Sanigler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sanigler (Gürcüce: სანიგები) Antik Çağ'da kuzeybatı Abhazya'da yaşamış bir topluluktur. Etnik kimlikleri belirsizdir ve bir tartışma konusudur.[1] Saniglerden ilk olarak Apsiller ve Heniohların arasında yaşadıklarını belirten Plinius'un eserlerinde ve Heraclea Anıtı'nda bahsedilmiştir.[2] Arrianus'a göre, Sebastopolis (günümüzde Sohum) çevresinde yaşamışlardır. Çoğu kaynağa göre Sanig, Abazgların civarında yaşayan bir kabiledir ve aralarındaki doğu sınırı Abask Nehri'dir (büyük olasılıkla Haşupse veya Bzıb). Zihlerle olan kuzeybatı sınırları ise Aheunt Nehri'ne (şimdiki Aşe) ulaşıyordu. III. yy. civarlarında Dioscuriada çevresinde bir nüfus değişikliği varsaymak için neden olmadığından Sanigler, antik Abhaz öncesi kavimlerle, yani Zihler ve Heniohlar ile ilişkilidir.[3]

Gürcü kaynaklarına göre, Sanigler Kuzeybatı Kafkas topluluklarından değil ve Gürcüydü.[4] Bazı Gürcü akademisyenler ise Sanigleri Zan (Megreller ve Lazların atası) olarak nitelendirirken, diğerleri onların ön-Svan olduğunu iddia eder.[5][6] Günümüzde Gürcistan'da kullanılan Sanikidze, Sanikiani, Sanigiani ve Sanaia soyadlarının kökeni Saniglerdir.[7]

Stephanos Byzantinos ve Pseudo Arrian gibi eski tarihçiler ise Saniglerin bir İskit kabilesi olduğu iddiasında bulunmuşlardır.

Arrianus'un Saniglerden bahsettiği dönemde (M.S. 137) başlarında Hadrianus'un atadığı kral Spadag bulunuyordu. Arkeolojik eserler, Saniglerin Roma ve boğaz ile deniz ticareti yaptığını göstermektedir. Mallar, Krasnaya Polyana'daki Akhuts'un zirvesini atlayarak ve Kuzey Kafkasya'ya kadar uzanan bir aktarma yolu ile Sanigia'ya giderdi. Krasnaya Polyana'da bulunan ve IV-V yüzyıllarının Apsil atölyesinde yapılan kil sürahi, Saninglerin komşuları Apsillerle olan bağlarını doğrular. IV. yüzyılda Sanigia topraklarında Bizanslıların bir dizi tahkimat inşa ettiği bilinmektedir. Prokopius VI. yy.da bu konu hakkında şöyle yazar: "Ülkelerinin sahil kesimi eskiden beri Romalıların hakimiyetindeydi. Onlara gözdağı vermek içinsahilde iki kale, Sebastopol (şimdiki Sohum) ve Pitiunt'u (şimdiki Pitsunda) inşa ettiler"[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Smith, Graham (1998). Nation-building in the post-Soviet borderlands: the politics of national identities. Cambridge University Press. s. 55. ISBN 978-0-521-59968-9. 
  2. ^ Pauly, August Friedrich von; Christian Walz (1852). Real-encyclopädie der classischen alterthumswissenschaft. s. 2866. Seeräubern treibendes Bolk deö affaiischen Sarmatien an der Küste dt« 5',' zwischen den SanigS und AchSi (Arrian. II) 
  3. ^ Бгажба О. Х., Лакоба С. З. История Абхазии с древнейших времен до наших дней. М., 2007
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2019. 
  5. ^ ინგოროყვა პ. გიორგი მერჩულე, თბ., 1954;
  6. ^ მიქელაძე თ., ძიებანი კოლხეთის და სამხრეთ-აღმოსავლეთი შავიზღვისპირეთის უძველესი მოსახლეობის ისტორიიდან (ძვ. წ. II-I ათასწლეულები), თბ., 1974.
  7. ^ R. Topchishvili "Archived copy" (PDF). 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2012. 
  8. ^ Abhazya Tarihi. Ömür Matbaacılık. 2014. s. 53. ISBN 978-975-8828-53-1.