Mysterio

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mysterio
Mysterio'nun cosplay'i
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünüm1 Mayıs 1963 (1 Haziran 1964'te Mysterio oldu.)
YaratanStan Lee
Steve Ditko
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıQuentin Beck
UyruğuKaliforniya
Takım üyelikleriSinister Six
Maggia
PartnerleriDoktor Octopus
Sandman
Kraven the Hunter
Electro
Vulture
Önemli takma adlarıDr. Ludwig Rinehart
Cage McKnight[1]
Gerdes
Nicholas Macabes
Rudolph Hines
Mysty[2]
GüçleriYanılsama

Mysterio, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi romanda görünen bir süper kötüdür. Başlıca Örümcek Adam ile Dardevil'ın düşmanıdır. Örümcek Adam ile İlk olarak The Amazing Spiderman #13' te karşılaşmıştır. Özel Yetenekleri olmadığı halde illüzyon yeteneğini suç işlemek için kullanan özel efekt sanatçısı, illüzyonist ve oyuncudur.[3]

Karakter Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl ismi Quentin Beck‘tir. Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde dünyaya gelmiştir. Mysterio olmadan önce kendisi Wonder stüdyolarında bir özel efekt uzmanıydı. Özel efekt uzmanı olmadan önce film ve dizilerde dublörlük yaparak hayatını geçindiriyordu. Dublörlük sonrasında merak saldığı özel efekt üzerine başarılı işler yapmış ve Hollywood’un en iyi özel efekt sanatçılarından biri haline gelmiş olsa da pek fazla tanımadığı için aktör olma girişimlerinde de bulunmuştur. Fakat aktör olabilmek için yeterli yeteneğe ve dış görünüşe sahip olmadığından bu ilgisinden de kısa sürede vazgeçmiştir. Arkadaşı ona “Çok çabuk ünlü olabilmek için özel efekt yeteneğini de kullanarak kostümlü bir kahraman olman gerekir.” şakası yaptıktan sonra Quentin Beck illüzyon konularında usta bir kahraman olmaya karar verdi. Bu karar sonrası Daily Bugle sayfalarında karşılaştığı Örümcek Adam’ı taklit ederek şehrin çeşitli yerlerinde suçlar planladı. Bunun için Örümcek Adam'ın kostümünü ve güçlerini, özel efekt ekipmanları ile kopyaladı. Bu şekilde Örümcek Adam suçlu, Mysterio ise bir kahraman olacak ve herkesçe sevilecek ve tanınacaktı. Fakat planları başarılı olmadı ve hapse girmiştir. İllüzyon yetenekleri sayesinde tekrar tekrar hapisten kaçmayı başarmıştır. Mysterio, Örümcek Adam'la yıllar boyunca savaşmıştır ve her seferinde tekrar hapse girmiştir. Efekt ve illüzyon yapımı için kullandığı kimyasal maddeler zamanla onda beyin tümörü ve akciğer kanserine neden olmuştur . Bir yıllık ömrü kaldığı öğrenilince ise hapisten salınmıştır.[4]

Güçler ve yetenekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mysterio insanüstü yeteneklere sahip değildir, ancak özel efekt cihazlarının ve sahne illüzyonlarında uzman bir tasarımcısı, usta bir hipnotist ve sihirbaz ve amatör bir kimyager ve robotisttir . Bir dublör olarak öğrenilen göğüs göğüse dövüş teknikleri hakkında kapsamlı bilgiye sahiptir, bu da düşmanının üstün fiziksel yeteneklerine rağmen Örümcek Adam ile savaşmasına ve yanlış yönlendirmedeki becerilerini başka bir kendini savunma yöntemi olarak kullanır.

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İptal edilen Spider-Man 4'ün storyboard'ları üzerinde çalışan Jeffrey Henderson, 2016'da Sam Raimi Spider-Man film serisi boyunca çeşitli kameramanlıklar yapan Bruce Campbell karakterinin filmin açılışında Mysterio olarak görünmesinin amaçlandığını söyledi.
  • Örümcek-Adam: Evden Uzakta filminde ana düşman olarak geçmektedir.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amazing Spider-Man vol 5 #29
  2. ^ Amazing Spider-Man vol 5 #1
  3. ^ "Mysterio". Marvel Cinematic Universe Wiki (İngilizce). 28 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  4. ^ "Süper Kahraman Ansiklopedisi #18 - MYSTERIO Kimdir?". Geekyapar!. 26 Haziran 2017. 23 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  5. ^ "Spider-Man: Far From Home Filminde Yer Alan Mysterio Kimdir?". Webtekno. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  6. ^ "Spider-Man: No Way Home Writers Explain Why Mysterio Didn't Return". ScreenRant (İngilizce). 20 Şubat 2022. 20 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022.