Siegfried Oberndorfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siegfried Oberndorfer
Doğum24 Haziran 1876
Münih
Ölüm1 Mart 1944
İstanbul
Kariyeri
DalıPatoloji
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi
Münih Üniversitesi

Siegfried Oberndorfer (24. Haziran 1876'da Münih' ; † 1. Mart 1944, İstanbul ) Alman doktor, patolog ve kanser araştırmacısıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oberndorfer, Münih ve Kiel'de tıp eğitimi aldı. Doktorasını tamamladı, devlet sınavını geçti ve 1900 yılında Münih'te doktor olarak atandı.[1] Ekim 1900'den Eylül 1901'e kadar Oberndorfer, Cenevre'de Friedrich Wilhelm Zahn'ın (1845-1904) asistanlığını yaptı. Bir gemi doktoru olarak, 1901'de Hamburg-Brezilya hattında meydana gelen veba salgınıyla başarılı bir mücadele etti.[1] 1902'de, başkanlığını Otto von Bollinger'in yaptığı Münih Üniversitesi Patoloji Enstitüsü'ne asistan olarak döndü. 1906'da, Hans Schmaus'un (1862-1905) erken ölümünden sonra Oberndorfer Rechts der Isar hastanesindeki patoloji enstitüsünün başına getirildi. 1906'da Münih'te patolojik anatomi eğitimini kronik apandisit üzerine bir tezle tamamladı. 1906’da Bavyera Krallığı’nda Yahudi olduğu halde doçentlik habilitasyonu kabul edilen ilk kişidir.[2]

1910'dan itibaren Oberndorfer, 22 yıl boyunca (1911'den itibaren) doçent ve yönetim kurulu üyesi olarak çalıştığı Münih-Schwabing'deki hastanenin patoloji enstitüsüne başkanlık etti. Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1915'te Rijssel'de sağlık görevlisi olarak çalıştı.[1]

Enstitü Rechts der Isar'daki halefi, Otto von Bollinger ile birlikte meslektaşı ve arkadaşı Hermann Dürck (1869-1941) idi.

Nisan 1933'te başhekimler Otto Neubauer ve David Mandelbaum ile birlikte Münih-Schwabing Hastanesi'ndeki görevlerinden ırkçı uygulamalar nedeniyle açığa alındı. Schwabing Başhekiminin yazdığı rapora göre, güya ‘sinirsel gerginlik nedeniyle mesleğini yapamaz hale gelmiş’ idi. Ama asıl neden, bir Yahudi’nin Hristiyan cesetler üzerinde otopsi yapabilmesi ile ilgili olarak basında çıkan polemikti.[2] Nazi rejiminin Almanya'da gerçekleşen uygulamaları sonrası aynı yılın sonbaharında, Oberndorfer İstanbul Üniversitesi'nin davetini kabul ederek Almanya'dan ayrıldı. Ölümüne kadar Türkiye'de sürgünde kalarak yayınlarını sürdürmüş, tıp fakültesinde doçent ve İstanbul Genel ve Deneysel Patoloji Enstitüsü'nde müdür olarak görev yapmıştır. 1937'de Kanser Araştırma Enstitüsü'ne geçmiştir. Türkiye'de onkoloji alanında önemli katkılarda bulundu.

1941’de bütün diğer Yahudi mülteciler gibi Alman vatandaşlığından çıkartıldı. 25.10.1943’te Oberndorfer, İstanbul Üniversitesi rektörüne hitaben şu mektubu yazmıştır:

Beni halsiz bırakan (...) sağlık sorunlarım, keyfimi kaçırıyor. Bu dispnenin tehditkâr boyutlar kazanmasından, hatta nihayet ani bir exitus’a sebebiyet vermesinden korktuğum için, profilaktik olarak size bu mektubu yazıyorum. Her şeyden önce Üniversiteye ve Türk devletine, uzun yıllar boyunca bana karşı göstermiş oldukları konukseverlikten ötürü teşekkür ederim. Burada mutlu oldum. En büyük gururum ise, benim çizdiğim yolda çalışmalarını sürdürecek, ülkelerinin yüzünü ağartacak olan çalışkan asistanlar ve öğrenciler yetiştirmiş olmamdır. Müsaadenize sığınarak bir istirhamımı dile getirmek istiyorum: Benim ölümümden sonra karımın, mümkün mertebe hızlı bir biçimde çocuklarının yanına, Güney Amerika-Kolombiya’ya gitmesi, özel arzumdur. Sayın Rektör, sizden karımın yola çıkabilmesi için gerekli kolaylıkların (formaliteler vs.) sağlanması, özellikle de yanında mücevheratımızı, gümüşlerimizi ve sair değerli şeyleri götürebilmesi için yardımcı olunması yolundaki bu ricamı Yüksek Türk Hükümeti nezdinde desteklemenizi istirham ederim."

Oberndorfer 1944'te mediastinal tümörden öldü.[1] Ölmesinden sonra dul karısı, Mısır üzerinden Medellin’e çocuklarının yanına gitti.

Çalışma koleksiyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

1912'de Oberndorfer, enstitüde birinci kattaki gösteri ve toplantı odasında eğitim amaçlı kullanılan bir numune koleksiyonu oluşturdu. Bu koleksiyon sadece istisnai durumlarda halka açıktır. Ancak, akıbeti Şubat 2019'da hala belirsizdi.[3][4]

Yayınlar (seçilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Karzinoide Tumoren des Dünndarmes. In: Frankfurter Zeitschrift für Pathologie. 1, 1907, S. 426–429.
  • Das neue pathologische Institut des Krankenhauses München-Schwabing. In: Frankfurter Zeitschrift für Pathologie. 1912, S. 325–361, Tafeln 4–26.
  • Taschenbuch des Feldarztes, VIII Teil, Sektionstechnik. Lehmanns Verlag, München 1917
  • Pathologisch-anatomische Situsbilder der Bauchhöhle. Lehmanns Medizinische Atlanten, München 1922.
  • Die Geschwülste des Darmes. In: Handbuch der pathologischen Anatomie. Band 4,3, Berlin 1929.
  • Prostata, Hoden, Geschwülste. In: Handbuch der pathologischen Anatomie. Band 6, Berlin 1931.
  • Batın uzuvlarının sitüs'ü. [Situs der Organe des Unterleibs]. Istanbul 1935.
  • Genel Patoloji. Übersetzt von Suat Fuat Atay, İzzet Kandemir, Azim Sözmen und Orhan Toygar. Istanbul 1937.
  • Seçilmiş bazı tümörlerin histolojik teşhisleri. [Feingewebliche Diagnostik ausgewählter Geschwülste]. Istanbul 1941.

Okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Irwin M. Modlin, Michael D. Shapiro, Mark Kidd: Siegfried Oberndorfer: Origins and perspectives of carcinoid tumors. Human pathology, Philadelphia, 2004, 35 (12): 1440–1451.
  • M. L. Corman and A. Khoynezhad: Siegfried Oberndorfer. In: M. L. Corman: Colon and Rectal Surgery. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2005: 1091.
  • Ali Vicdani Doyum: Alfred Kantorowicz unter besonderer Berücksichtigung seines Wirkens in İstanbul (Ein Beitrag zur Geschichte der modernen Zahnheilkunde). Medizinische Dissertation, Würzburg 1985, S. 70–72
  • Joachim Thomas Katz: Leben und Werk der Pathologen Prof. Dr. Siegfried Oberndorfer, erster Chefarzt der Pathologie am Krankenhaus München-Schwabing. Book, 2005.
  • Joachim Katz: Leben und Werk des Pathologen Siegfried Oberndorfer (1876-1944), Vorstand des Pathologischen Instituts am Krankenhaus München-Schwabing. Dissertation, Bayerische Akademie der Wissenschaften. 2006.
  • E. Kraus: Die Universität München im Dritten Reich: Aufsätze, Teil 2. Herbert Utz Verlag, 2008. ISBN 3831607265

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Ali Vicdani Doyum: Alfred Kantorowicz unter besonderer Berücksichtigung seines Wirkens in İstanbul (Ein Beitrag zur Geschichte der modernen Zahnheilkunde). Medizinische Dissertation, Würzburg 1985.
  2. ^ a b İstanbul'a Sığınanlar Almanya'ya Renk Katanlar, Prof. Dr. Faruk Şen. 
  3. ^ Stefan Mühleisen: Mit Rippenschere, Hirnmesser und Humor. Siegfried Oberndorfer hat nicht nur die Pathologie am Klinikum Schwabing begründet, sondern ihr einen exzellenten Ruf beschert. In: Süddeutsche Zeitung vom 12. Juni 2015, S. R 4.
  4. ^ Laura Felbinger: „Wohin nur mit all den Leichenteilen?“ Pathologische Sammlung der Schwabinger Klinik soll erhalten bleiben. 28 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In: Hallo München (8. Februar 2019).