Nasreddin Hoca Düğünde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Nasrettin Hoca Düğünde sayfasından yönlendirildi)
Nasreddin Hoca Düğünde
Film gazete tanıtım kupürü
YönetmenMuhsin Ertuğrul
Ferdi Tayfur
SenaristBurhan Felek
OyuncularHazım Körmükçü
Ferdi Tayfur
Zati Sungur
Halit Akçatepe
MüzikSadettin Kaynak
Görüntü yönetmeniCezmi Ar
Stüdyoİpek Film
CinsiSinema filmi
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1940-1943
Çıkış tarih(ler)i16 Mayıs, 1943
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Nasreddin Hoca Düğünde, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul ve Ferdi Tayfur'un[1] yaptığı 1943 yılında vizyona giren[2] Türk filmi. Hazım Körmükçü, Ferdi Tayfur ve Zati Sungur gibi oyuncuların oynadığı filmde, Türk sinemasının en başarılı isimlerinde birisi olan Halit Akçatepe'nin oynadığı ilk filmidir. Akçatepe, filmde oynadığı zamanda 5 yaşındadır. Filmin senaryosunu Burhan Felek yazmış, senaryoda Nasreddin Hoca fıkralarından da faydalanılmıştır.

Filmin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir sünnet düğünü nedeniyle bir araya gelen tanıdıklar dans edip eğlenirken, sünnet çocuğunun Nasreddin Hoca fıkraları istemesi üzerine, birisi Hoca fıkraları anlatır. Hazım Körmükçü'nün canlandırdığı Nasreddin Hoca bölümü ardından, filmde sünnet düğünü gününe dönülür. Saadettin Kaynak, Müzeyyen Senar ortaya çıkarlar. Karagöz oyunu: "Karagöz'ün Şairliği"; orta oyunu "Kanlı Nigar" ve ünlü sihirbaz Zati Sungur'un illuzyon numaraları perdeye gelir. Sonra da Ferdi Tayfur, sinemada dublajlarını (seslendirmelerini) yaptığı ünlü Amerikalı komedyen Laurel (Lorel) ile Hardy (Hardi) kuklalarıyla onları taklit edip sünnet çocuğunu ve davetlileri eğlendirir.

Filmin tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1940 yılında Muhsin Ertuğrul'un yapmaya başladığı filme, Nasreddin Hoca rolünü oynayan Hazım Körmükçü'nün rahatsızlanması üzerine uzunca bir süre ara verilir. Filmi Ferdi Tayfur 1943 yılında bitirir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Nasreddin Hoca Düğünde Halit Akçatepe'nin henüz 5 yaşındayken ilk kez kamera karşısına geçmiş olduğu filmdir.[2][3][4]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""1943-Nasreddin Hoca filmi tamamlandı"". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  2. ^ a b ""Türk sinemasında 70 yıllık çınar"". 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  3. ^ "Halit Akçatepe: "Türkiye'nin kültürü tiyatrodan anlayacak kalitede değil". 6 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  4. ^ "Halit Akçatepe: "Babamdan çok şey öğrendim"". 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013.