Kuperjanov Piyade Taburu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuperjanov Piyade Taburu, Estonya Kara Kuvvetlerinin bağlı askeri bir birliktir. 2. Piyade Tugayı'nın emrinde olan bu tabur, Võru'de bulunan Taara Ordu Üssü'nde konuşlanmaktadır.

Kuperjanov Piyade Taburu
Kuperjanov Partizan Taburu
Kuperjanov Piyade Taburu Nişanı
Etkin1918–1940
1992–Günümüz
Ülke Estonya
Bağlılık Estonya Kara Kuvvetleri
BüyüklükTabur
Yıl dönümleri23 Aralık
18 Mart
Savaşları
Komutanlar
KomutanIndrek Sarap
Ünlü
komutanları
Julius Kuperjanov

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Estonya Bağımsızlık Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuperjanov Piyade Taburu'nun kurucusu olan Julius Kuperjanov.

Julius Kuperjanov, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan, keşif bölüklerinin komutanlığını yürüten bir öğretmendi. 1918 yılında Estonya Bağımsızlık Savaşı ile birlikte Estonya Ordusu'na katıldı. 23 Aralık 1918 tarihinde ise Estonya'nın 2. tümen komutanı olan Albay Ernst Limberg'den izin alarak, partizanlardan bir birlik kurdu. Partizanlardan oluşan bu birlik, gönüllü katılıma dayalı olarak başlangıçta 37 kişiden oluşmaktaydı. Birlik 600 gönüllü askere ulaştığında ise Tartumaa Partizan Taburu adını aldı.[1] 1919 Ocak ayında Tartumaa Partizan Taburu, Tartu'nun Kızıl Ordu'nun elinden alınması için savaşa katıldı. Savaş Tartu'nun geri alınmasıyla sonuçlanınca, tabur Estonya'nın Valga şehrine doğru harekete geçti. Valga'da bulunan Paju Malikanesi'ni ele geçiren Kızıl Ordu'ya karşı şiddetli bir savaşa girdi. Ardından Paju Savaşı'nın galibi oldu. Paju Savaşı sırasında ağır yaralanan Julius Kuperjanov, 2 Şubat 1919 yılında öldü. Kuperjanov'un ölümünün ardından taburun ismi değiştirilerek Kuperjanov Partizan Taburu olarak adlandırıldı.[1]

Estonya'nın Sovyetler'den arındırılmasına büyük katkısı bulunan tabur, daha sonra Letonya'nın güneyine hareket ederek, Alman Rüdiger von der Goltz tarafından kuman edile Baltık Landeswehr'a karşı savaştı. Almanların ilerlemesini de durduran birlik, daha sonra Cesis Muharebesi'nde Alman birliklerinin yenilmesinde büyük rol aldı. 30 Eylül 1919 tarihinde ise Estonya Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan ve başarısız olunan Krasnaya Gorka Kale saldırısına katıldı. 1919 Kasım ayında ise birliğin adı Kuperjanov Partizan Alayı olarak değiştirildi.[1]

1992 – Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

2015 yılında Estonya Bağımsızlık Günü geçit töreninde Kuperjanov Piyade Taburu askerlerinin geçişi.

Bu birlik, 1992 yılında restore edildi. Võru'de bulunan Taara Ordu Üssü'nde katı kuralları ve büyük bir birlik ruhu olan tabur olarak anılmaya başlandı. 2004 yılında Estonya Savunma Bakanlığı tarafından eğitim alayına dönüştürülse de 2009 yılında 1. Kuperjanov Piyade Taburu olarak adlandırıldı.[1] Günümüzde Estonya Güney Savunma Bölgesi olarak adlandırılan yerde, ana kuvvet görevi görmektedir.

Mevcut Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuperjanov Piyade Taburu:

  • Tabur Karargahı
    • A - Piyade Bölüğü
    • B - Piyade Bölüğü
    • C - Piyade Bölüğü
    • Harç Bataryası
    • Muharebe Hizmet Destek Şirketi
    • Personel Şirketi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Kuperjanovi jalaväepataljon" (Estonca). Estonian Defence Forces. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Kuperjanov" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)