Kurukahveci Mehmet Efendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kurukahveci Mehmet Efendi
TipAnonim şirket
Kuruluş1871
KurucuMehmet Efendi
Genel merkeziEminönü, İstanbul, ,
Önemli kişilerHasan Efendi
ÜrünTürk Kahvesi
SahibiKurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ltd. Şti.
Web sitesiKurukahveci Mehmet Efendi
Eminönü'nde bulunan merkezleri.
Türk kahvesi

Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul’da Mehmet Efendi tarafından kurulmuş[1] Türkiye'nin en eski işletmelerinden[2] Türk Kahvesinin en tanınan markası. 19. yüzyıl sonlarına kadar Türk Kahvesi, çiğ çekirdek olarak satılıyor ve evlerdeki kahve tavalarında kavrulduktan sonra el değirmenlerinde çekilerek içilebiliyordu. Bu durum; Hasan Efendi'nin işlettiği baharat ve çiğ kahve satan dükkânın, oğlu Mehmet Efendi tarafından devralınmasına kadar sürdü.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1857'de Fatih, İstanbul'da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahveseverlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilikle "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anılmaya başlandı.[3]

1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler.[4] Aile 1934 yılında Soyadı Kanunu ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.

Ürünleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pek Meşhur Kurukahveci Mahdumları". gazetebilkent.com. 31 Ocak 2014. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  2. ^ İşletme-1/5 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Türkiye'nin en eski işletmeleri listesi" Hakan Kıracı (2013)
  3. ^ Mimar Dergisi Arkitekt, 1933, sayı 4, Nüshası 21 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Gündelik Hayatımızın Tarihi, 2002, Kudret Emiroğlu (Türkçe)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]