SkipTheDishes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SkipTheDishes
EndüstriÇevrimiçi yemek siparişi
TürAlt şirket
Kuruluş2012
KurucuJosh Simair
Jeff Adamson
Dan Simair
Chris Simair
Andrew Chau
Genel merkeziWinnipeg, Manitoba, Kanada
Hizmet alanlarıKanada
Önemli kişilerKevin Edwards (CEO)
Geoff Ryan (CPO)
Gelir312 C$ (2018)[1]
Çalışan sayısı2000
Web sitesiskipthedishes.com

SkipTheDishes Restaurant Services Inc., merkezi Winnipeg, Manitoba, Kanada'da bulunan Kanadalı bir çevrimiçi restoran sipariş ve yemek dağıtım şirketidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

SkipTheDishes, Josh ve Chris Simair kardeşler tarafından 2012 yılında kuruldu. O sırada Chris, Kanada, Saskatchewan'da yaşıyor ve Cameco Corporation'da BT Çözüm Mimarı olarak çalışıyordu; Josh ise Londra, Birleşik Krallık'ta yaşıyor ve RBC ile Yatırım Bankacısı olarak çalışıyordu. Josh ve meslektaşları her gün uzun saatler boyunca çalışıyor ve sık sık ofislerine yerel restoranlardan yemek sipariş ediyordu. Josh, daha verimli bir çevrimiçi yemek siparişi dağıtım ağı oluşturarak diğer çalışan profesyonellerin günlerinde zaman kazanmalarına yardımcı olma fırsatı olduğunu anlamaya başladı. Sonunda ikisi de işlerinden istifa ettiler ve SkipTheDishes için konsept üzerinde çalışmaya başladılar. Ağı kendi şehirleri Saskatchewan'da başlattılar ve sonunda teknoloji şirketinin merkez ofisini kurmak için Winnipeg, Manitoba'ya taşındılar.

Kurucular[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 ve 2014 yılları arasında, girişimin büyümesine yardımcı olmak için üç ek kurucu daha katıldı. Başka bir erkek kardeş, Daniel Simair, üniversiteden iki arkadaşı - Jeff Adamson ve Andrew Chau ile birlikte katıldı.

Yatırım[değiştir | kaynağı değiştir]

Faaliyetlerin ilk birkaç yılında, kurucu ortaklar şirketi ön plana çıkardı ve melek yatırımcılardan küçük bir çekirdek sermaye topladı. Kısa bir süre sonra, kurucu ortaklar özel yatırımcıların yanı sıra dört önemli risk sermayesi şirketinden ek sermaye topladı: Golden Venture Partners (Toronto, Ontario), Founder Collective New York, New York), Felicis Ventures (Menlo Park, California) ve FJ Labs (Cambridge, Massachusetts).

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Şirket 2013 ile 2016 arasında büyürken, kurucu ortaklar, başlangıçta Burnaby, East Vancouver, Calgary, Edmonton, Red Deer, Prince Albert, Grande Prairie, Regina, SaskatoonWinnipeg, Mississauga, Etobicoke, Kitchener/Waterloo ve Ottawa'nın yanı sıra Columbus, Cleveland, Cincinnati, Buffalo, Omaha ve St. Louis gibi ABD şehirleri dahil olmak üzere orta pazar şehirlerine odaklanan birçok Kanada şehrinde SkipTheDishes'i piyasaya sürdü.

Satın alınma[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2016'da SkipTheDishes, Just Eat tarafından 200 milyon dolara satın alındı. SkipTheDishes, Kanada genel merkezinin Winnipeg'de kalması ile Just Eat'in bir yan kuruluşu ve ayrı bir markası olarak kaldı.[2] Eylül 2018 itibarıyla Just Eat Canada, SkipTheDishes'e yönlendirildi.[3]

Büyüme ve genişleme[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılı boyunca, SkipTheDishes birçok kez büyümesiyle öne çıktı. Şirketin kurucusu Kanada'nın 40 Yaş Altı En İyi 40'ı arasında seçildi.[4] Just Eat'ın CEO'su Peter Plumb, "sipariş sayılarındaki güçlü büyüme ve SkipTheDishes işinin dahil edilmesi" nedeniyle şirketin 3. çeyrek - 2017 gelirinde önemli artışlar bildirdi.[5]

2017 yılında şirket, iş modelini belirli pazarlarda alkol dağıtımından başlayarak gıda dışında yeni imkanlara genişletti.[6]

Mart 2019'da SkipTheDishes, Amerika Birleşik Devletleri pazarından çekildi. İşleri ve sürücüleri Grubhub'a devredildi .[7]

2020'nin başlarında Just Eat, Hollanda merkezli rakip Takeaway.com ile birleşerek Just Eat Takeaway'i kurdu[8] kısa bir süre sonra yukarıda bahsedilen Grubhub'u satın almak için bir anlaşma yaptığını duyurdu.[9] Temmuz 2020'de, Just Eat'ın diğer pazarlarına paralel olarak, SkipTheDishes, SkipTheDishes markasını korurken, Takeaway.com'un logosunu ve turuncu renk şemasını benimsedi.[10]

Teknoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

SkipTheDishes'in teknolojisi müşterilerin çevrimiçi olarak yemek sipariş etmesine olanak tanır. Müşteriler SkipTheDishes web sitesi veya mobil iOS ve Android uygulamaları aracılığıyla sipariş verir. Siparişlerini kredi kartı veya banka kartıyla çevrimiçi olarak ya da siparişleri geldiğinde nakit olarak şahsen ödeyebilirler. Restoranlar, entegre mobil uygulamalarında sipariş alır ve kuryeler, entegre mobil uygulamaları aracılığıyla siparişlere tahsis edilir. Müşteriler, uygulamadaki canlı güncellemeler aracılığıyla siparişlerinin durumunu görüntüleyebilir ve GPS izleme yoluyla kendilerine atanan kuryelerinin konumuna şeffaflık verilir.

Restoranlar ve kuryeler, siparişlerini aldıktan sonra müşteriler tarafından incelenebilir. Bu, paydaşlarının verimliliği ve etkinliği hakkında ağın geri kalanına hem geri bildirim hem de şeffaflık sağlamaya yardımcı olur.

SkipTheDishes Kanada genelinde faaliyet göstermekte olup daha önceden de Amerika Birleşik Devletleri'nde belirli pazarlarda faaliyet göstermekteydi. 2012'de kurulduğundan bu yana, SkipTheDishes, Kanada Prairies'te bir teknoloji merkezi oluşturmaya yardımcı olurken, gıda dağıtımının geleceğini inşa etmek için gerekli teknolojik yeniliği geliştirmeye devam ediyor.[11]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Paylaşım ekonomisine dahil olan birçok şirket gibi, SkipTheDishes de iş uygulamaları nedeniyle eleştiriler aldı. Mart 2017'de şirket, bir iş adayının ücret ve sosyal haklarla ilgili sorusuna verdiği yanıtlardan dolayı olumsuz yorumlar aldı. Olayın devamı olarak, Kanada İşçi Kongresi'nden Emily Norgang "en yenilikçi yönün teknolojinin kendisi olmadığını, aslında bu sömürücü iş modelinin genişlemesi olduğunu" belirtti.[12] Mayıs 2020 itibarıyla, SkipTheDishes, çözümlenmemiş şikayetlerin hacmi nedeniyle Better Business Bureau'nun en düşük (F) derecesine sahiptir.[13]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Just-Eat". Just Eat. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2020. 
  2. ^ "Winnipeg startup SkipTheDishes gobbled up by Britain's Just Eat". The Globe and Mail. 15 Aralık 2016. 15 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  3. ^ @JUSTEATca (4 Eylül 2018). "Hello Steve, We're joining with Skip the Dishes to provide you with even a better food ordering experience. You can order with them if you have not already. :)" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  4. ^ "Skip the Dishes co-founder named one of Canada's top young business innovators". Winnipeg Free Press. 28 Haziran 2017. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  5. ^ "Just Eat poised to enter FTSE 100 after value soars past Sainsbury's". The Guardian. 23 Kasım 2017. 23 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  6. ^ "Skip the Dishes testing out alcohol delivery in Winnipeg". Global News. 22 Ağustos 2017. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  7. ^ "Winnipeg-based delivery company Skip the Dishes backing out of U.S. market". CJOB (İngilizce). 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2020. 
  8. ^ "Takeaway issues shares after UK competition watchdog gives Just Eat buy approval". Platform Executive. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  9. ^ "Europe's Just Eat Takeaway to buy Grubhub for $7.3 billion". 11 Haziran 2020. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi – uk.reuters.com vasıtasıyla. 
  10. ^ "Check it out: SkipTheDishes rebrands". Strategy. 27 Temmuz 2020. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  11. ^ "How Winnipeg focused on local strengths to create a tech hub in central Canada". TechCrunch. 4 Nisan 2017. 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  12. ^ "Skip the Dishes apologizes for ducking questions on pay and benefits". National Observer. 14 Mart 2017. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2018. 
  13. ^ "SkipTheDishes Restaurant Services Inc. | Better Business Bureau® Profile". www.bbb.org. 7 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2020.