Sony Xperia XZ2 Compact

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2 Compact
SloganPerfect size. Immersive entertainment.
(Mükemmel boyut. Sürükleyici eğlence.)
ÜreticiSony Mobile Communications
İşletim sistemiOrijinal:
Android 8.0 Oreo
İlk büyük güncelleme:
Android 9.0 Pie
Güncel:
Android 10
Hafıza64 GB
Bellek4 GB LPDDR4X RAM
2G
3G
4G LTE
Çıkış tarihi5 Nisan 2018
Batarya2870 mAh çıkarılamayan batarya
Veri girişiSensörler:
İvmeölçer
Barometre
Parmak izi okuyucu (Arkaya monteli)
Jiroskop
Yakınlık sensörü
Fiziksel büyüklük135 x 65 x 12.1 mm
(Uzunluk x Genişlik x Kalınlık)
Ağırlık168 gram
Ekran5 inç (130 mm) IPS LCD Full HD+ ekran; 1080x2160 çözünürlük, 483 ppi piksel yoğunluğu, Gorilla Glass 5 koruyucu cam
SeriSony Xperia serisi
İşlemciSekiz çekirdekli işlemci
(4x 2.7 GHz Kryo 385 Gold + 4x 1.7 GHz Kryo 385 Silver)
ÖncekiSony Xperia XZ1 Compact
SonrakiSony Xperia Ace
Sony Xperia 5 (dolaylı olarak)
BağlantıWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 ve 5 GHz ağ desteği)
Bluetooth 5.0
USB-C
NFC
Konum standartları:
(GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou)
DiğerStereo hoparlörler
İlişkiliSony Xperia X Compact
Sony Xperia Z5 Compact
Web sitesihttps://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-xz2-compact/

Sony Xperia XZ2 Compact; Sony tarafından üretilmiş ve satılmış, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Xperia X serisinin bir parçası olan cihaz, 26 Şubat 2018'de 2018 Mobile World Congress'teki bir basın konferansında Xperia XZ2 ile birlikte duyurulmuştur.[1]

Donanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tasarım ve Gövde[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2'de, 2013'ten beri kullanımda olan miladını doldurmuş OmniBalance tasarım dilinin yerini alan ve kavisli kenarlara sahip olan yeni tasarım dili Amnient Flow bulunur.[2][3] Cihazda; tasarımın simetrik ve eskiye göre daha kıvrımlı olmasını sağlayan kavisli kenarlı bulunan 7000 serisi alüminyum alaşım yan çerçeve, plastik arka panel ve çizilmeye dayanıklı Corning Gorilla Glass 5'ten yapılmış 2.5D ön cam bulunur. Xperia XZ2 Premium ve Xperia XZ2 ile beraber Xperia XZ2 Compact'taki en büyük değişiklik, kameraların konumudur; kameralar, önceki Xperia akıllı telefonlarındaki gibi cihazın sol üst tarafında yer almak yerine cihazın üst-merkez tarafında simetrik bir şekilde yer alır. Cihazın NFC anteni; Triple Image Sensing System (üçlü görüntü algılama sistemi), MotionEye (hareket gözü) kamera modülü ve (Verizon modeli hariç) Amerika modellerinde bulunan parmak izi okuyucuyla beraber arka-üst ekseni yakınlarına simetrik olarak konumlandırılmıştır. Cihazın ön tarafında; hoparlörlerinden birisi 5 MP ön kamera, ortam ışığı sensörü, yakınlık sensörü ve bildirim LED ışığı ile beraber üst çerçeveye konumlandırılmış, diğeri ise alt çerçevede camın kenarı ile yan çerçeve arasındaki uzatılmış bir yarık içine konumlandırılmış çift stereo hoparlör bulunur.

Xperia XZ2 Compact; 135 mm uzunluğunda, 65 mm genişliğinde ve 12.1 mm kalınlığındadır ve yaklaşık olarak 168 gram ağırlığındadır. Cihaz için; sıvı siyah (Liquid Black), sıvı gümüş (Liquid Silver), derin yeşil (Deep Green) ve kül pembesi (Ash Pink) olmak üzere 4 renk seçeneği bulunur.

Performans[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2 Compact; 10 nm üretim işlemiyle üretilen, sekiz çekirdekli Kryo 385 (4x 2.7 GHz + 4x 1.7 GHz) işlemcisi ve Adreno 630 grafik işlemcisi bulunan ve 4/6 GB LPDDR4X RAM'le desteklenen Qualcomm Snapdragon 845 yongada sisteminden güç alır. Ayrıca cihazda 64 GB dahili depolama bulunur. Cihaz, tek SIM kartlı ve çift SIM kartlı modellere sahiptir; cihazın tüm bu modellerinde üçlü operatör bütünleştirme bulunan LTE Cat. 16 desteği, toplamda 8 tane anten bulunan 4x4 MIMO anten tasarımı bulunur. Ayrıca cihazda, 512 GB'a kadar microSD kart desteği sunan ikinci bir hibrit SIM kart yuvası bulunur.

Kamera[değiştir | kaynağı değiştir]

MotionEye[değiştir | kaynağı değiştir]

Sony, Xperia XZs ve Xperia XZ Premium'la birlikte akıllı telefonlar için DRAM bulunan üç katmanlı ilk görüntü sensörünü tanıtmıştır.[4] Sony IMX400 olarak bilinen bu sensörde sensör ile kontrol devresi katmanları arasında bir RAM çipi bulunur; bu çip, sensörün yakalanan veriyi işlenmesi için telefonun dahili hafızasına göndermeden önce yakalanan verinin büyük bir kısmını geçici bir süreliğine depoladığı büyük ve hızlı bir arabellek olarak işlev gösterir. Bu özellik, kameranın sabit 720p çözünürlükte 960 fps süper ağır çekim videolar çekebilmesini sağlar. Ancak donanımsal sınırlardan dolayı süper ağır çekim video çekimi 0.18 saniyeyle sınırlıdır.

Xperia XZ2 Compact, Motion Eye Camera özelliğini Xperia XZ Premium ve Xperia XZ1'den almıştır. Cihazda; 1.22 μm piksel boyutu, 1/2.3" sensör boyutu, f/2.0 diyafram açıklığı, 25 mm odak uzaklığı ve G serisi lens bulunan 19 MP mobil Exmor RS sensörü bulunur. Cihazda, Sony için bir ilk olarak 4K HDR video çekimi seçeneği bulunur; ayrıca cihazda standart 1080p/30 fps, yüksek hızlı 1080p/60 fps ve 720p/120 fps video çekimi seçenekleri bulunur. Cihazın arka kamerasındaki video çekimi seçenekleri SteadyShot video sabitleme özelliğini destekler.

Xperia XZ2 Compact'ta; 1/5" sensör boyutu, f/2.2 diyafram açıklığı, 23 mm odak uzaklığı ve 90 derece geniş görüş açısı bulunan 5 MP ön kamera bulunur. Ayrıca cihazın ön kamerası, Intelligent Active Mode (5 eksenli sabitleme) özelliği bulunan SteadyShot görüntü sabitleme özelliğine sahiptir.

Triple Image Sensing (üçlü görüntü algılama) teknolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2 Compact'ta, ilk olarak Xperia XZ'de kullanılan Triple Image Sensing (üçlü görüntü algılama) teknolojisi bulunur. Odağı bir objeye 0.03 saniye içinde kilitlemek için PDAF (Faz algılama otomatik odaklama) özelliğini kullanan hibrit otomatik odaklama özelliği bulunan ve tahmini hareket takibiyle birlikte faz ve kontrast algılamayı içeren bu teknoloji; görüntü algılama (PDAF özelliği bulunan CMOS sensörü), mesafe algılama (Lazerli otomatik odaklama sensörü) ve renk algılama (RGBC-IR sensörü) unsurlarından oluşur. Bu teknolojide etraftaki ışık koşullarıyla ilgili ek veri sağlayarak beyaz dengesini ayarlayan RGBC-IR (Kırmızı Yeşil Mavi Saydam - Kızılötesi) renk sensörüyle birlikte bir objenin hızlıca tespit edilip odağın objeye kilitlenmesini sağlayan lazerli otomatik odaklama sensörü içerir. Ayrıca bu teknolojide Intelligent Auto özelliği bulunan SteadyShot ve buna ek olarak ilk kez Xperia XZ'de görülen beş eksenli sensör kaydırma görüntü sabitlemesi bulunur. Xperia XZ2'deki Motion Eye Camera'da Predictive Capture (Tahminsel çekim) özelliği bulunur. Kamera hızlı bir hareket algıladığında deklanşör düğmesine basılmadan önce otomatik olarak en fazla dört tane fotoğraf çeker ve sonrasında kullanıcıya en iyi fotoğrafı seçme şansı verir. Bu özellik, herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan ve aynı zamanda 960 fps süper ağır çekim videoları çekiminde kullanılan sensörün dahili RAM çipi sayesinde çalışır.

3D Creator (3 boyutlu görüntü oluşturma)[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2 Compact, ilk olarak Xperia XZ1'de standart olarak sunulan bir özellik olan çift kamera kurulumu gerekmeden üç boyutlu obje çekimi özelliğine sahiptir. Toplanan veriyi birleştirilmeden ve özel 3D Creator uygulamasında işlenmeden önce IMX400'ün dahili DRAM'ine aktaran bu özellik; bir kişinin yüzü veya tüm kafasının veya kullanıcıların çekmek istediği objelerin mükemmele yakın görüntüsünü oluşturur.[5] Kullanıcı; oluşturulan 3 boyutlu görüntüleri, uygulamayı kullanarak daha yaratıcı bir yaklaşım için dahili hareketli figürlerde kullanma veya Sony onaylı 3 boyutlu yazdırma şirketlerine 3 boyutlu yazdırtma seçeneğine sahiptir.

Batarya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sony Xperia XZ2 Compact, 2870 mAh kapasitede çıkarılamayan bir bataryadan güç alır. Veri transferi ve şarj dolumu, USB 3.1 destekli USB-C girişinden gerçekleşir. Ayrıca cihazda Qualcomm'un Quick Charge 3.0 teknolojisi ve Qnovo uyarlamalı şarj teknolojisi bulunur. Bu sayede cihaz; gerçek zamanlı olarak bataryadaki elektrokimyasal işlemleri gözetleyebilir, pilin aldığı hasarı mümkün olduğunca azaltmak ve pilin ömrünü arttırmak için şarj parametrelerini duruma göre ayarlayabilir.

Battery Care[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2 Compact'ta, Sony'nin makine öğrenimine dayanarak cihazın şarj sürecini kontrol eden özel şarj algoritması özelliği Battery Care (Batarya Bakımı) özelliği de bulunur. Cihaz, kullanıcının cihazı şarj etme alışkanlıklarını belli bir süre içinde fark ederek kendisini o şarj düzenine ayarlar; mesela cihaz gece yarısı şarj olurken ilk şarjı yüzde 80-90 arasında durdurup ertesi gün kaldığı yerden tamamen şarj olmaya devam eder. Bu özellik, aşırı ısınmadan ve aşırı şarjdan dolayı oluşan aşırı akımdan kaynaklanan gereksiz hasarı başarılı şekilde engeller.

Ses ve bağlantı[değiştir | kaynağı değiştir]

Xperia XZ2 Compact, 3.5 mm ses girişi bulunmayan ilk Xperia cihazıdır; bu durum kullanıcılardan ve aynı şekilde eleştirmenlerden bir şekilde karışık geri bildirim alınmasına neden olmuştur. Cihazdan kaldırılan 3.5 mm girişinin telafi edilebilmesi için cihazda; aralarında Sony'nin kendisinin geliştirdiği ve artık Android Açık Kaynak Projesi'nin bir parçası olan,[6] uyumlu ses cihazlarıyla 24 bit/96 kHz yüksek çözünürlüklü ses içeriğinin Bluetooth üzerinden normal ses akış kodeklerinden üç kat daha hızlı olan 990 kbit/s'e kadar hızla taşınmasını sağlayan ünlü LDAC teknolojisinin de bulunduğu gelişmiş kablosuz ses bağlantı özellikleri bulunur.

Cihazdaki diğer bağlantı özellikleri arasında aptX ve Low Energy (düşük enerji) özellikleri bulunan Bluetooth 5, NFC, Wi-Fi ve hücresel bağlantılarda yüksek yükleme/indirme hızları için 4x4 MIMO antenleri, çift bantlı Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, MirrorLink, Miracast ve Google Cast üzerinden ekran yayını, DLNA, (A-GPS özelliği bulunan) GPS, GLONASS, BeiDou ve Galileo uydu konumlandırma bulunur. Ancak Xperia XZ2 Compact'ta günümüzdeki çoğu akıllı telefonda olduğu gibi FM radyo bulunmaz.

Yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sony Xperia XZ2 Compact, Smart Stamina şarj tasarrufu modları ve Sony'nin kendi çoklu ortam uygulamaları bulunan Android 8.0 Oreo işletim sistemiyle satışa çıkarılmıştır.[7] Android Pie, OTA güncellemesi olarak 12 Ekim 2018'de dağıtılmaya başlanmıştır.[8] Android 10, Xperia XZ2 Compact'a 6 Ocak 2020'de gelmiştir.[9]

Cihazın halefi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sony Xperia XZ3 amiral gemisi Ağustos 2018'de duyurulmuştur, bu modelde 2014'ten itibaren piyasaya sürülen önceki amiral gemisi modellerinin aksine kompakt model yoktu. XZ2 Compact'ın doğrudan kompakt halefi olduğu söylenen Sony Xperia Ace (SO-02L), Mayıs 2019'da Japonya ve NTT Docomo operatörü için özel olarak tanıtılmıştır.[10] Ace'de XZ2 Compact'tan farklı olarak 3.5 mm kulaklık girişi bulunur.[11]

Sony; 2019'da üst seviye Xperia Compact serisinin sonlandırıldığını duyurdu; bundan dolayı XZ2 Compact, bu türdeki son cihazdır. Sonradan çıkartılan kompakt cihazlar ise orta seviyeye hitap etmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Sony exec: next-gen Xperias to have bezel-less design". GSMArena.com (İngilizce). 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  3. ^ Preston, Dominic. "Sony Xperia XZ2 Compact review: Bigger doesn't mean better". Tech Advisor. 15 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  4. ^ "Sony Develops the Industry's First 3-Layer Stacked CMOS Image Sensor with DRAM for Smartphones". Sony Global. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Sony's new triple-layer CMOS image sensor includes DRAM". XperiaBlog. 7 Şubat 2017. 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Sony Global - LDAC™: High quality wireless listening". Sony Global. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  7. ^ "Sony Xperia XZ2 review". 30 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  8. ^ Gartenberg, Chaim (12 Ekim 2018). "Sony starts rolling out Android Pie updates with the Xperia XZ2 and XZ2 Compact". The Verge (İngilizce). 2 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  9. ^ "Android 10 officially hits Sony Xperia XZ2 trio and XZ3". GSMArena.com (İngilizce). 22 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  10. ^ "Sony Xperia Ace is basically the Xperia XZ2 Compact successor we've been wanting". Trusted Reviews (İngilizce). 17 Mayıs 2019. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  11. ^ "Sony unveils Xperia Ace - the Xperia XZ4 Compact that never came". GSMArena.com (İngilizce). 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]