Rudolf Rößler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rudolf Rößler (22 Kasım 1897 - 11 Aralık 1958), Protestan inancına sahip Alman vatandaşı ve Nazi karşıtı. İki dünya savaşı arası dönemde tiyatro alanına ilgi gösteren, kültür sanat haberleri yazan bir gazeteciydi. Nazilerin iktidara gelmesinin ardından 1933 yılında mülteci olarak İsviçre'ye geçmiş ve Luzern'de sürgünde bulunan yazarların kitaplarını basan Vita Nova adlı bir yayınevi kurdu.

1942 yılında, Sovyetler Birliği lehine Nazi karşıtı istihbarat ağı olan Lucy[a] şebekesinin önde gelen ismiydi. Alman Genelkurmay Başkanlığından elde ettiği istihbarat sayesinde özellikle Doğu Cephesindeki Nazi harekâtını kararın alınmasından bir gün içinde Sovyet yetkililerine iletme kabiliyetindeydi.[1] Savaşın son dönemlerinde V-1 ve V-2 füzelerine dair teknik bilgiyi de edinmiş ve paylaşmıştır.

Soğuk Savaş döneminde de Batı Avrupa'daki NATO üyesi ülkelerine karşı Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti lehine istihbarat faaliyeti yapmış, 1953 yılında İsviçre'de yakalanmasının ardından faaliyeti sona ermiştir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lucy, Rößler'in kod adıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ History of Spies sitesindeki maddesi 13 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 10 Haziran 2022 tarihinde erişilmiştir