Ramiz Manyera

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ramiz Manyera
Manyera, y. 1978-1979
DoğumKıbrıs
Ölüm4 Nisan 2023
Lefkoşa, KKTC
EğitimBeyrut Amerikan Üniversitesi
Meslekiş insanı ve siyasetçi
Tanınma nedeniİlk Kıbrıs Türkü sanayici
Siyasi partiUlusal Birlik Partisi

Ramiz Manyera (d. Kıbrıs - 4 Nisan 2023, Lefkoşa), Kıbrıs Türkü iş insanı, girişimci ve siyasetçi.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs'ta doğmuş, ilk ve orta öğrenimini adada tamamladıktan sonra Lübnan'a gidip Beyrut Amerikan Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olup adaya geri dönmüştür. 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 3 Türk bakanından biri olan Dr. Niyazi Manyera'nın oğludur.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramiz Manyera, Günümüzde tüm dünyayı saran Coca Cola ve Pepsi Cola’nın daha yeni olduğu

dönemde, meşrubat sanayindeki eksiklikleri fark ederek bu alanda yatırım yapmış ve teneke kutu kolayı Kıbrıs’a ve Türkiye’ye tanıştıran ilk yatırımcı olmuştur. çalışma hayatına Bixi Cola’yla birlikte 1958 yılında başlamıştır. Adanın en eski sanayicilerinden biri olan Manyera, o dönemler bir arada yaşayan Türk ve Rum halklarının içerisinde ilk Kıbrıslı Türk sanayici olduğunu belirtiyor.[1]

Manyera, Bixi Kola, Buble Up, Bel Kola’yla bu ülkede marka olmayı başaran ve Kıbrıs Türk halkının bugün hala yapamadıklarını başaran bir iş adamı olmuştur.

Daha sonralarında Türkiye'nin Bixi Kola'ya ambargo koyması üzerine sanayi işinden vazgeçmek zorunda kalmış ve Nestle firmasının temsilciliğini alıp ticarete atılmıştır.

Siyasi Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramiz Manyera, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1981 yılında yapılan seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi'nden milletvekili adayı olmuştur. 1978-1979 yılları arasında Kıbrıs Türk Ticaret Odası başkanlığını yürütmüş, 1986 yılında yapılan belediye seçimlerinde Lefkoşa Türk Belediyesi belediye başkan adayı olmuş, %40,93'lük oy ile seçimi 2. sırada tamamlamış ve belediye başkanı Mustafa Akıncı olmuştur.

Ramiz Manyera 4 Nisan 2023 tarihinde hayatını kaybetmiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kola ile kurulan krallık". www.starkibris.net. 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2023. 
  2. ^ "Ramiz Manyera aramızdan ayrıldı". 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi.