Osaka Körfezi

Koordinatlar: 34°30′K 135°18′D / 34.500°K 135.300°D / 34.500; 135.300
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Osaka Körfezi'nin uydu görüntüsü

Osaka Körfezi (Japonca大阪湾 Ōsaka-wan), Batı Japonya'da bulunan bir körfezdir. Körfez Seto İç Denizi'nin doğu parçası olup Kii Boğazı ile Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. Kuzey ve doğu kıyıları Keihanshin metropolitan alanı ile çevrilidir ve batısında Awaji Adası yer almaktadır.

Osaka Körfezi'ndeki başlıca limanlar Osaka, Kobe, Nishinomiya, Sakai, Amagasaki ve Hannan'dır. Körfezin üzerinde Kansai Uluslararası Havalimanı, Port Adası ve Rokko Adası olmak üzere birçok yapay ada oluşturulmuştur. Antik çağda, Osaka Körfezi neredeyse Osaka'nın en eski yerleşim yeri olan Kyoto, Naniwa'ya kadar uzanıyordu ve kendisi de körfezde bir yarımadaydı.

Osaka Körfezi'nin güney ucundaki birçok ada, Seto İç Deniz Milli Parkı'nın parçasıdır.

Endüstriler Osaka Körfezi çevresindedir çünkü vasıflı ve bol iş gücü, pek çok liman tesisi, verimli bağlantılar (küçükten orta ve büyük firmalara) vardır. İyi ulaşım bağlantıları (Şinkansen dahil), genişleme alanı (denizden geri kazanılan arazi) ve büyük bir yerel pazar (9 milyon) vardır.

Osaka Körfezi'ndeki son ekonomik değişimde, Nippon Steel gibi eski 'ağır' endüstriler geriledi ve ICT gibi 'yeni teknoloji' şirketleri büyüdü. Dördüncül endüstrilerde (araştırma, geliştirme ve bilgi) büyüme oldu. Bilim parklarında ve yeni otoyolların inşasında da gelişme oldu ki bu kırsal kesimin kaybı anlamına geliyordu.

Tempozan Dönme Dolabı ve Osaka Akvaryumu Kaiyukan, Osaka'nın Tempozan Liman Köyü bölgesindedir.

Önemli limanlar[değiştir | kaynağı değiştir]