Lucky-S Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Luck-S isimli gemiye emniyet limanda el koyduktan sonra çekilmiş fotoğrafı.
Lucky-S isimli gemi

Lucky-S Olayı, 7 Ocak 1993 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinin Su Altı Taarruz Grup Komutanlığı komandolarının desteği ile Akdeniz'de Türk ticaret gemisi MV Lucky-S 'e düzenlediği operasyondur. Geminin, Türkiye'ye uyuşturucu kaçakçılığına karıştığından şüphelenilmekteydi.[1]

Kısmetim-1 Olayı'nı takiben, üç hafta içinde açık denizlerde yapılan ikinci uyuşturucu kaçakçılığı operasyonuydu. Gemide 11.039.550 kg esrar ve 2.568.010 kg baz morfin ele geçirildi ve bir limana kadar eşlik edildi.[1]

Luck-S Operasyonu öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazırlık safhası son derece gizli yürütülen ve uyuşturucu madde akçılığı yaptığı tespit edilen Kısmetim-I isimli geminin ele geçirilme görevi Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarına verilmiştir.

Aslında Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından planlaması yapılan bu görev başarılı olabilecekken Aralık ayında deniz'deki meteorolojik şartlar, planlamanın hiçbir safhasını uygulamaya elvermemiştir. SAT'ların imkân-kabiliyetlerini yeterince bilmemenin ve akıllara dahi gelmemesi nedeni ile bu operasyona dahil edilmemiş bunun sonucunda ise Kısmetim-I gemisinin göz göre göre kendi personeli tarafından batırılmış ve Deniz Kuvvetleri'nin itibar kaybına neden olmuştur.

Üç gün süren uğraşa rağmen dinmek bilmeyen fırtına Kısmetim-l'e çıkılmasına bir türlü izin vermemiştir. Son çare olarak 15 Aralık 1992 günü gemiye ihtar atışı yapılmasına karar verilmiştir. Geminin önüne arkasına kümelenen atışlara da aldırış etmeyen Kısmetim-I kaptanı Ahmet Güçlü, önce personelini tahliye ettikten sonra öğleden sonra saat iki sıralarında da gemisini kendi eliyle 2,200 metre derinlikte batırmıştır.

Kısmetim-I gemisinin kendi personeli tarafından batırılmasından kısa bir süre sonra SAT Grup Komutanlığı’na alışılagelmişin dışında bir görev emri iletilmiş ve bu emir doğrultusunda 2 timden oluşan SAT grubu Aksaz Deniz Üssü’ne intikal etmesi istenmiştir.

Lucky-S Operasyonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Deniz Kuvvetleri tarafından gizli tutulan bu görevin detayları gelmekte olan SAT timine dahi açıklanmamıştır. Hazırlanan grubun kıdemlisi Deniz Üsteğmen Gökhan Yaşar Duran, o günlerde Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk öğrenimine devam etmektedir ve tam da sınav dönemine denk gelen bu göreve gitmesi durumunda bir yıllık uğraşı boşa gideceğinden dolayı o dönem Üsteğmen rütbesinde bulunan Ali Türkşen görevi devralmıştır.

Hemen hepsi bekâr 14 kişilik listeden son anda Deniz Astsubay Kıdemli Çavuş Ziya Çaydaşı'nın çıkarılmasıyla 13 kişilik grubun malzeme hazırlığına başlanmış, 27 Aralık 1992 Pazar günü, belirlenen SAT timi yola çıkmış ve 28 Aralık öğleden sonra TCG Yıldırım’a ulaşmışlardır.

Görevin detayını öğrenmelerinin ardından 13 kişilik tim mevcudu gemilerden birinde arıza meydana gelmesi durumunda dahi diğer timin görevi yerine getirebilmesi amacı ile TCG Yıldırım ve TCG Zafer gemilerine bölünmüştür.

3 Ocak 1993 günü Aksaz’dan ileri harekete geçildiğinde Akdeniz’in dönemsel fırtınalarından birisinin tüm şiddeti ile yaşanacağı gözle görülmeye başlamış ve etkisini hissettirmektedir. Seyre çıkılan ilk gün harekâta katılacak olan ABD P-3 Deniz Karakol uçağından ve uydudan aldığı bilgiler doğrultusunda Lucky-S’in tahmini olarak 6 Ocak akşam saatlerinde Port Said’de olacağı bilgisinin gelmesi üzerine TCG Yıldırım ve TCG Zafer ile birlikte Mısır Karasuları dışında beklemeye başlanmıştır.

7 Ocak 1993 günü gece saat 03.11’de başlayan operasyon için saat 03.12’de SAT Timleri tarafından TCG Yıldırım’a geminin kontrol altına alındığına dair rapor verilmiş ve gemicilerin anlattıklarına göre gemide 15 ton’a yakın uyuşturucu olduğu bildirilmiştir.

Operasyonun tamamlanması ardından, normalde gemiye gelerek gemiyi yönetecek kaptanın rahatsızlanması üzerine güvertede bulunan SAT timi gemininin kontrolünü alarak Aksaz Limanına ilerlemeye başladı.

LuckyS Operasyonu, SAT Komandoları'nın profesyonelliğini ve görev kabiliyetlerinin önemi sergileyen tarihi bir başarı olarak yer almıştır.

Popüler kültüre etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk televizyon serisi Kurtlar Vadisi'nde Lucky-S Olayı'na, Şanslı-S olarak atıfta bulunulmuştur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Kısmetim 1 Davasında Yeni Karar". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2017.