Reichskommissariat Moskowien

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moskowien
Reichskommissariat Moskowien
N/A-N/A
Moskowien bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Reichskommissariat Moskowia
BaşkentBaşlangıçta Moskova,
sonra belirlenmemiş
HükûmetSivil yönetim
Reichskommissar 
• (öngörülen)
Siegfried Kasche
Tarihçe 
• Kuruluşu
N/A
• Dağılışı
N/A

Reichskommissariat Moskowien (RKM; Rusça: Рейхскомиссариат Московия), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın orta ve kuzey Avrupa Rusyası'nda kurmayı amaçladığı sivil işgal rejimiydi ve birkaç benzer Reichskommissariateden biriydi. Başlangıçta Reichskommissariat Russland (Rusya Reich Komiserliği) olarak da biliniyordu. Siegfried Kasche öngörülen Reichskomissar idi, ancak Wehrmacht'ın Reichskommissariatı oluşturması planlanan bölgeleri işgal edememesi nedeniyle, bu sadece kağıt üzerinde kaldı.

Arkaplanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazi Almanyası, özellikle Yahudi Bolşevizmi komplo teorisi ve Slav halkıyla ilgili Nazi ırk teorileri nedeniyle Rusya'yı kalıcı olarak yok etmeyi amaçlamıştır. Adolf Hitler'in Mein Kampf'ta ifade ettiği Lebensraum politikası, Polonya'daki ve Doğu Avrupa'daki diğer Slavlarda olduğu gibi Rus sakinlerini mülksüzleştirmek ve çoğunu Ural dağlarının ötesine kovmak ya da çeşitli yollarla yok etmekti. Generalplan Ost altında, Alman sömürge yerleşimi teşvik edilecekti. Sovyetler Birliği'ne karşı harekât doğuya doğru ilerledikçe, işgal altındaki topraklar yavaş yavaş askeri yönetimden sivil yönetime aktarılacaktı. Hitler'in yönetimine ilişkin nihai kararı, Rusya'yı mümkün olduğu kadar çok farklı parçaya bölerek coğrafi bir varlık olarak yok etmek için yeni doğu bölgelerinin dört Reichskommissariat'a bölünmesini gerektiriyordu.

Bu yeni kurumlar, Reich işgal altındaki Doğu Toprakları Bakanlığının başı olarak Reichsleiter Alfred Rosenberg'in denetimi altında olacaktı. Ancak bu eyaletlerin liderleri olan Reichskommissarlar, Hitler'in doğrudan astları olacak ve yalnızca ona karşı sorumlu olacaklardı. Rusya'nın büyük bölümünün fethedilen toprakları başlangıçta Rosenberg'in planlarına göre bir Reichskommissariat Russland (Rusya Reich Komiserliği) olacaktı, ancak daha sonra bu, gayri resmi olarak Moskau (Moskova) olarak da bilinen Moskowien (Muscovy) olarak değiştirildi. Bu doğu bölgelerinin fethedilen bölgelerin yönetimine en duyarlı olduğu düşünülüyordu. Sonuç olarak, bölgesel başkentlerden ve doğrudan Berlin'deki Alman hükûmeti tarafından yönetileceklerdi.

Alman ordusunun Moskova'yı ve Orta Rusya'yı Moskova Muharebesi'nde ele geçirme planları başarısız olduğu için planlar hiçbir zaman yerine getirilmedi. Fethedilen bölgelerin Nazi sivil yönetimine devredilmesi bu nedenle hiçbir zaman tamamlanamadı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]