Spartoi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yunan mitolojisinde, Spartoi (ayrıca Sparti veya Spartae) (Eski Yunanca : Σπαρτοί, kelimenin tam anlamıyla çevirisi: "ekilen [erkekler]", σπείρω, speírō, "ekmek") Kadmos'un diktiği ejderhanın dişlerinden oluşmuş efsanevi bir halktır. Thebai soylularının ataları olduğuna inanılıyordu.

Mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Thebai[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadmos, Delphi'deki kahinin kehaneti üzerine bir ineği takip ettikten sonra Yunanistan'da Thebai kentine geldi. Kehanete göre, ineğin durduğu yerde, Kadmos şehrini inşa edecekti. İnek de Thebai şehrinin bulunduğu konumda durdu.[1] İneği kurban etmek isteyen Kadmos, adamlarını su getirmeleri için yakındaki bir kaynağa gönderdi. Ancak kaynak, Kadmos onu kılıcıyla öldürmeden önce birçok adamı öldüren bir ejderha tarafından korunuyordu.

Bibliotheka'ya göre ejderha Ares için kutsaldı. Athena, Kadmos'a ejderhanın dişlerinin yarısını vererek onları yere ekmesini tavsiye etti. Kadmos tanrıçanın dediğini yaptığında, oluklardan silahlı adamlar fırladı. Kadmos, çıkan adamlardan korktuğu için, aralarında bir taş attı ve böylece topraktan çıkan adamlar, aralarında beş kişi kalana kadar savaşmıştır: Ekhion (Pentheus'un babası) Udaeus, Chthonius, Hyperenor ve Pelorus . Bu beş kişi, Kadmos'un Thebai şehrini kurmasına yardım etti, ancak Kadmos, ejderhayı öldürdüğü için Ares'in sekiz yıl boyunca kölesi olmak zorunda kaldı. Köleliğinin sonunda Afrodit ve Ares'in kızı Harmonia, Kadmos'a eş olarak verildi.[2]

Ancak Hellanicus, aralarındaki savaşı atlayarak sadece beş Spartoi'nin ortaya çıktığını yazar. Onun versiyonunda Zeus, Kadmos'u öldürmek isteyen Ares'in öfkesinden kurtarmak için müdahale etmek zorunda kalır.[3][4] Ekhion daha sonra Kadmos'un kızı Agave ile evlendi ve oğulları Pentheus, Kadmos'un yerine tahta çıkmıştır.

Kolkhis[değiştir | kaynağı değiştir]

Ejderhanın dişlerinin diğer yarısı Iason tarafından Kolkhis'de dikildi. Kolkhis kralı Aietes, altın postu isteyen Argonot Iason'a tarlayı sürmesininin karşılığında vereceğine söz vermiştir. Athena da, Iason'a yardım etmek için ejderha dişlerini ekmesini söyler. Tarla sürüldükten sonra, Iason da Kadmos gibi Spartoilerin arasına taş atar ama bu sefer hiçbiri savaştan sağ çıkmaz.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gantz, p. 467.
  2. ^ Apollodorus, 3.4 31 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Gantz, p. 468.
  4. ^ Scholia on Apollonius of Rhodes, Argonautica 3.1178

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]