Mimar Kemal İlkokulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Mimar Kemal İlkokulu, 1927 yılında dönemin ünlü mimarı Mimar Kemalettin tarafından inşa edilen okuldur. Ankara'nın merkezinde yer alan binasıyla oldukça köklü bir geçmişe sahip olan okul, birçok ünlü mezuna sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun A Bloğu 1927 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olup Milli Eğitim Bakanlığı´na ilkokul olarak devredilmiştir. Binanın projesi Mimar Kemalettin Bey tarafından çizilmiş, yapım proje mimarı tarafından uygulanmıştır. Bu bina, tarihî eserler kapsamına alınmış, Anıtlar Yüksek Kuruluna bağlanmıştır.

B Blok olan ikinci binanın 1954 yılında yapımı tamamlanıp diğer binaya ek olarak hizmete sunulmuştur. Her iki bina da 1963 yılına kadar Mimar Kemal İlkokulu adıyla eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1963-1969 yılları arası B blok Ergenekon Ortaokulu olarak eğitim vermiş sonradan bu ortaokul Kocatepe Camii civarına Mimar Kemal Ortaokulu olarak taşınmıştır. Bunu müteakiben B blok Ergenekon İlkokulu adı altında bağımsız müdürlük haline getirilmiştir. 26 Kasım 1983 yılında Milli Eğitim Bakanlığı aynı bahçe içerisinde iki ayrı müdürlük bulunmasını sakıncalı bulup Mimar Kemal İlkokulu adı altında birleştirmiştir. 1994 yılında okul "Mimar Kemal İlköğretim Okulu" adını almış, 2013 yılındaki değişikliklerle ilkokul ve ortaokulların ayrılması kapsamında A ve B blokları sırasıyla Mimar Kemal İlkokulu ve Mimar Kemal Ortaokulu isimleriyle eğitime devam etmiştir.[1]

Önemli Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Okulun mimarı Mimar Kemalettin, 2007 yılından bu yana 20 lira değerindeki 9. emisyon Türk Banknotunun arkasında yer almaktadır.

Önemli Mezunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihçe". 24 Şubat 2020. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Dündar, Can (7 Mart 2010). "Okuluma dokunma". Milliyet. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020.