Rahnaward Zaryab

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rahnaward Zaryab (2016)

Rahnaward Zaryab (Mohammad Azam Rahnaward Zaryab, aynı zamanda Zariâb olarak yazılmıştır) (Ağustos 1944 - 10 Aralık 2020)[1] Afgan bir romancı, kısa öykü yazarı, gazeteci ve edebiyat eleştirmeni / bilim adamıydı.

1944'te Afganistan'ın Kabil kentinin Rika Khana semtinde okuma yazma bilmeyen bir ailede doğdu. Kabil Üniversitesi'nden gazetecilik derecesi aldı. Yüksek lisansını Galler ve Yeni Zelanda 'da ileri eğitim alarak tamamladı. Zaryab, Afganistan'da konuşulan Farsça çeşitliliği olan Dari dilinde yazdı.

1970'lerin başında Afganistan'a döndüğünde tanınmış Zhwandoon Dergisi'nde suç muhabiri olarak işe girdi. Kariyeri boyunca basılı ve televizyon muhabiri ve editör olarak çalışmaya devam etti ve 2015 baharında Afganistan'ın en büyük özel yayıncısı olan Kabil'deki Tolo TV'de editör olarak çalıştı. Ayrıca Afganistan Kültür Bakanlığı'nda hükûmet görevlerinde bulundu.

Zaryab 1990'larda Fransa'da sürgünde yaşadı, ancak Taliban'ın düşüşünden sonra Kabil'e döndü. Eşi kendi gibi yazar olan Spôjmaï Ra'Ouf Zariâb'dır. Karısı ve üç kızı Paris, Fransa'da yaşıyor.

1970'lerde bir yazar olarak kritik ve ticari başarıya rağmen, yazarak geçimini sağlama yeteneği, 1979 Sovyet işgali zamanından beri Afgan orta ve entelektüel sınıflarının beklentileriyle birlikte zarar görmüştü.

Seçilmiş Bazı Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Qalandar Nama, 2014, Kabil
  • Guilan Silassi, Journal of Persianate Studies, Cilt 4 No 2, (2011) 272-285 ile “Latin Amerika'da Bir Orta Doğu Hikayesinin Yeniden Yaratılması”.
  • "The Beauty Sleeping under under" ve "The Purse Thief" hikâyeleri hem İngilizceye çevrildi hem de toplandı, Afganistan'dan Kısa Hikâyeler, 2002, Shah M Book Co., Kabil
  • Shama-e-dar shabistane, (Farsça) 1990'lar, Kabil (worldcat.org'da listelenmiştir)
  • Gülnar-o-abina, (Farsça) 1990'lar, Kabil. (worldcat.org'da listelenmiştir)
  • "The Hawk and the Tree," çok kısa öyküsü, burada bulunabilir: http://www.4to40.com/story/index.asp?p=The_Hawk_and_the_Tree 10 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (çeviri, Wasef Bakhtari)
  • Edebiyat eleştirisi ve tarihi üzerine bir deneme olan "Modern Kurgu Düzyazısına Kısa Bir Bakış". Zaryab, Afganistan'daki edebiyatı farklı siyasi dönemlerine bağlıyor. (Bu çalışma, Real Men Keep their Word: Tales from Kabil, Afganistan'ın önsözünde referans alınmıştır. : Akram Osman'ın Dari Kısa Hikâyelerinden Bir Seçki, Akram Osman, New York, 2005)
  • Yoksulluk dönemi halüsinasyon, (kısa öyküler, Dari / Farsça), Kabil, Maiwand Printing Press, 2004

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Celebrated novelist Rahnaward Zaryab passes away". 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020.