Macar Tevfik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alessandro Voltan
Doğum1846
Ölüm1941
İstanbul
Diğer ad(lar)ıVenedikli Tevfik
MeslekBesteci, piyanist

Macar Tevfik Bey (Venedikli Tevfik, Alessandro Voltan) (d. 1846 – ö. 1941), 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nde yaşamış piyano virtüözü ve besteci.

19.yy.da Türkiye’de çoksesli müzik tekniklerini kullanarak eser yazan ilk bestecilerdendir.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl adı, Alessandro Voltan'dır.[2] Türkiye’de “Macar Tevfik” veya “Venedikli Tevfik” olarak tanınır.

Osmanlı ordusunda görev yapmış Müşir Mehmet Ali Paşa’nın yeğeni olduğu ve babası İzzet Bey'in de[3] Osmanlı ordusunda görev yapmış Türk asıllı bir subay olduğu söylenir.[4] Annesi, Venedik'li Macar Kontesi Bayan Allegri'dir.

İlk müzik eğitimini bir piyanist olan annesinden aldı.[4] Annesi sayesinde Liszt, Wagner gibi müzisyenleri dinleme ve tanıma imkanı buldu.[3][4] Avusturya Deniz Okulu’nda eğitim gördü; topçu subayı olarak diploma aldı.

Genç yaşta Bükreş'e davet edildi; Romanya Kraliçesi Maria Elizabeth tarafından misafir edildiği sarayda iki yıl kalıp piyano hocalığı yaptı; konserler ve operalar yönetti.[4]

1876’da Osmanlı sarayının piyano öğretmenliğine getirildi.[1] Bir süre sonra saraydan ayrılıp İzmir’e yerleşti; bir Türk kızıyla evlenip; Müslümanlığı kabul etti ve “Tevfik" adını aldı.[2] Yaşamını İzmir'in Kokaryalı (bugünkü Güzelyalı) semtindeki evinde sürdürdü, piyano konserleri verdi, öğrenciler yetiştirdi. Eserleri İtalya, Avusturya, Macaristan ve Fransa'da yayımlandı. Yetiştirdiği öğrenciler arasında bestkâri İsmail Zühtü Bey ve Ahmet Adnan Saygun vardır.

İleri yaşlarında yoksul düşen Macar Tevfik, Darülaceze’ye yerleştirildi; 1941 Nisan’ında hayatını kaybeden sanatçının cenazesi Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]