Michael Brecker

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Brecker
Michael Brecker 'in 2004 'te bir performansı.
Genel bilgiler
DoğumMichael Leonard Brecker
29 Mart 1949(1949-03-29)
Cheltenham, Pensilvanya, A.B.D
Ölüm13 Ocak 2007 (57 yaşında)
New York City, New York, A.B.D
TarzlarJazz, post-bop,[1][2] jazz fusion, funk, R&B, rock
MesleklerMüzisyen, besteci
ÇalgılarTenor sksofon
Etkin yıllar1969-2007
İlişkili hareketlerSteps Ahead, Brecker Brothers, Dan Fogelberg, Miles Davis, Charles Mingus, Pat Metheny, Jaco Pastorius, Steely Dan, Todd Rundgren, Horace Silver, Chick Corea, Dire Straits, James Taylor, John Abercrombie, Billy Cobham, Herbie Hancock, George Benson, Quincy Jones, Eddie Gómez, Elvin Jones, Joni Mitchell, Parliament-Funkadelic, Mike Stern, Spyro Gyra, Paul Simon
Resmî sitemichaelbrecker.com

Michael Leonard Brecker (d. 1949 - ö. 2007) Amerikalı caz müzisyeni saksafoncu ve besteci. Sanatçı ve besteci olarak kariyerinde 15 Grammy Ödülü'ne layık görüldü. 2004'te Berklee College of Music 'ten Fahri Doktora unvanı aldı [3] ve 2007'de Jazz Hall of Fame 'e kabul edildi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocukluğu ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Brecker Philadelphia'da doğdu ve Cheltenham Township'te büyüdü. Babası Bob (Bobby) caz piyano çalan bir avukat, annesi olan Sylvia portre sanatçısıydı.[4] Michael Brecker, babası sayesinde küçük yaşta caz müziği ile tanıştı. Brecker 6 yaşında iken klarnet çalışmaya başladı, sonra alto saksafona geçti. Devamında, tenor saksafonu birincil enstrümanı olarak kullanmaya başladı.

Sanatçı Cheltenham Lisesi'nden 1967'de mezun oldu ve mezun olduğu yazı Boston'daki Berklee College of Music'te geçirdi. Indiana Üniversitesi'nde bir yıl geçirdikten sonra, 1969'da New York'a taşındı ve burada bir caz solisti olarak kendine bir yer açtı. İlk olarak 20 yaşında, ağabeyi trompetçi Randy Brecker, tromboncu Barry Rogers, davulcu Billy Cobham, klavyeci Jeff Kent ve basçı Doug Lubahn'dan oluşan caz-rock grubu Dreams'in bir üyesi olarak damgasını vurdu. Bu grup yalnızca 1969'dan 1972'ye kadar çalışmalarına devam edebildi.[5]

Dreams adlı gruptan sonra Horace Silver ve ardından Billy Cobham ile çalıştı ve ardından Brecker Brothers adlı grubu oluşturmak için kardeşi Randy ile bir araya gelip çalışmalar yaptı. Kurdukları grup, zamanın caz-funk trendlerini takip etti. Grup, istikrarlı bir başarı ve müzikalite ile 1975'ten 1982'ye kadar bir arada kaldı. Daha sonra sanatçı 1977'de kardeşi Randy ile Seventh Avenue South caz kulübünü kurdu.[6]

Yer aldığı çalışmalar ve birlikte çalıştığı isimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Brecker solist ve yardımcı müzisyen olarak birçok çalışmada bulundu. Tarzları ana akım cazdan ana akım rock'a kadar değişen birçok gruplarla sahne aldı. Ayrıca, 700'den fazla albümde grup üyesi veya konuk solist olarak yer aldı. Solist olarak sayısız pop ve rock kaydı aldı. James Taylor ve Paul Simon'la yaptığı konuk soloları, çalışmalarının bu dalının örneklerinden biridir. Diğer önemli caz ve rock işbirlikleri arasında Steely Dan, Lou Reed, Donald Fagen, Dire Straits, Joni Mitchell, Eric Clapton, Billy Joel, John Lennon, Aerosmith, Dan Fogelberg, Frank Sinatra, Frank Zappa, Bruce Springsteen, Cameo, Yoko Ono, Todd Rundgren, Chaka Khan, Orleans, Blue Öyster Cult, The Manhattan Transfer, Average White Band, Players Association, Everything but the Girl, Patti Austin, Art Garfunkel, Carly Simon, The Brothers Johnson, Karen Carpenter gibi isimler yer alıyor.

Ayrıca birlikte çalışmalarda bulunduğu caz sanatçıları, Herbie Hancock, Chick Corea, Chet Baker, Jan Akkerman, George Benson, Quincy Jones, Charles Mingus, Jaco Pastorius, McCoy Tyner, Pat Metheny, Elvin Jones, Claus Ogerman, Billy Cobham, Horace Silver, Mike Stern, Mike Mainieri, Max Roach, Steps Ahead, Dave Holland, Joey Calderazzo, Kenny Kirkland, Bob James, Grant Green, Don Cherry, Hubert Laws, Don Alias, Larry Goldings, Bob Mintzer, Gary Burton, Yusef Lateef, Steve Gadd, Dave Brubeck, Charlie Haden, John Abercrombie, Vince Mendoza, Roy Hargrove ve Spyro Gyra .

Kariyerinin sonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Brecker, iki Billy Joel albümünde tenor saksafonu ile birlikte yer aldı. Sanatçı 1983 'te, An Innocent Man albümünde üç parçada çaldı (Careless Talk, Tell Her About It ve Keeping The Faith). 1986 'da The Bridge albümünde çaldı.

1980'lerin başında, aynı zamanda NBC'nin Saturday Night Live Band 'inin bir üyesiydi. Brecker, Mike Mainieri ile all-star grubu Steps Ahead 'in ortak liderliğini yaptıktan sonra 1987'de bir solo albüm kaydetti. Brecker, 1990'lar ve 2000'ler boyunca albümleri baş sanatçı olarak kaydetmeye devam ederek birçok Grammy Ödülü kazandı .

2001 yılında Hancock ve Hargrove ile birlikte turnelere çıktı. Bu tur, cazın öncüleri John Coltrane ve Miles Davis 'e ithafen yapılmıştır.

Brecker, ayrıca Coltrane 'in imza parçası " Naima " yı seslendirerek Coltrane'e saygılarını sundu. Turnedeki konser CD'si 2003'te Grammy kazandı.

Hastalığı ve Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılında kendisine kan bozukluğu miyelodisplastik sendrom (MDS) teşhisi kondu. Dünya çapında duyurulan bir araştırmaya rağmen Brecker için eşleşen bir kök hücre donörü bulunamadı. Halka açık son performansını 23 Haziran 2006'da Carnegie Hall'da Hancock ile oynayarak yaptı. Brecker, Manhattan'daki bir hastanede lösemi komplikasyonlarından öldü. Cenazesi 15 Ocak 2007'de Hastings-on-Hudson, New York'ta düzenlendi.

Enstrümanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyerinin başlarında, Brecker bir Selmer Süper Dengeli Saksafon çaldı, daha sonra 1960' ta üretilmiş cilalı bir Selmer Mark VI tenor saksafona geçti.[7]

Brecker ayrıca, müzikal açıdan önem verdiği zamanlamaya ve ritme önem verdiği için davul çaldı. Davul hünerini gösteriler sırasında kendi toplulukları veya beraberindeki öğrencilerle ustalık sınıflarında sergiledi.

Geride bıraktıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Brecker, Münih, Temmuz 2001

11 Şubat 2007'de Brecker, iki Grammy ödülüne layık görüldü.

22 Mayıs 2007'de son kaydı Pilgrimage yayınlandı ve olumlu eleştiriler aldı. Bu çalışmada gitarda Pat Metheny, basta John Patitucci, davulda Jack DeJohnette ve piyanoda Herbie Hancock ve Brad Mehldau vardı. Breckerbu çalışma kayydedildiğinde kritik derecede hastaydı.[8] Brecker, ölümünden sonra bu albümle En İyi Enstrümantal Caz ve En İyi Caz Enstrümantal Albümü, Bireysel veya Grup kategorilerinde iki Grammy ödülüne daha layık görüldü ve Grammy toplamını toplamda 15'e çıkardı.

Brecker Noah Hutton (Debra Winger ve Timothy Hutton'ın oğlu) tarafından yönetilen More to Live For adlı bir filmde yer aldı. Bu film Brecker'ın lösemi ile mücadelesini belgeler nitelikte. Brecker, hastalığıyla halka açılarak, test için on binlerce dolar topladı ve binlerce bağışçı kaydetti, ancak kendisi için bir eşleşme bulamadı.

Brecker'in eşi Susan, ilki 2015'te ve diğeri 2017'de olmak üzere iki yardım konseri düzenledi. Konserler "The Nearness of You" olarak adlandırıldı. Lincoln Center, Appel Room'da düzenlendi. Konserler, Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki kanser araştırmaları ile Azra Raza ve Siddhartha Mukherjee'nin çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyordu. Konuk sanatçılar arasında James Taylor, Paul Simon, Chaka Khan, Randy Brecker, Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Diana Krall, Wynton Marsalis, Robert Glasper, Will Lee, Gil Goldstein, Antonio Sanchez, Mike Mainieri, Andy Snitzer, Jack DeJohnette yer alıyor., Chase Baird, Dave Liebman, Joe Lovano, Ravi Coltrane, Nir Felder ve Eli Degibri gibi isimler bulunuyordu..[9][10][11]

Michael Brecker Arşivi, 2013 yılında, New Jersey'deki William Paterson Üniversitesi'nde Susan Brecker ve danışman olarak görev yapan Randy Brecker ile birlikte kuruldu. Arşivin içeriği ise şunlardan oluşmaktadır: Brecker'ın solo kariyeri ve Elvin Jones, Pat Metheny, Paul Simon, Horace Silver, Herbie Hancock, Chick Corea ve diğerleriyle işbirliklerini kapsayan orijinal kalem ve mürekkep tonu el yazmaları; Brecker'ın Indiana Üniversitesi'ndeki zamanından 1990'ların sonuna kadar uzanan dokuz uygulama dergisi; üç EWI; ağızlıklar, kamışlar ve diğer ekipmanlar; 250'den fazla ticari olarak yayınlanmış LP ve CD; kasetler, DAT'lar ve diğer dijital ortamlarda 1200 saatten fazla yayınlanmamış canlı kayıt ve stüdyo miksleri; iş malzemeleri; tur güzergahları ve plak şirketi / tur tanıtım malzemeleri; kişisel koleksiyonundan müzik kitapları; kapsamlı bir kupür dosyası; ve 1500'ün üzerinde yayınlanmamış fotoğraf görüntüsü mevcuttur.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Michael Brecker Hamburg'da (1981)

Lider veya yardımcı lider olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Yardımcı olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Michael Brecker 3/29/49 – 1/13/07; Dusty Wright's Culture Catch". Culturecatch.com. 16 Ocak 2007. 1 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  2. ^ "Directions In Music – Michael Brecker/ Herbie Hancock/ Roy Hargrove; Jazzbo Notes". 9 Haziran 2012. 20 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  3. ^ "Saxophonist Michael Brecker—11-Time Grammy Winner, Session Player with Jazz and Pop Legends—to Welcome Entering Class, Accept Honorary Doctorate at Berklee College of Music Fall Convocation". 10 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2012. 
  4. ^ "Interview: Randy Brecker - JazzWax". 23 Eylül 2015. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2019. 
  5. ^ "In Memorium – MICHAEL BRECKER – Jazz-Rock Artists". Jazz-rock.com. 18 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  6. ^ "Seventh Avenue South- Der Jazzclub der Brecker Brothers von 1977-1987". jazzband-live.de. 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2020. 
  7. ^ "John Robert Brown". John-robert-brown.com. 29 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  8. ^ Kilgannon (2 Haziran 2007). "New York Times "A Jazzman's Farewell Album, All Heart and Soul" June 2, 2007". Nytimes.com. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2012. 
  9. ^ "Colleagues, Collaborators Remember Michael Brecker in NYC Concert". Downbeat Magazine. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (HMTL) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 
  10. ^ "James Taylor & Paul Simon Play Benefit for Late Jazz Great Michael Brecker". Billboard. 24 Ocak 2015 tarihinde kaynağından (HMTL) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 
  11. ^ "Concert Review: "The Nearness of You" at Jazz at Lincoln Center". Jazztimes. 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından (HMTL) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi site 17 Ocak 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Canlı Kayıtları 13 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Tam Diskografi 4 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Michael Brecker Arşivi