POSIX

Vikipedi, özgür ansiklopedi

POSIX (Portable Operating System Interface for Unix, [ˈpɒzɪks]), UNIX için "taşınabilir işletim sistemi arabirimi".

Bir işletim sistemi hizmeti kümesi tanımlayan Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) standardı. POSIX standardını kullanan programlar bir sistemden diğerine kolayca taşınabilir. POSIX, UNIX sistem hizmetlerine dayanır, ancak başka işletim sistemleri tarafından da geliştirilebilecek biçimde oluşturulmuştur.

POSIX'le uyumlu işletim sistemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletim sistemleri, kısmen veya tamamen POSIX'le uyumlu olabilirler. Bu özellikleri, POSIX standartlarına kısmen veya tamamen uyumlu olduklarına bağlıdır. Sertifikalı ürünler, IEEE'nin POSIX sertifikalı internet siteleri (İng. İngilizcePOSIX-Certification-Website) sahifesinde yayınlanarak ilân edilir.[1]

Tamamen POSIX uyumlu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki işletim sistemleri POSIX uyumlu olup bu standartın tamamına uymaktadır:

Geniş ölçüde POSIX uyumlu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki işletim sistemleri, resmen POSIX uyumlu olarak sertifikalandırılmamışlarsa da, standardın büyük kısmına uymaktadırlar:

Genişletmeyle uyumlu olabilenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu işletim sistemleri, resmen POSIX uyumlu olarak sertifikalandırılmamışlarsa da, geniş olarak standartlara uyarlar. Bu sistemlerde POSIX desteği, bir nevî uyumluluk genişletmesi (genelde derleyici kütüphaneleri) veya işletim sistemi çekirdeği üzerinde bir ara tabaka şeklinde yapılır. Bu genişletmeler olmadan hiç POSIX uyumlu değillerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "POSIX Certification". 10 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  2. ^ "Zur POSIX-Konformität von BSD/OS". 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  3. ^ "Zur POSIX-Konformität von FreeBSD". 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  4. ^ "Erläuterung von Microsoft zu SFU" (Almanca). 16 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011. 
  5. ^ "Pthreads-w32: Open Source POSIX Threads for Win32". 23 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2015. 
  6. ^ "APE – The ANSI/POSIX Environment" (İngilizce). plan9.bell-labs.com. 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2009.