Menâkiş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manakiş
Alternatif isimManakeş, manaiş, manakiyş, man'uşeh
Ülke(ler)Levant mutfağı
Türüİçli pide
TipiKahvaltı, öğle
Ana malzemelerHamur, kekik, peynir veya kıyma
ÇeşitleriZaterli, peynirli, kıymalı manakiş

Menâkiş (Arapça: مناقيش; bazen معجنات, müecennât, yani "hamur işi", olarak da bilinir), üstü kekik, peynir ya da kıyma ile kaplı hamur içeren popüler bir Levant yemeğidir. Pizzaya benzeyen menâkiş ya dilimlenebilir ya da katlanabilir ve hem kahvaltı hem de öğle yemeğinde yenilir. Arapça menâkiş kelimesi, menkûşah kelimesi (bu nekaşa, yani 'yontmak, oymak' fiilinden türetmiş)nin çoğul hâlidir; hamur düz bir şekilde açıldıktan sonra üstüne eklenen malzemelerin kalabildiği küçük çukurlar yaratmak için parmak uçları ile bastırılır.

Ailelerinin günlük ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için Arap kadınları, geleneksel olarak sabahleyin bir müşterek fırında hamur pişirirler ve kahvaltı için çeşitli malzemeler ile kaplı daha küçük hamur porsiyonları hazırlarlar idi.[1]

Manakiş levanten ülkelerin yanı sıra özellikle de Melbourne'ün başlıca kent merkezlerinde olmak üzere Avustralya ve Sidney'de Lübnan'lıların yaşadığı yerlerde popüler bir yiyecek türüdür. Bu kentlerde, başta Lübnan'lıların yaşadığı bölgelerdeki fırınlarda daha sıklıkla Lübnan Pizzası adıyla üretilmekte ve satılmaktadır.

Çeşitleri:

  • Zaterli manakiş: Manakişin en popüler sunum biçimidir. Zater, zeytinyağı ile karıştırılarak fırına sürülmesinden önce hamurun üzerine yaydırılarak hazırlanır. Zaterli manakiş, levanten mutfağında kahvaltıların gözdesi olarak tutulmaktadır.[2][3]
  • Peynirli manakiş: Manakiş yapımında genellikle ‘Akkāvī (Arapça: عكاوي) veya Kaşkvān (Arapça: قشقوان) adı verilen iki tür peynir kullanılabilmektedir.
  • Kıymalı manakiş: Kıyılmış kuzu veya koyun etinden (Arapça: لحم بعجين, leḥm bi-‘a'cīyn) lahmacun yapılmaktadır. Manakişin diğer türleri sahip oldukları daha ağır içerik nedeniyle öğle yemeği için sunulmaktadır. Popüler olan etli manakiş türü üzerinde kuzu veya koyun eti bulunandır. Kıyılmış kuzu eti zar şeklinde kesilmiş domates ve sebze yağı ile karıştırılır. İsteğe bağlı olarak biber veya salatalık turşusu veya yoğurt ile birlikte sunulur.

Tipik malzemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Riolo, Amy (2007). Arabian Delights: Recipes & Princely Entertaining Ideas from the Arabian Peninsula. Capital Books. s. 107. ISBN 9781933102559. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2010. 
  2. ^ Wright, Clifford A. (2003). Little foods of the Mediterranean: 500 fabulous recipes for antipasti, tapas, hors d'oeuvre, meze, and more (Illustrated bas.). Harvard Common Press. s. 310. ISBN 9781558322271. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2013. 
  3. ^ Carter, Terry; Dunston, Lara; Humphreys, Andrew (2004). Syria & Lebanon (2 bas.). Lonely Planet. s. 68. ISBN 9781864503333. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2013.