Petros Adamyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Petros Adamian sayfasından yönlendirildi)
Bedros Atamyan
Shakespeare'nin oynunda rol oynarken
Doğum1849
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm3 Haziran 1891
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
MeslekTiyatro oyuncu, yazar ve tercüman

Bedros Atamyan (ErmeniceՊետրոս Ադամեան, d. 1849, İstanbul - ö. 3 Haziran 1891, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu), Osmanlı Ermeni tiyatro oyuncu, yazar ve tercüman.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Atamyan 1.5 yaşındayken annesi öldü. 17 yaşında tiyatroya ilgi duymaya başladı. 1879'da Tiflis Ermeni Tiyatro Kurulu tarafından işe alındı ve kariyerinin altın dönemi Kafkasya'da başladı.

Bedros Atamyan, Ukrayna ve Rusya'ya ait şehirlerde artistik turlar yaparak, çıkarımlarda bulunduğu notları ile bildiği Fransızca ve Ermenice dillerinden faydalanarak birçok tercüme yapmıştır. 1888'de İstanbul'a döndü.

Tercümelerinden kazandığı parayı ise emeklilik maaşı için birikim yapma fikrinde olan Atamyan, William Shakespeare, Victor Hugo, Semen Nadson, Mihail Lermontov ve Nikolai Nekrasov gibi yazarların eserlerine tercümeler yapmıştır. 1891 yılında yakalandığı gırtlak kanseri'den dolayı Aziz Nikolaos Rus Konstantinopolis hastanesinde hayatını kaybetti.

Kendisinin tiyatroda bir oyununu izleyen Rus eleştirmen Odessky Vestnik kendisi hakkında '' Ne Tommaso Salvini, ne Ernst Von Possart ne de Josef Derossi, hiçbiri Atamyan'ın Hamlet oyununda bize verdiği saf ve mükemmel duyguyu veremedi'' demiştir.

Vefatında sonra Vahram Papazyan ve Hovhannes Abelian gibi oyuncular geleneği sürdürmüşlerdir. Anısına Tiflis Ermeni Dram Tiyatrosuna adı verildi.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Petros Adamian", G. Stepanian, Yerevan, 1956

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]