Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch'den bir kare, arka planda yerleşim yerinin tam adı

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (kısaca Llanfair PG ya da Llanfair), Büyük Britanya'da bulunan Galler'deki Anglesey adasının güneyinde yer alan bir yerleşim yeri.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ismine sahip olan bu yerleşim birimi Avrupa'daki en uzun isme sahip yerdir. XIX. yüzyılda burada yaşayan bir ayakkabıcı, köyünün yakınından geçen Londra-Manchester trenlerinin Anglesey yakınında durabilmesi için gerekli olan garın yapımını sağlamak amacıyla bu tekerlemeyi bulmuştur. Köylünün amacı bu sayede diğer yöredeki insanların ilgisini çekip Llanfair'in ekonomisini geliştirmekti.

Yapılan başvurular neticesinde bu isim kabul edildi ve buraya yakın bir yerde tren garı açıldı. Köy, kısa sürede Büyük Britanya ve diğer ülkelerde tanınmaya başlandı. Bu sayede köyün turizmi gelişti. Tam olarak [ˌɬanvairˌpuɬɡwɪ̈nˌɡɪ̈ɬɡoˌɡɛrəˌχwərənˌdrobuɬˌɬantɪ̈ˌsiljoˌɡoɡoˈɡoːχ] şeklinde okunur.

Rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın en uzun internet adresi bu köye aittir. 2002 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na geçmiştir. Bu adres şöyledir: www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.org.uk 11 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'dir.

Uzun isme sahip diğer yer adları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]