Ray Caesar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ray Caesar
Doğum26 Ekim 1958(1958-10-26)
Londra, Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Uyrukİngiliz İngiltere
Alanıİllüstrasyon, Dijital sanat
Sanat eğitimiOCAD Üniversitesi (Ontario College of Art and Design)
EtkilendikleriFrida Kahlo, Salvador Dali

Ray Caesar (d. 26 Ekim 1958, Londra, Birleşik Krallık) gerçeküstücülük akımının İngiliz temsilcilerinden olan sanatçı ve dijital ressam. Günümüzde Kanada'nın Toronto şehrinde yaşamaktadır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ray Caesar 1958 yılında Londra'da doğdu.[1] Kanada'nın Ontario şehrine giderek 1977-1980 yılları arasında OCAD Üniversitesi (Ontario College of Art and Design)'da sanat eğitimi aldı. 17 yıl boyunca Toronto'daki bir hastanede sanat terapisi programında çalıştı.[2] Gerçeküstücü sanatçılardan Frida Kahlo ve Salvador Dali'den etkilenmesinin yanında hastanede geçirdiği bu çalışma dönemi sanat anlayışına yön verdi. 1988 ila 2011 arasında GVFX Toronto'da çalışarak üç boyutlu modelleme ve üç boyutlu yazılım konusunda ihtisasını tamamladı.

Sanat Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pop Sürrealism akımının en önemli temsilcileri arasındadır. Ray Caesar'ın çalışmalarında sıklıkla çocuk figürlerinin bulunduğu görülebilir. Bu figürler çoğunlukla fiziksel bozukluklara veya Grotesk unsurlara sahiptir. Bu eserlerde arka planda masal ortamı bulunurken aynı zamanda kan, cinsellik gibi ögelere de yoğunlukla yer verilmektedir. Çizimlerdeki karakterlerin entrikacı figürleri ile eseri gören kişiyi hem cezbeden hem de tedirgin eden bir hava yansıtılmaktadır. Sahneler ise Victoria Devri ve Art Deco benzeri akımlardan izler taşımaktadır.

Autodesk Maya kullanarak 3 Boyutlu Modelleme alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Eserlerinde etkilendiği sanatçılar arasında Jean-Honoré Fragonard, Jean-Baptiste-Siméon Chardin, François Boucher, Jean-Baptiste Perronneau, George Tooker, Paul Cadmus, Edward Hopper, Salvador Dalí, Joseph Cornell, Mary Cassatt ve Frida Kahlo gibi sanatçılar bulunmaktadır. Ayrıca Alfred Hitchcock, Yasujiro Ozu, Coen Kardeşler ve Tim Burton gibi yönetmenlerden de etkilenmiştir. 1999 yılında Kanada televizyonunda gösterilen 22 bölümlük Total Recall 2070 dizisinin görsel efekt kısmındaki çalışmaları ile 1999 yılı Primetime Emmy Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt dalında aday gösterildi.[3] Bu ödül dalında Uzay Yolu: Voyager ve Uzay Yolu: Derin Uzay Dokuz yapımlarındaki diğer adaylarla birlikte yarıştı. Ayrıca Gemini Ödülleri'nde En İyi Görsel Efekt Ödülü dalında da aday olmuştur.

Caesar'ın çalışmalarının şarkıcı Madonna tarafından takip edildiği bilinmektedir. Madonna kendisini en beğendiği sanatçılar arasında yer aldığını söylemiştir.[4] Türkiye'den de Cem Yılmaz, Caesar'ın çalışmalarını takip ettiğini belirtmiştir.[5] Kanada'daki Galleryhouse'da eserleri sergilenen sanatçının menajerliğini de Belinda Chun yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "About Ray Caesar". 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  2. ^ "PRESSKIT1". raycaesar.com. 3 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2015. 
  3. ^ "Past Exibitions Publications". 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  4. ^ "Madonna: "Let your light shine! One of my favorite artists. Ray Caesar!"". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016. 
  5. ^ "Cem Yılmaz: Oğlum geldiğinde tabloyu ters çeviriyorum". 30 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2016.