Lübnan Ulusal Kütüphanesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lübnan Ulusal Kütüphanesi
المكتبة الوطنية
Kütüphane binası
Harita
ÜlkeLübnan
TürHalk kütüphanesi, Ulusal kütüphane
KonumBeyrut
Koleksiyon
Boyut7 milyon kitap, 10 bin çizim, 20 bin harita, 25 bin 16. yy edisyonu, 8 bin el yazması eser, 2 bin erken dönem eseri.
Erişim ve kullanım
Erişim gereklilikleri18 yaş ve üstü kişilere açıktır.
Websitelnl.gov.lb


Lübnan Ulusal Kütüphanesi, Lübnan'daki ulusal bir kütüphanedir. Beyrut'ta bulunan kütüphane Lübnan İç Savaşı nedeniyle 1979'da halka kapatıldı ve ayakta kalan koleksiyonları depoya konuldu. Restorasyonu ve yeni bir site planlaması ise 1999 yılında başladı.

Lübnan Ulusal Kütüphanesi, Katar'dan 25 milyon dolarlık hibe ile yenilenen eski bir Osmanlı kompleksinde yer almaktadır. Eskiden Lübnan Üniversitesi'nin hukuk fakültesi olan atriyum; kavernöz ve bir okuma odasına dönüştürüldü. Beyrut gibi trafik yüklü bir şehirde, okumak için dikkate değer bir yerdir.[1]

LNL bölümü

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Lübnan, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Suriye, güneyde işgal altındaki Filistin, batıda ise Akdeniz ile çevrilidir. Lübnan'ın Doğu ve Batı'nın kavşağında bulunan özel konumu, zengin tarihini genişletti ve dini ve etnik çeşitlilikten oluşan bir kültürel kimliği oluşturdu. Sadece 10.452 km²'lik alanı ve 4 milyonluk nüfusuyla Asya kıtasındaki en küçük devlettir. Lübnan'daki en eski uygarlık kalıntısı, Fenikeliler'den yedi bin yıl daha eskiye dayanmaktadır. Daha sonra bölge, Roma İmparatorluğu, Araplar, Haçlı birlikleri, Osmanlı İmparatorluğu (1516-1918) ve Fransa gibi çeşitli imparatorluk ülkelerinin egemenliği altına girdi. 1946'da yabancı birlikler Lübnan'dan tamamen çekildi. Lübnan İç Savaşı'ndan (1975-1990) önce, ülke turizm, tarım, ticaret ve bankacılık tarafından yönlendirilen bir huzur ve bolluk dönemi yaşadı. 1960'larda Lübnan "Doğu'nun İsviçre'si", başkent Beyrut ise "Ortadoğu'nun Paris'i" olarak anılırdı.[2]

Yeni bina 1905 yılında inşa edilmiştir ve bir sanat okulu ve de daha sonra Lübnan Üniversitesi için hukuk fakültesinin bir dalı olarak işlev görmüştür. Bugün, etrafını saran ilginç yeşil alanlarla, kitaplardan oluşan salonlar ve incelemeyi bekleyen ciltler ile meraklılarını bekliyor.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Inside the new Lebanese National Library." (Kas. 11, 2016, İng.)". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  2. ^ "The Story of the Lebanese National Library (İng.)". 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021. 
  3. ^ "Hajj, Lama. (Ara. 4, 2018, İng.). Reopening of stunning Lebanese National Library". 25 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2021.