Sergey Prokudin-Gorski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sergey Prokudin-Gorski'nin 1912'de çektiği otoportresi
Prokudin-Gorski, Korolistskali kenarında.

Sergey Prokudin-Gorski (Rusça: Сергей Михайлович Прокудин-Горский / Sergey Mikhaylovich Prokudin-Gorskiy, d. 31 Ağustos 1863, Murom - 27 Eylül 1944, Paris), fotoğrafçılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Rusya'da Murom'da doğan Produkin-Gorski kimya eğitimi almıştır. Ünlü bilim insanlarıyla Sankt-Peterburg, Berlin ve Paris'te çalışarak, renkli fotoğrafların ilk tekniklerini geliştirmiştir.

Teknik[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl araştırması renkli film kareleri üretme ve sinema filmleri çekme patentleri üzerineydi. 1905 yılında, Rus İmparatorluğu'nda sistematik olarak kullanılan yeni teknolojik gelişmeleri yarattı. Bu proje içerisinde, asıl amacı Rusya'daki okul öğrencilerini "optik renk yansıtmaları"nı öğretmekti.

Projesinde gelişmeleri ilk önce bir fotoğraf makinesinin art arda hızlıca siyah beyaz fotoğraflar çekebilmesi üzerineydi, her resim de başka bir renk filtresine bağlıydı. 3 değişik siyah beyaz filtreli fotoğrafı kullanarak gerçek renkli ışığı yakalayıp, orijinal renk sistemini oluşturabilecekti. Bu çekimlerden çıkan resimler birçok "hayali" görüntüye benziyordu, lakin kırmızı, yeşil ve mavi filtreli fotoğraflar kişiyi her seferinde daha değişik gösteriyordu.

Ayrıca çektiği fotoğrafların renkli basımlarını da çıkarmayı başardı, ancak bu oldukça komplike ve çok zaman alıyordu. Resimlerinin dijital olarak birleştirilerek tek bir resim haline gelmesi çok daha sonra oldu.

Fotoğrafları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çar II. Nikola tarafından verilen karanlık odalı bir otomobil ile, İmparatorluğun her yerine özel izinle ulaşarak Rusya İmparatorluğu'nu 1909'dan 1915'e kadar görüntüledi. Resimleri üzerine uzun söyleşileri oldu ve 1918'deki Rusya Devrimi sonrasında ülkesini terk etti ve çalışmalarına İngiltere, Almanya ve Fransa'da devam etti.

Alleia Hamerops'taki kırmızı-mavi-yeşil filtreli siyah beyaz fotoğrafları ve üç fotoğrafım birleşmesiyle ortaya çıkan renkli fotoğraf

Fotoğrafları kaybolmuş bir dünyanın canlı resimlerini gösteriyordu. Konuları Orta Çağ kiliselerinden, eski Rus manastırlarına, tren istasyonlarından fabrikalara ve gelişen endüstriyel güce ve Rusya halkının farklılıklarına kadar dayanıyordu.

Produkin-Gorski Rusya'yı 1918 yılında terk etti ve ilk önce Norveç ve İngiltere'ye ardından Fransa'ya yerleşti (Paris'te 1944 yılında öldü). Bu dönemde çar ve ailesi Rusya Devrimi'nde öldürülmüş ve Komünist rejim Rus İmparatorluğu'nu hakimiyeti altına almıştı. Rusya'nın devrim öncesindeki cam tabletler üzerine basılmış yegane resimleri 1948 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından ailesinden satın alındı.

2001 yılında, Kongre Kütüphanesi "The Empire that was Russia" (Rusya olmuş İmparatorluk) başlığı altında bir sergi düzenledi ve burada cam tabletleri bilgisayarla tarayarak Walter Frankhauser tarafından geliştirilen dijikromatografi ile birleştirdi.

2004 yılında ise Kütüphane Blaise Aguera y Arcas ile anlaşarak 1902 negatifin tamamını yüksek çözünürlükte dijital resimler haline getirdi. Kongre Kütüphane'sinde yapılan gelişmelerin tamamı bulunmaktadır.

Fotoğraf galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıstanlı erkek ve kadının portresi (Dağıstan Oblastı, Rus İmparatorluğu, Nisan 1904)

Aşağıdaki fotoğrafları 1909 ila 1915 arasında çekilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]