Otto Günsche

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Otto Günsche
1934 veya 1935'te Günsche
Doğum24 Eylül 1917(1917-09-24)
Jena, Türingiya
Ölüm2 Ekim 2003 (86 yaşında)
Lohmar, Kuzey Ren-Vestfalya
Bağlılığı Nazi Almanyası
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1933–1945
RütbesiSturmbannführer
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf) Siyah Yaralı Rozeti

Otto Günsche (24 Eylül 1917 - 2 Ekim 2003), Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış Alman SS Subayı. Hitler'in ölümüne kadar ona sadık kalmıştır. Hitler'in ölümünden sonra cesedinin yakılması işini organize eden 2 kişiden biridir. Berlin Savaşı'nın ardından Günsche, 2 Mayıs 1945'te Berlin'de Kızıl Ordu askerleri tarafından esir alındı. Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli hapishanelerde ve çalışma kamplarında tutulduktan sonra, 2 Mayıs 1956'da Bautzen Hapishanesinde serbest bırakıldı.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

16 yaşında ortaokulda ayrıldıktan sonra Leibstandarte Adolf Hitler birliği için gönüllü olmuş ve Nazi Partisi'ne katılmıştır. İlk kez 1936 yılında Adolf Hitler ile bir araya geldi. 1940'tan 1941'e kadar Hitler'in SS nöbetçi subayı oldu. Ocak 1943 tarihine kadar ön hatlarda muharebe hizmeti verdi ve daha sonra Günsche Hitler'in kişisel bir emir subayı oldu. 1944 yılında, Günsche doğu cephesinde savaşmış ve daha sonra Fransa'da Mart 1944 yılına kadar savaşmış ve yine Hitler'in kişisel bir emir subayı olarak atanmıştır.

Üçüncü Reich'ın sonu yaklaştıktan sonra Günsche, 30 Nisan 1945 tarihinde ölümünden sonra bedeninin yakılmasını sağlamakla Hitler tarafından görevlendirildi. Hitler ve Eva Braun intihar ettiği odanın dışında nöbet tuttu. Hitler'in şoförü Erich Kempka tarafından verilen yakıtları kullanarak Hitler ve Braun'un cestlerinin iyice yanmış olduğunu emin olduktan sonra 1 Mayıs'ta gece yarısından sonra Führerbunker'i terk etti. Prenzlauer Berg semtinde, Schutheiss-Braurei arazisinde 2 Mayıs 1945 tarihinde şehri çevreleyen Sovyet askerleri tarafından yakalandı. Kendini SS Tugay komutanı Wilhelm Mohnke'nin özel yaveri olarak tanıttı. 6 Mayıs'ta Sovyet subayları onun gerçek kimliğini ortaya çıkardılar ve bu yüzden onu hemen öteki tutuklulardan ayırdılar ve NKVD tarafından sorgulanmak üzere uçakla Moskova'ya götürüldü ve NKVD'nin tutukevi Butyrka'ya yerleştirildi. Hapis sırasında Günsche ve Heinz Linge, Myth Operasyonu (Joseph Stalin için hazırlanan Hitler'in biyografisi) için birincil kaynaktılar. Dosyası Sovyet NKVD memurları tarafından düzenlendi. Rapor 30 Aralık 1949'da Stalin tarafından kabul edildi. Bu Gizli Dosya raporu Hitler'in Kitabı ismiyle 2005 yılında kitap olarak yayınlanmıştır.

Otto Günsche Nürnberg'de yargılanmış Sovyetler tarafından Moskova'da ve Batı Almanya'da Bautzen'de esir tutulmuş ve 1956'da serbest bırakılmıştır.

Günsche, 2003 yılında Kuzey Ren-Vestfalya'da, Lohmar'da bulunan evinde 86 yaşında kalp yetmezliğinden öldü. Evli ve üç çocuk babasıydı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]