Marsha M. Linehan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Marsha Linehan
Mezun olduğu okul(lar)Loyola University Chicago
MeslekCreator of dialectical behavior therapy, psychologist, professor, author
Resmî siteMarsha Linehan

Marsha M. Linehan (5 Mayıs 1943 doğumlu) Amerikalı bir psikolog ve yazardır. Davranış bilimini kabul ve farkındalık gibi kavramlarla bağdaştıran bir tür psikoterapi olan diyalektik davranış terapisinin (DBT) yaratıcısı ve geliştiricisidir.

Linehan, Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde Psikoloji Profesörü, Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Yardımcı Profesörü ve Davranışsal Araştırma ve Terapi Klinikleri Direktörüdür.[1] Birincil araştırması borderline kişilik bozukluğu, davranışsal modellerin intihar davranışlarına uygulanması ve uyuşturucu kullanımı üzerinedir . Allen Frances, Linehan'ın Building a Life Worth Living kitabının önsözünde, Linehan'ın akıl sağlığında en etkili iki "klinik yenilikçiden" biri olduğunu, diğerinin ise Aaron Beck olduğunu söyledi .

Hayatın erken dönemi ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Linehan, 5 Mayıs 1943'te Oklahoma, Tulsa'da altı çocuğun üçüncüsü olarak doğdu. Yatarak tedavi gördüğü Connecticut, Hartford'daki Yaşam Enstitüsü'nde şizofreni teşhisi kondu. Linehan, elektrokonvülsif terapiye, izolasyona ve tedavi olarak Thorazine ve Librium'a tabi tutuldu.[2] Bu süre zarfında intihar davranışı ile uğraştı ve teşhis edilmemiş olmasına rağmen, aslında borderline kişilik bozukluğuna sahip olduğunu hissettiğini söyledi.[2] O zaman yaşadığı semptomlar, günümüzün borderline kişilik bozukluğu tanı kriterlerine benziyor. The New York Times ile 2011 yılında yapılan bir röportajda Linehan, 18 yaşındayken Institute of Living'den ayrıldıktan sonra herhangi bir psikiyatrik ilaç aldığını "hatırlamadığını" söyledi.[2] :3

Linehan, 1968'de Chicago Loyola Üniversitesi'nden psikoloji alanında lisans derecesinde birincilikle mezun oldu. 1970 yılında yüksek lisans ve doktora derecesi aldı. 1971'de sosyal ve deneysel kişilik psikolojisinde.[2] Loyola Üniversitesi'nde kaldığı süre boyunca Linehan, psikoloji programında öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Linehan, psikolojideki çalışmalarının yanı sıra Zen meditasyonu eğitimi aldı ve bir Zen öğretmeni oldu.[3]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Loyola Üniversitesi'nden ayrıldıktan sonra Linehan, 1971 ve 1972 yılları arasında Buffalo, New York'taki The Suicide Prevention and Crisis Service'de doktora sonrası staja başladı. Bu süre zarfında Linehan, University at Buffalo, The State University of New York'ta yardımcı doçent olarak görev yaptı. Linehan, Buffalo'dan Stony Brook Üniversitesi'nde Behavior Modification alanında Doktora Sonrası bursunu tamamladı. Linehan daha sonra 1973'te mezun olduğu Loyola Üniversitesi'ne döndü ve 1975'e kadar üniversitede yardımcı doçent olarak görev yaptı. Aynı zamanda Linehan, 1973'ten 1977'ye kadar Washington DC'deki Amerika Katolik Üniversitesi'nde Psikoloji alanında yardımcı doçent olarak görev yaptı.

1977'de Linehan , Washington Üniversitesi'nde Psikiyatri ve Davranış Bilimleri bölümünde yardımcı doçent olarak görev aldı. Linehan şu anda Washington Üniversitesi'nde Psikoloji Profesörü ve Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Profesörü ve Davranışsal Araştırma ve Terapi Klinikleri Direktörüdür.[1]

Linehan, Association for the Advancement of Behavior Therapy ve Society of Clinical Psychology Division 12 American Psychological Association'ın eski başkanıdır, hem American Psychological Association hem de American Psychopathological Association üyesidir ve American Board diplomatıdır. Davranış Psikolojisi. Ayrıca Suicide Strategic Planning Group, DBT Strategic Planning Group, Behavioral Tech LLC ve Behavioral Tech Research Inc.'in de kurucusudur.[4]

Linehan, diyalektik davranış terapisini (DBT) geliştirdi - geleneksel bilişsel davranışçı terapinin (CBT) ilerlemesinde ve kendi akıl hastalığının bir sonucunu kabul ve farkındalık unsurlarıyla birleştirmede başarı elde etti.[5] 1967'de Chicago'daki küçük bir Katolik kilisesinde dua ederken. dedi ki:

Bir gece orada diz çöküp çarmıha baktım ve her yer altın oldu - ve birdenbire bir şeyin bana doğru yaklaştığını hissettim. . . Bu ışıldayan bir deneyimdi ve odama geri döndüm sonra 'Kendimi seviyorum' dedim. İlk defa kendimle birinci tekil şahıs gibi konuştuğumu hatırladım. Dönüştüğümü hissettim.[2]

Diyalektik davranış terapisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Linehan, çalışmaları sayesinde ruh sağlığında iki kavramın ehemmiyetini anladı. Bunlardan biri, anlamlı, değerli ve mutlu yaşam kazanmak için insanların her şeyi olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmesi gerektiğiydi. Diğeri, büyüme ve mutluluk için değişimin ve dönüşümün şart olduğuydu. Bu iki kavram onun terapisinin temelidir. DBT, intihar davranışı ile karakterize olan borderline kişilik bozukluğunun (BPD) tedavisinde kullanılır. BPD tedavisi ile birlikte, yeme ve madde kötüye kullanımı bozuklukları gibi diğer bozuklukları tedavi etmek için de kullanılmıştır. DBT, davranışsal terapi, başa çıkma ve duygu düzenlemeyi geliştiren stratejiler ve farkındalık becerileri gibi çok sayıda teknik kullanır. DBT'nin önemi, intihar davranışını azaltmada etkili olduğu gösterilen tek tedavi olduğu için açıktır.

Onurlar ve ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Linehan, araştırma ve klinik çalışmaları için, 1999'da İntihar Alanında Yaşam Boyu Başarı için Louis İsrail Dublin ödülü, Amerikan İntiharı Önleme Vakfı'ndan İntiharda Seçkin Araştırma Ödülü, Marsha Linehan Ödülü'nün oluşturulması da dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Amerikan İntihar Davranışı Tedavisinde Üstün Araştırma, Amerikan İntihar Derneği tarafından sunulan, Klinik Psikoloji Bilimi Derneği'nden Seçkin Bilim Adamı Ödülü, Klinik Psikoloji Derneği tarafından Klinik psikolojiye Seçkin Bilimsel Katkılar ödülü, Topluma Seçkin Katkı Ödülleri Psikoloji Uygulaması ve Klinik faaliyetler için Seçkin Katkılar[3] ve ayrıca 2004'te New England Eğitim Enstitüsü'nden Akıl Sağlığı Eğitiminde Üstün Eğitimci Ödülü ve 2005'te Amerikan Psikoloji Derneği'nden Kariyer Başarı Ödülü.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Linehan, iki tedavi kılavuzu da dahil olmak üzere birçok kitabın yazarlığını ve ortak yazarlığını yapmıştır: Borderline Kişilik Bozukluğu için Bilişsel-Davranışçı Tedavi ve Borderline Kişilik Bozukluğunun Tedavisi için Beceri Eğitimi Kılavuzu . Hayatı hakkında bir anı ve Hayat yaşamaya değer Bina diyalektik davranış terapisi oluşturulmasını yayınlanan: 2020 yılında Anılar[6] Ayrıca, bazıları "İntihar davranışı döngüsünü modelleme: Borderline kişilik bozukluğu ve intihar girişimi öyküsü olan bireyler arasında tekrarlanan intihar girişimlerini anlama" makalesi gibi intihar davranışı üzerine araştırmaları içeren bilimsel dergilerde kapsamlı bir şekilde yayınlanmıştır; diğerleri ise ona katkıda bulunmaktadır. DBT üzerinde çalışmak, "DBT'de davranışsal değerlendirme: Özel serinin yorumu" gibi.[7][8]

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Linehan evli değil ve yetişkin evlat edindiği Perulu kızı Geraldine "Geri" ve damadı Nate ile Seattle, Washington'da yaşıyor.[2] :3[9][10]

Linehan uzun süredir bir Roma Katoliğidir ve Zen öğretmeni Willigis Jäger de dahil olmak üzere Roma Katolik rahipleri tarafından öğretildiği meditasyon gibi uygulamalara dahil olduğunu bildirmektedir.[11] [12]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Marsha M. Linehan". faculty.washington.edu. University of Washington. 12 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d e f "Expert on Mental Illness Reveals Her Own Fight". The New York Times. 23 Haziran 2011. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Biography". University of Washington. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 
  4. ^ "Biography". University of Washington. 15 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  5. ^ "Marsha Linehan: What is Dialectical Behavioral Therapy (DBT)?". psychcentral.com (İngilizce). 28 Haziran 2011. 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2020. 
  6. ^ Building a Life Worth Living: A Memoir (İngilizce). Random House Publishing Group. 2020. ISBN 978-0-8129-9462-9. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  7. ^ Kuehn (2020). "Modeling the suicidal behavior cycle: Understanding repeated suicide attempts among individuals with borderline personality disorder and a history of attempting suicide". Journal of Consulting and Clinical Psychology. 88 (6): 570-581. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  8. ^ Reynolds (2020). "Behavioral assessment in DBT: Commentary on the special series". Cognitive and Behavioral Practice. 27 (1): 50-54. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022. 
  9. ^ "Someone You Should Know: Marsha Linehan, Ph.D. - ParentMap". parentmap.com. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Marsha M Linehan". blockshopper.com. 21 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ O'Donohue, William T., (Ed.) (2017). "Brief thoughts on Zen and behavior therapy". Handbook of Zen, Mindfulness, and Behavioral Health. New York: Springer Verlag. ss. 251-254. doi:10.1007/978-3-319-54595-0_19. ISBN 9783319545936. OCLC 992988863.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  12. ^ According to Kabat-Zinn (Coming to Our Senses, 2005, p. 431): "Marsha [Linehan] herself is a long-time practitioner of Zen, and DBT incorporates the spirit and principles of mindfulness and whatever degree of formal practice is possible."

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]