Nil Manastırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nil Manastırı (Sergey Prokudin-Gorski, 1910)

Stolobenli Nil Manastırı (Rusça: Нило-Столобенская пустынь / Nilo-Stolobenskaya pustın,[dn 1] "Stolobenli Nil İbadethanesi" veya Нилова пустынь / Nilova pustın, "Nil'in İbadethanesi"), Rusya'nın Tver Oblastı'nın Ostaşkov Okrugu'na bağlı Ostaşkov'un yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde Seligel Gölü'nün içinde bulunan Stolobni Adası ve kısmen Svettsa Yarımadası'nda yer alan manastır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Nil Stolobenski (Stolobenli Nil), 15. yüzyılın sonlarında Veliki Novgorod yakınında dünyaya geldi. Ailesini kaybettikten sonra Pskov yakınında bulunan Kripetsuki Manastırı'na girdi. 5. yüzyılda Sina Dağı'nda yaşamış Nil'in onuruna Nil adı verildi. 1515'te Nil Kripeski Manastırı'ndan ayrıldı ve Rjevski Uyezdi'nde Seremo Nehri'nin kenarındaki küçük kulübede yaşamaya başladı. Tek başına yaşadı ve ot ve meşe palamudu yiyerek bütün vakti ibadet için harcadı.

Rivayete göre bir gün Nil'in evine hırsızlar gelmiş ve onu öldürmeye kalkışmış, fakat O Bakire Meryem'in ikonunu gösterdiğinde kutsal ışık yayılmış ve hırsızların gözünü kör etmiş. O Tanrı'ya yalvarınca hırsızların gözleri açılmış.

Zaman gittikçe onun adı köylerin çevresine yayıldı. Millet ibadet öğrenmek için onu ziyaret etmeye başladı. 1528 yılında Seremo Nehri'nin kenarından 1528'de Seliger Gölü'nde bulunan Stolobni Adasına taşındı. İlk yıl kazıkta yaşadı ve daha sonra bulübe ve şapel yapıldı. Rivayete göre şeytanlar musallat olmuş ancak Nil duası ve imanıyla saldırıları yenmiş. Nil ölümünden 27 önce adada manastırın yapılmasını vesayet etti ve daha sonra inşa edildi.

1555'te Nil öldü ve Stoloben Adası'nda gömüldü. 1594'te Moskova Patriği İob'un izniyle manastır olarak açıldı. Manastırın kurucusu Keşiş Hermann'dır (German).

Sovyet döneminde 1927 yılında kapatıldı ve Stalin döneminde NKVD'nin Ostaşkov Özel Kampı kuruldu. II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu'ya esir düşen 6.300 Polonyalı polis ve asker burada hapsedildi ve daha sonra Kalinin'e (bugünkü Tver) götürülerek idam edildi.

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Pustın, çöl kelimesinden türemiş ve ibadethane anlamına gelen Rusça kelimedir.

57°14′05″K 33°03′49″D / 57.23472°K 33.06361°D / 57.23472; 33.06361