Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows
Diğer adlarıSopor Aeternus,[1] Sopor
Başladığı yerFrankfurt, Hesse, Almanya[2]
TarzlarNeo-klasik darkwave
Dark folk
Neo-Medieval
Etkin yıllar1989–present[1]
Müzik şirketiApocalyptic Vision[3][4]
İlişkili hareketlerWhite Onyx Elephants[5]
Nenia C'alladhan[5]
ÜyelerAnna-Varney Cantodea
Eski üyelerHolger[3]

Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows, (/sopor eternus/ okunur) (Latince: "Sonsuz Uyku";[6][7] sıkça Sopor Aeternus ya da Sopor[1] olarak da anılmaktadır.) Frankfurtlu[2] bir darkwave müzik projesidir ve 1989'da Anna-Varney Cantodea tarafından kurulmuştur. Bu projenin başından beri, Anna-Varney'nin müziği aşırı kişisel, melankolik, pesimist ve çok sayıda değişik müziksel ve görsel stili bir potada eritebilmesiyle ünlüdür.

Anna-Varney Cantodea[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da medya ilgiyi üzerine çekebilmiş olsa Anna-Varney Cantodea ve onun kişisel hayatı hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. Cantodea hakkında bilinen tüm bilgiler, onunla yapılan röportajlar ve kendisinin yayımları ile elde edilmiştir. Bu bilgilerden ortaya çıkanlara göre Cantodea, operasyon geçirmemiş bir trans kadındır ve operasyonun bir "ruhsal karmaşa"ya sebep olacağını düşünmektedir.[8] Cantodea'nın takma adı yaygın bir isim olan Anna'nın, Latince'de "şarkıcı kadın" anlamına gelen Cantodea ile birleşmesiyle oluşmuştur.[kaynak belirtilmeli]. Cantodea, 1997 öncesinden beridir kullandığı Varney takma ismini ise Viktorya Dönemi Edebiyatı'na air "Vampir Varney ve Kan Ziyafeti" isimli bir Gotik korku hikâyesinden alınmıştır.[9] Resmî bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen, Cantodea'nın 50'li yaşlarının ortasında olduğuna inanılmaktadır, bu durumun ufak bir kanıtı olarak da Les Fleurs du Mal albümünün kitapçığında yazılı olan "SOPOR: 1952'den beri ruhları dindiriyor." yazısı gösterilebilir.

Bazı röportajlarda, Cantodea hayatının neredeyse 30 yılını geçmişinde yaşadığı bazı deneyimler ve hastalıklarla gelen büyük bir depresyon, umutsuzluk ve yalnızlık içinde geçirmiş olduğunu, ailesi tarafından çocuk istismarı ve okul arkadaşları tarafından şiddete maruz kaldığını ifade etmiştir. Altı yaşında iken Cantodea, bademcik ameliyatı sırasında verilen yatıştırıcıların etkisiyle bedendışı bir deneyim yaşamıştır.[10] On iki yaşında intihara meyilli biri olan Anna-Varney, yetişkinliğinde kansere benzer semptomları olan ve onu neredeyse kör edebilecek bir hastalık geçirmiştir. Tüm bu olaylar, onun "Ensemble of Shadows/Gölgeler Grubu"nu keşfetmesini sağlamıştır. Onun açıklamasına göre "Ensemble of Shadows", Cantodea'nın rüyalarında gördüğü ve ona müziksel ilhamı veren bir grup ruhtur. Bu ruhların ona görünmeleri, bu müzik projesinin ismini de oluşturmuştur.

Cantodea gönüllü bir izolasyonu yaşamaktadır çünkü kendi ifadelerine göre o, diğer insanların varlığında korku, tiksinti veya üzüntü duymaktadır. Cantodea, aynı zamanda "insanlık'ın önünde" canlı performans sergilemeyeceğini de ifade etmiştir. Buna rağmen, o bugünlerde pagan ve mistik bir yazar olan Raven Digitalis 26 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -aynı zamanda resmî Sopor Aeternus Myspace Profili 5 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nin "yönetici"lerinden biri- ile yakınlaşmıştır.[11] Şair Edgar Allan Poe'ya büyük bir ilgisi olan Cantodea, bazen şairin şiirlerini, onlara beste yaparak taçlandırır. Cantodea aynı zamanda birkaç aktivist fikrin, ki bunlar ötanazi, LGBT Hakları, veganlık, vejetaryenlik gibi fikirlerdir, sağlam bir destekçisidir.[10] Cantodea ruhani bir kişidir ve dini duyguları, Roma tanrısı Satürn'e odaklanmıştır. Satürn'ün astrolojik simgesinin Jüpiterin astrolojik simgesiyle birleştirerek yarattığı "Jusa'nın Simgesi", Cantodea'nın ruhani yönlerini yansıtmaktadır ve hem kendisi için, hem de yaptığı müzik için bir imza niteliğindedir. Yarattığı işlerin büyük bir kısmında astrolojik imgeler ve söz sanatları bulunur.

Grubun Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğuş: 1989-1995[değiştir | kaynağı değiştir]

Sopor Aeternus & the Ensemble of Shadows, Anna-Varney Cantodea (o zaman Varney olarak biliniyordu) ve Holger tarafından 1989'da kurulmuştur. İkili, Almanya, Frankfurt'ta Gotik bar olan Negativ'de, Anna'nın ender dışarı çıkışlarından birinde tanışmışlardır.[12] Cantodea ve Holger çok az parayla müzik enstrümanı alabilmek için çalışmışlar ve üç adet demo kaydı oluşturmuşlardır: Es reiten die Toten so schnell..., Rufus ve Till Time and Times Are Done. Bu üç demo 1989 ve 1992 yılları arasında kaydedilmiş ve yalnızca 'Es reiten...' isimli albüm yayınlanmıştır. Bu üçlü, toplu olarak "Blut der schwanzen Rose" (Almanca: "Kara Gülün Kanı").[13] veya "The Undead-Trilogy" isimleri altında yayınlanmış; bu üç kaydın çıkmasından hemen sonra, Holger grubu terk etmiştir.[12]

1994 yılında, Varney ilk albümü olan "…Ich töte mich jedesmal aufs Neue, doch ich bin unsterblich, und ich erstehe wieder auf; in einer Vision des Untergangs…"ı çıkartmak için, Apocalyptic Vision şirketi ile kontrat imzalamıştır. Albüm, -önceki demo kayıtlarında olduğu gibi- darkwave tarzda bir müzik ile neoklasik bir stilin birleşimiyle beraber, Anna'nın işkence çekiyormuş izlenimi veren sesini ve tekrarlı bir şekilde işlenen ölüm temasını içermektedir. Anna Varney'nin bu albümü çıkartırken finansal destek alıp almadığı bilinmemektedir.

Yeniden Doğuş: 1995-2003[değiştir | kaynağı değiştir]

Sopor Aeternus'un ikinci albümü, "Todeswunsch - Sous le soleil de Saturne", Anna'nın müziğinde ilerlediği yoldan ani bir sapmayı simgelemektedir. Bu albümde de darkwave'in etkileri bulunsa da albümde 'synthesizer'ların ve yapay perküsyonun yerini daha gerçek ve melankolik; Rönesans ve Barok dönemi müziklerini hatırlatan sesler almıştır. Bu tarza eşlik eden EP, Ehjeh Ascher Ehjeh, aynı yılın daha sonlarında yayınlanmıştır. Varney aynı zamanda bir Apocalyptic Vision toplama albümü için dört şarkı daha kaydetmiş ve bu toplama albümde "White Onyx Elephants" adı altında iki şarkı yayınlamıştır.

Sopor'un üçüncü albümü, The inexperienced Spiral Traveller (aus dem Schoß der Hölle ward geboren die Totensonne), 1997'de, "Voyager - The Jugglers of Jusa" bir remix albümü ile beraber yayınlanmıştır. Bu iki albüm, Anna Varney tarafından "Kaydettiğim en kötü albümler." olarak anılmalarıyla ünlenmişlerdir. [kaynak belirtilmeli] Albümler bu şekilde ün kazanırlarken, Varney ismini "Anna Varney Cantodea" olarak değiştirmiştir.

1999 yılında Christian Death grubunun vokalisti Rozz Williams'a adanmış bir konsept albümü olan "Dead Lovers' Sarabande" yayınlanmıştır. "Dead Lovers' Sarabande" bir karakterin, görünüşe göre boş bir çaba olan ölmüş sevgilisiyle yeniden birleşebilme macerasının bir kaydıdır. Albüm iki kısım olarak yayınlanmış ve hem vinil hem de CD formatlarında yayınlanan ilk Sopor Aeternus albümü olmuştur. Sonraki yılda Sopor Aeternus, altıncı albümü olan, "Songs from the inverted Womb"u yayınlamıştır .

Tanrıça: 2003–[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 yılı Sopor Aeternus'un hem albüm oluşumu anlamında olarak hem de grubun yaşamı anlamında yeniden doğuşuna şahit olmuştur. En çok Swell Maps, Dead Can Dance ve Love and Rockets gibi gruplarla olan işleri bilinen yapımcı John A. Rivers ile beraber "Es reiten die Toten so schnell" (or: the Vampyre sucking at his own Vein) isimli yedinci albümü yayınlamışlardır. Bu albüm Rivers'ın boğuk, ses duvarı korumalı teknikleri ile Sopor Aeternus'un demo kayıtlarını bir araya getirmiştir.

2004 yılında, ilk altı Sopor albümünün Rivers tarafından 'remastered' olarak ve tamamen yeni görsel malzemelerle yeniden yayınlanması, sekizinci Sopor albümü, "La Chambre D'Echo" - Where the dead Birds sing, yayınlanmasını sağlamıştır . Es reiten 'synthesizer'ları yeniden sound'a eklemiş olsa da, La Chambre D'Echo Sopor'un ilk kayıtlarına selam edercesine, synthesizer'ları ve yapay perküsyonu öne çıkaracak kadar çok kullanan ilk albüm olmuştur. Albümün eşlikçileri olarak bir EP, "Flowers in Formaldehyde" ve Sopor'un tüm kariyerini kapsayan bir az bilinen şarkılar box-set'i olan Like a Corpse standing in Desperation yayımlanmıştır.

Bu sıralarda, Cantodea hayranlarına ve topluma biraz daha çekici görünmeyi ilkin 2003 tarihli Es reiten...'ın bir fotoğraf çekiminde kadın kılığına girerek denemiş, daha sonraki her albüm çekimimde daha da kadınsı bir imaj edinerek bu çabasını devam ettirmiştir. Cantodea kendini "The Goddess/Tanrıça" olarak yeniden tasarlamış ve "iyi yetiştirilmiş fakat yine de arsız, şımarık bir dul"un kişiliğini edinmiştir. Yeni edindiği kişiliğiyle beraber, Cantodea'nın online geçirdiği vakitler de, hayranlarına yolladığı kişisel mesajları da içeren resmî bir web sitesinin açılmasıyla beraber büyük bir hızla artış göstermiştir. Cantodea'nın resmî sitesi, daha sonra yeni albümlerinin açıklandığı, online satışların yapılabildiği ve çok sık olmasa da Cantodea'nın blog yazdığı, asla ziyaretçisiz kalmayan bir MySpace sayfasının oluşacağının habercisi niteliğindedir. Cantodea'nın dokuzuncu albümü, Les Fleurs du Mal - Die Blumen des Bösen, onun kadınsı kişiliğini tamamen kucaklamıştır.

Grubun resmî ReverbNation sayfasına göre Kraliçe; "... is currently in seclusion ... - writing beautiful new music(k)."/"....şu an inzivaya çekilmiş durumda... -hasta ve güzel olan müziğini yazmakta-" Bu durum mesajına saat/tarih eklenmemiş olduğu için mesajın tam olarak ne zaman yollandığı bilinmiyor, fakat yeni bir albüm 2010 sonu - 2011 başında bekleniyor. 2009'un ilk aylarından bu yana gruptan herhangi bir bildirim/blog yazısı bulunmamakta.

Müzikal Karakteristikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sopor Aeternus'un sound'u rönesans ve barok dönemlerinin müziklerinden köklerini almaktadır, bu sound'un gövedisini ise pirinçten üflemeliler, ahtadan üflemeliler, yaylılar, kilise orgları, çanlar ve gitarlar oluşturmaktadır. Daha önceki albümlerde kullanılan yapay perküsyon, sonraki albümlerde canlı perküsyonla yer değiştirmiştir. Cantodea'nın besteleri zaman içinde daha canlı aranjmanlara doğru gelişme göstermişlerdir. Ayrıca, son albümler ilk albümlere göre çok az daha 'mainstream/herkesçe dinlenebilir'leşmiş ve elektronik müzik ögelerini gotik rock ögeleriyle aynı bedende bir araya getirebilmeyi başarabilmiştir. Bir darkwave grubu olarak görülse de, Cantodea bu fikri görmezlikten gelmekte ve müziğini, "...-music for dead children [and otherwise wounded souls], that is all."/"ölü çocuklar [veya yaralı ruhlar] için müzik, hepsi bu" diyerek tanımlamaktadır. Cantodea bazı şarkılarındaki bazı elementleri yeniden kaydetmiş/kullanmıştır, bunun en öne çıkan örneği ise "Birth - Fiendish Figuration/Doğum - Şeytani Biçimlenme" isimli şarkısıdır. Bu şarkı en az dört kez yeniden kaydedilmiştir.

Cantodea açık bir şekilde müziğinin sadece ve sadece kendisi hakkında olduğunu belirtmiştir. Kullandığı ana motifler ölümü, karşılıksız aşkı, yapılanların sebep olduğu acıyı, yalnızlığı, mutsuzluğu, mistisizmi ve başarısızlığı içermektedir. Son zamanlarda Cantodea doğaüstü güçlere iancı, cinselliği ve romatizmi şarkı sözlerine dahil etmiştir. Sıklıkla yeniden işlenilen bir tema ise transseksüellik ve özellikle erkek cinsel organının alınmasıdır. Bazı albümler, Cantodea'yı çıplak bir şekilde ve bir vajinaya sahip bir şekilde gösterir, ki bunlar prodüksiyon öncesi düzeltilmiş fotoğraflardırlar. Cantodea'nın şarkı sözlerinde maniveyata ve Roma tanrılarına -Jüpiter ve Satürn dışında- pek çok gönderme vardır. Bunlardan bazıları, -Morfeus, Uranüs ve Karon- kendi isimleriyle hitap edilmişlerdir. Bahsedilen diğer doğaüstü yaratıkları, Sister of Self-Destruction/İntiharın Kızkardeşi, the Goat/Keçi, the Old Man/Yaşlı Adam ve the Lord of the Darkest Side/En Karanlık Tarafın Lordu oluşturmaktadırlar.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Demo Kayıtları[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç demo kaydı sıklıkla "Blut der schwarzen Rose" or "The Undead-Trilogy" olarak adlandırılmaktadırlar.[13] Bunlardan yalnızca ilki yayınlanmıştır.

  • Es reiten die Toten so schnell… (1989)
  • Rufus (1992)
  • Till Time and Times Are Done (1992)

Stüdyo Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "…Ich töte mich jedesmal aufs Neue, doch ich bin unsterblich, und ich erstehe wieder auf; in einer Vision des Untergangs…" (1994)
  • "Todeswunsch - Sous le soleil de Saturne" (1995)
  • The inexperienced Spiral Traveller (aus dem Schoß der Hölle ward geboren die Totensonne) (1997)
  • "Dead Lovers' Sarabande" (Face One) (1999)
  • "Dead Lovers' Sarabande" (Face Two) (1999)
  • "Songs from the inverted Womb" (2000)
  • "Es reiten die Toten so schnell" (or: the Vampyre sucking at his own Vein) (2003)
  • "La Chambre D'Echo" - Where the dead Birds sing (2004)
  • Les Fleurs du Mal - Die Blumen des Bösen (2007)

EP'ler ve Remix Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ehjeh Ascher Ehjeh (1995)
  • "Voyager - The Jugglers of Jusa" (1997)
  • "Flowers in Formaldehyde" (2004)
  • Sanatorium Altrosa (Musical Therapy for spiritual Dysfunction) (2008)

Single'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "The Goat" / "The Bells have stopped ringing" (2005)
  • "In der Palästra"(2007)

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jekura - Deep the Eternal Forest (1995) – Sopor Aeternus'tan dört şarkı içeren bir toplama albümü.[14]
  • Nenia C'alladhan (2002) – Constance Fröhling ile beraber yapılmış bir albüm.
  • Like a Corpse standing in Desperation (2005) – Zor bulunan albümleri ve parçaları içeren bir box-set.
  • Like a Corpse standing in Desperation - Part 4 (2009) - Daha önce yayınlanmış müzik videolarının bulunduğu bir DVD.

Videografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sopor Aeternus, müziğine eşlik etmesi amacıyla az sayıda müzik videosu yayınlamıştır. Videoların büyük bir kısmı soyut görünür ve farklı çekimlerin hepsinin bir arada ekranda gösterilmesiyle olmuşmuş belli belirsiz görüntülerden oluşmaktadır. "Deep the Eternal Forest" videosunun iki farklı versiyonu bulunur. Birincisinde Varney beyaz bir cüppe giyerken; ikincisinde siyah cüppe giymektedir. Yukarıdaki altı başlığım tamamı box-set Like a Corpse standing in Desperation'a dahil edilmiş, fakat sadece "In der Palästra" kendi DVD single'ına sahip olmuştur. Sopor Aeternus'un tüm video klipleri Anna Varney Cantodea tarafından yönetilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "MySpace.com - SOPOR AETERNUS (official)". 21 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  2. ^ a b "Sopor Aeternus Official Italian Fan Club". 11 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  3. ^ a b "Sopor Aeternus Official German Fansite". 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  4. ^ "Apocalyptic Vision on Discogs". 4 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  5. ^ a b "Sopor Aeternus Official German Fansite: Discography". 19 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  6. ^ "Anna-Varney: interview on premonition.org". 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 
  7. ^ "Sopor Aeternus German Fansite on tiscalinet.de". 11 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  8. ^ Elferen, Isabella van; Weinstock, Jeffrey Andrew (2015). Goth Music: From Sound to Subculture (İngilizce). New York: Routledge. s. 44. ISBN 9781317962977. 4 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. Born male and never operated, Cantodea rejects fixed gender and regards herself as both/neither male and/nor female. 
  9. ^ "Archived copy". 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2007. 
  10. ^ a b "Archived copy". 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2009. 
  11. ^ "EDITORIAL by SOPOR AETERNUS (official) on Myspace". 3 Aralık 2010. Archived from the original on 3 Şubat 2012. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2016. 
  12. ^ a b "forum.sopor-aeternus.de :: Thema anzeigen - Dark Entries interview". 6 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  13. ^ a b "Sopor Aeternus & the Ensemble of Shadows Russian Webpage - Music". 19 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 
  14. ^ "Various - Jekura - Deep The Eternal Forest". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]