather, Boz Scaggs'ın Down Two Then Left (1977) ve Middle Man (1980) albümlerinde gitar çalıyordu,[1] ve Michael Jackson'ın Thriller (1982) dahil olmak üzere birçok stüdyo albümüne önemli katkılarda bulundu. Lukather, sonuncusu I Found the Sun Again'in Şubat 2021'de piyasaya sürüldüğü sekiz solo albüm çıkardı.

Jimi Hendrix ve Jimmy Page gibi blues-rock gitaristlerinden ve Al Di Meola ve John McLaughlin gibi caz füzyon sanatçılarından etkilenen Lukather, "melodik ve yoğun" bir çalma tarzıyla tanınır. Ayrıca stüdyodaki verimliliğiyle de tanınır, genellikle minimum ses işleme kullanarak tek seferde parçaları kaydeder. Bir zamanlar stüdyoda ve sahnede birçok gitar efekti kullanırken, şimdi bu tür uygulamaları sık sık küçümsüyor ve bunun yerine daha temiz tonları ve minimum stüdyo işlemeyi savunuyor. Lukather, öncelikle Ernie Ball Music Man tarafından üretilen ve Luke takma adını taşıyan imzalı bir elektro gitar çalıyor. Ayrıca Yamaha ve Ovation Adamas serisi akustik-elektro gitarları çalıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Steve Lukather Official Website - Discography". Steve Lukather Official Website (İngilizce). 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2019.