Shadow of a Doubt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shadow of a Doubt
Shadow of a Doubt
Filmin sinema afişi
YönetmenAlfred Hitchcock
YapımcıJack H. Skirball
SenaristThornton Wilder(öykü)
Sally Benson
Alma Reville(senaryo)
OyuncularTeresa Wright
Joseph Cotten
Macdonald Carey
KurguMilton Carruth
DağıtıcıUniversal Pictures
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı12 Ocak 1943, ABD
Süre108 dakika
Dilİngilizce

Shadow of a Doubt, (Şüphenin Gölgesi) yönetmenliğini Alfred Hitchcock'un yaptığı 1943 tarihli bir psikolojik gerilim filmidir. En iyi özgün senaryo dalında Oscar' a aday olmuştur.

Bir genç kızın, çocukluğunun kahramanı olan dayısıyla ilgili derin hayal kırıklığını anlatan filmin, Hitchcock'un kişisel olarak en sevdiği filmi olduğu bilinmektedir.[1] Hitchcock bu filmi için, "Cinayet ve şiddeti evlerimize, gerçekten ait oldukları yere geri getirdi." demiştir.[2]

"Shadow of a Doubt", 1991 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Santa Rosa, Kaliforniya' da yaşayan bir genç kız olan Charlotte "Charlie" Newton (Teresa Wright), çekirdek ailesi ile olan monoton yaşamından fena halde sıkılmakta, hayatlarını değiştirecek bir şeyler aramaktadır. Tam da bu sırada annesinin en küçük kardeşi olan Charlie Oakley' in (Joseph Cotten) onları ziyarete geleceği haberini alır. Dayısına bir sevgiliye olunabilecek derecede hayran olan Charlotte, onun gelişinin her şeyi değiştireceğinden emindir.

Charlie Dayı geldikten hemen sonra gazeteci olduklarını iddia eden iki adam, ortalama Amerikan ailesini incelediklerini söyleyip onların evine röportaja gelir. Charlie Dayı, ailenin gazetecilere olan heyecanını paylaşmaz; aksine sinirli bir halde onlardan uzak durur. Gazeteciler ise özellikle onunla konuşmaya ve fotoğrafını çekmeye çalışmaktadır. Sonunda gazetecilerden biri Charlotte ile konuşup kendisinin aslında Dedektif Jack Graham (Macdonald Carey) olduğunu ve Charlotte' un dayısının zengin kadınları baştan çıkarttıktan sonra onları öldürüp paralarıyla kaçan bir seri katil olma ihtimali ile izlenmekte olduğunu anlatır. Farklı kentlerdeki şüphelilerin peşine düşen polis gerçek katili bulmaya çalışmaktadır.

Charlotte bu haber ile bir şok geçirse ve sevgili dayısının katil olabileceğine asla inanmasa da onun garip ve şüphe çeken hareketleri gittikçe daha çok dikkatini çekmeye başlar. Kimseye açamadığı bu geçek ile yaşayan Charlotte sonunda dayısının bu aranan adam olduğuna emin olur. Bu sıralarda polisten kaçan başka bir şüpheli vurulur ve polis onun gerçek katil olduğunu sanıp soruşturmayı bitirir. Bu duruma sevinen Charlie Dayı, Oakey kasabadan ayrılıp San Fransisco'ya gitmeye karar verir. Ancak yeğeni Charlotte'un her şeyi bildiğini fark edince paniğe kapılır ve ondan kurtulmak ister. Kaza gibi görünecek şekilde çeşitli kereler onu öldürmeye çalışır ama başaramaz. San Fransisco için trene bindiği gün ona hoşça kal demeye gelen Charlotte'un trenden inmesini engeller ve akabinde onu trenden atıp öldürmeye çalışır; ancak kazayla kendisi trenden düşüp karşı yönden gelen trenin altında kalır.

Charlie Oakley, cenaze töreninde tüm bu olanlardan habersiz insanlarca yüce gönüllü biri olarak toprağa verilir; çünkü Charlotte gerçekleri sadece - artık sevgilisi olan - Dedektif Jack ile paylaşmıştır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör / Aktris Karakter
Teresa Wright Charlotte "Charlie" Newton
Joseph Cotten Charles Oakley
Henry Travers Joseph Newton, Charlotte' un babası
Patricia Collinge Emma Newton, Charlotte'un annesi ve Charles' ın kardeşi
Macdonald Carey Dedektif Jack Graham
Wallace Ford Dedektif Fred Saunders
Hume Cronyn Herbie Hawkins, Charlotte'un dedektif hikâyelerine meraklı komşusu

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]