New Goblin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harry Osborn
Sam Raimi'nin Örümcek Adam film serisi karakteri
Örümcek Adam 3 galasında Harry karakterini canlandıran James Franco
İlk görünümÖrümcek Adam (film, 2002)
Son görünümÖrümcek Adam 3
YaratanStan Lee Steve Ditko
CanlandıranJames Franco
Bilgileri
MeslekOscorp Başkanı
AileNorman Osborn (Baba)
Önemli ilişkileriMary Jane Watson (Eski Sevgili)

New Goblin Marvel Comics evreninde kurgusal karakterdir.

Harry Osborn, Sam Raimi'nin Örümcek-Adam film serisindeki kurgusal bir karakterdir. Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılan Harry Osborn isimli çizgi roman karakterinin film uyarlamasını James Franco canlandırıyor. Filmlerde Harry, Peter Parker'ın en iyi arkadaşı ve Mary Jane Watson'ın sevgisine karşı bir rakiptir, ancak bu üçlü serinin çoğunda dosttur. Harry ve Peter'ın dostluğu, Harry'nin babası Norman Osborn'un ölümünden sonra zedelenir ve Harry bu durumda Peter'ın ikinci personası olan Örümcek-Adam'ı suçlar. En iyi arkadaşının aslında Örümcek-Adam olduğunu öğrenen Harry, başta reddetse de, New Goblin mantosunu alıp ve babasının geride bıraktığı teknolojiyi kullanarak Örümcek-Adam'dan intikam almaya yemin eder.

İlk iki filmde ilk başta karışık eleştiriler almasına rağmen, Franco'nun, ilk önemli sinematik rollerinden biri olan, Harry Osborn'u canlandırılması onu ülke çapında daha geniş bir popülariteye itti. Örümcek-Adam 3'te daha sıcak karşılanan performansıyla birlikte dört ödüle aday gösterildi.

Karakter Tasarımı ve Tasfiri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çizgi roman kökeni ve Sam Raimi'nin filmleri için oyuncu seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak The Amazing Spider-Man #31'de görünen Harry Osborn, Norman Osborn'un zengin oğlu olarak tasvir edilmiştir. Harry ve Peter Parker, başlangıçta Gwen Stacy ve Mary Jane Watson gibi kızlarla anlaşamasalar da, üniversitede tanıştıktan sonra yavaş yavaş yakın arkadaş olurlar. Harry, sürekli işte olan babasının takdirini kazanmak için mücadele eder ve Norman'ın Peter'a düşkün olmasını kıskanır. Harry, başlangıçta en iyi arkadaşının aslında Örümcek-Adam olduğunu ve babasının yavaş yavaş Yeşil Cin'e dönüştüğünü bilmez. Babasının ölümünden sonra Yeşil Cin personasını ve teknolojisini üstlenir ve bunun için Örümcek-Adam'ı ve karşılığında Peter'ı suçlar ve babasının Peter'ı öldürmek için gördüğü halüsinasyonlardan etkilenir, ancak oğlunu, Peter'ı ve Mary Jane'i ve kurtarmak için kendini feda eder. The Spectacular Spider-Man #200'de öldüğünden beri, Harry, babası ve Gwen Stacy gibi, diriltildi ya da çizgi romanlarda farklı biçimlere yeniden uyarlandı.

Örümcek-Adam filmi için Harry rolünü alan James Franco başlangıçta, Tobey Maguire rolü kazanmadan önce, filmde başrol olan Spider-Man/Peter Parker rolü için düşünülmüştü, ancak Franco'nun seçmelerini görünce Raimi'nin karısı, Franco'nun Harry rolü için mükemmel olduğunu düşündü.[1] İlk filmde, Variety'den Todd McCarthy, Maguire ve Franco arasında "güzel anlar" olduğunu kaydetti.[2] Ancak, Franco'nun Maguire'a karşı yaptığı hazırlıksız bir açıklama nedeniyle, iki oyuncu arasında bir süreliğine anlaşmazlık olduğu ortaya çıktı.[3]

Örümcek-Adam 3'te, simbiyot Örümcek-Adam, Venom ve New Goblin'in siyah kostümler giydiği için gece gerçekleşen dövüş sahnelerinde görüntü yönetmeni Bill Pope için çekim yapmak oldukça zordu. Harry, babasının mantosunu giyip arta kalan ekipmanları kullandığında, muhtemelen ilk filmde orijinal Green Goblin kostümünün aldığı tepki nedeniyle Harry'nin kıyafeti ve planörü değiştirildi.[4] Büyük bir kask kullanmak yerine artık kayak maskesini andıran gözlüklü bir maske ve snowboardu andıran bir planör kullanıyor.

Karakterizasyon ve içerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Sam Raimi'nin film serisinde de tasvir edildiği gibi, Harry iyi bir adam ve sadık bir arkadaştır, Peter Parker'ı her zaman en iyi arkadaşı olarak görmüş ve onu lisede korumuştur, bu da Ultimate Spider-Man çizgi romanlarındaki ilişkilerine çok benzerdir.[5] Ayrıca, serinin başlarında servetinin kendisini şımartmasına veya kibirli yapmasına asla izin vermemiştir. Bununla birlikte, Harry, babasını memnun etme arzusu, o zamanki kız arkadaşı Mary Jane Watson'a babasını etkilemek için bir ödül gibi davranması ve en iyi arkadaşı Peter'a karşı gelişen bir kıskançlığı da buna dahil olmak üzere aynı zamanda strese, depresyona ve takıntıya eğilimlidir. Babasının ölümünden sonra Harry, Örümcek-Adam'a takıntılı hale gelir ve ona karşı güçlü bir nefret geliştirir. Örümcek-Adam 3'te uyarlanan "New Goblin" personası, Harry Osborn'un Örümcek-Adam'a olan nefretinin somutlaşmış halidir. Ancak Harry, yanlış yönlendirilmiş nefretinden kurtulup, Peter'la olan dostluğuyla artık şüphe duymadan anlaştıktan sonra en iyi arkadaşını bağışlar ve ikisi, Kum Adam ve Venom'a karşı savaşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "USATODAY.com - 'Spider-Man' cast spins web of thrills, intrigue". web.archive.org. 4 Haziran 2011. 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  2. ^ "Spider-Man Review - Read Variety's Analysis Of The Movie Spider-Man". web.archive.org. 4 Ekim 2008. 4 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  3. ^ "Spider-Sense: 10 Behind-The-Scenes Details Of Sam Raimi Trilogy Fans Never Knew". ScreenRant (İngilizce). 1 Haziran 2020. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  4. ^ "IGN: Spider-Man in Film Volume One". web.archive.org. 17 Ekim 2007. 17 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  5. ^ "Spider-Man in Film Volume One - Comics Feature at IGN". web.archive.org. 28 Mart 2012. 28 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023.