Lion Feuchtwanger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lion Feuchtwanger
Doğum7 Temmuz 1884
Münih
Ölüm21 Aralık 1958 (74 yaşında)
Los Angeles
Ölüm sebebiKanser
MeslekRomancı, oyun yazarı, denemeci, tiyatro eleştirmeni
EvlilikMarta Feuchtwanger
İmza

Lion Feuchtwanger (7 Temmuz 1884 – 21 Aralık 1958), Alman Yahudi romancı ve oyun yazarı. Weimar Almanya'sının edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan yazar, aralarında oyun yazarı Bertolt Brecht'in de bulunduğu çağdaşlarını etkiledi.

Feuchtwanger'in Yahudiliği ve iktidara gelmesinden yıllar önce Nazi Partisi'ne yönelik şiddetli eleştirisi, Adolf Hitler'in Ocak 1933'te Almanya şansölyesi olarak atanmasından sonra onun hükümet destekli zulmün hedefi olmasını sağladı. Kasım 1936'dan Şubat 1937'ye arası Sovyetler Birliği'nde kaldı. Moskau 1937 adlı kitabında Joseph Stalin yönetimindeki yaşamı övdü. Feuchtwanger aynı zamanda Büyük Tasfiye'yi ve hem gerçek hem de hayali Troçkistlere ve "halk düşmanlarına" karşı yürütülen göstermelik duruşmaları da savundu. Feuchtwanger'ın Stalin'e övgüsü Arnold Zweig ve Franz Werfel'in öfkesini tetikledi.[1] Kitap, Troçkistler tarafından saf bir özür dileme çalışması olarak eleştirildi.[2] Feuchtwanger'in Stalin'e karşı dostane tutumu daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde vatandaşlığa alınmasını geciktirdi. Fransa'da kısa bir süre gözaltında kaldıktan ve Avrupa kıtasından üzücü bir kaçıştan sonra, Amerika Birleşik Devletleri'ne sığındı ve 1958'de orada öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Feuchtwanger and Exile Studies Journal 34-2021
  2. ^ H. Wagner, Lion Feuchtwanger, p.57f. See also Jonathan Skolnik, "Class War, Anti-Fascism, and Anti-Semitism: Grigori Roshal's 1939 Film Sem'ia Oppengeim in Context," Feuchtwanger and Film, Ian Wallace, ed. (Bern: Peter Lang, 2009), 237–46.