Speyer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Speyer
Altpörtal (Eski Kapı)
Speyer arması
Arma
ÜlkeAlmanya Almanya
EyaletRenanya-Palatina
Yüzölçümü
 • Toplam42.58 km²
Nüfus
 (31 Aralık 2020)
 • Toplam50,741

Speyer (Almanca eski yazımda Speier, Fransızca'da Spire ve İngilizce‘de eski adıyla Spires yazılır), Almanya'da Rhineland-Pfalz'da yaklaşık 50,000 nüfuslu bir şehirdir. Ren nehrinin sol kıyısında yer alan Speyer, Ludwigshafen ve Mannheim'in 25 km (16 mil) güneyinde ve Heidelberg'in 21 km (13 mil) güneybatısında ve Speyer Nehrinin ağzındadır. Speyer, Romalılar tarafından kurulmuş, Almanya'nın en eski şehirlerindendir. Speyer Katedrali, diğer birçok kilise ve Altpörtel ("eski kapı") Speyer manzaralıdır. Katedralde yüksek sunağın altında, sekiz Kutsal Roma İmparatoru ve Alman krallarının mezarları vardır.

Şehir, 1529 Speyer Protestosu ile ünlüdür. ShUM-şehirleri'nden biri olan Speyer ve Yahudi avlusu UNESCO'nun Dünya Mirası Alanı parçasıdır.

Başlıca görülecek yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Speyer Katedrali'nin tepesinden Ren Nehri'nin görünümü
Speyer'in katedral'den görünümü

Kardeş şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "ShUM Sites of Speyer, Worms and Mainz". UNESCO World Heritage Centre (İngilizce). 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2022. 
  2. ^ "International collaboration". gmiezno.eu. Gniezno. 21 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014. 
  3. ^ "şehirlerin ortaklığı (Städtepartnerschaften)" (official web site) (Almanca). Şehir yönetimi (Stadt) Speyer. 18 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]