Sahar Fetrat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sahar Fetrat, Afganistan'da doğmuştur. İlk Taliban rejimi sırasında genç bir mülteci olarak İran ve Pakistan'da yaşamış olan aktivist, aynı zamanda senarist ve belgesel yönetmenidir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fetrat, 1 yaşındayken ailesinin sürgüne gitmesi ile İran ve Pakistan'daki mülteci kamplarında büyüdü.[2] Ailesi 2006'nın sonlarında Fetrat 10 yaşındayken Afganistan'a döndükten sonra Kabil'de büyüdü. Sahar, Kabil'de gençlik yıllarında feminist aktivizmle karşılaştı ve feminist görüşlerini belgesel film yapımı ve yazımı yoluyla hikâye anlatıcılığına dahil etmeye karar verdi.

2018 yılında Afgan Amerikan Üniversitesi İşletme Bilimleri bölümünden mezun oldu ve 2020 yılında Budapeşte'deki Orta Avrupa Üniversitesi'nde Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesi aldı.[3]

UNESCO Eğitim Hizmetleri için ülke çapında kadınların eğitimini savundu ve Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Kadın Hakları Bölümü'nde Yardımcı Araştırmacı olarak çalıştı.[4]

Yazıları ve sokak tacizini konu alan 2013 tarihli Do Not Trust My Silence (Sessiz Kalmama Güvenme) belgeseli gibi filmlerinde feminist görüşlere yer verdi.

Orta Avrupa Üniversitesi'ne cinsiyet çalışmaları dalında yüksek lisans yapan Fetrat, Halen Londra'daki King's College'da Savaş Çalışmaları bölümünde çalışmalarına devam ediyor.

BBC 2021 100 Kadın Biyografisi, listesine feminist bir aktivist olarak yaptığı faaliyetlerle girmeye hak kazandı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 
  2. ^ Development, PodBean. "28. Sahar Fetrat - On the plight of women and girls in Afghanistan | The Voices of War". www.thevoicesofwar.com (İngilizce). 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Sahar Fetrat". Human Rights Watch (İngilizce). 4 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 
  4. ^ "War Studies student is one of BBCs most inspiring and influential women of 2021". www.kcl.ac.uk (İngilizce). 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023.