Kullanıcı mesaj:Ceviri-meü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Ceviri-meü![kaynağı değiştir]

İlk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

For non-Turkish speakers
Deutsch: Sprechen Sie kein Türkisch? Klicken Sie hier.
English: Don't speak Turkish? Click here.
español: ¿No hablas turco? Cliquea aquí.
français: Ne parlez vous pas turc? Cliquez ici.
русский: Не говорите по-турецки? Нажмите сюда.
Andere Sprachen   Other languages   Otros idiomas   Autres langues   Другие языки
İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak ya da değiştirme panelinin sol üst onuncu sekmesini
kullanarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiçbir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Vikipedi'nin bazı önemli politikaların özetlerini okuyarak Vikipedi'nin işleyişini öğrenmende yarar var.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Vikihaber
Özgür Haberler

Vikitür
Biyolojik tür dizini

Vikiversite
Özgür Üniversite

e.c. 00:34, 9 Şubat 2010 (UTC)

Uyarı
Uyarı
Lütfen Vikipedi maddelerine imza atmayınız, isim yazmayınız, telefon numarası, e-posta adresi vb. eklemeyiniz.. Vikipedi'de imzalar sadece tartışma sayfalarında ve kullanıcı mesaj sayfalarında kullanılmaktadır. Bunun dışında bazı özel, sadece tartışmaların yer aldığı sayfalarda veya bildiri sayfalarında, örneğin Vikipedi:Köy Çeşmesi, imza atılabilir. Bahsi geçen sayfalar haricindeki hiçbir Vikipedi sayfasına imza atmayınız. İyi değişiklikler!
CnkALTDSmesaj/message 02:20, 10 Şubat 2010 (UTC)


Merhaba Ceviri-meü, Budizm maddesine katkıların için teşekkür etmek istedim. Anladığım kadarıyla Almanca Vikiden çeviriler yapıyorsun, farklı bir kaynaktan yararlanmak içeriği geliştirecektir. Yalnız bir öneride bulunmak isterim: Siddharta Gautama ve Gautama Buddha maddelerinde olduğu gibi zaten varolan sayfaları tekrar açmak yerine, anicca, dukkha, Budist meditasyon gibi henüz yazılmamış kırmızı maddelere, bodhi, satori gibi taslaklara katkıda bulunursan Viki maddelerinin daha hızlı gelişmesini sağlarsın. Bir de Budizm sayfasına yaptığın katkıda anlamadığım yerler var:

  • Din ve felsefe bölümünde bahsettiği Budizme kabul şartlarından, "sonraki temel yaşama tamamen hazır olmak", burada "sonraki temel yaşam" tam anlaşılmıyor.
  • Benedikt ve Cizvit tarikatları üyeleri, Japon zen manastırları ile ne tür bir işbirliği yapmıştır, ne zaman? Açıklayabilir misin?
  • Budizmin aydınlanma ve demokrasi gibi değerlerle ilgisi demişsin, demokrasi ile politik bir ilgi mi, tam anlaşılmıyor.

Katkılarının devam etmesi dileğiyle, kolay gelsin!--CenkX 03:26, 10 Şubat 2010 (UTC)


Merhaba. Öncelikle kendimi tanıtayım: MEÜ'de Almanca Çeviri bölümü son sınıf öğrencisiyim. Çeviri projesi adlı dersimiz için yıl boyu sürecek bir proje çalışması yapıyoruz. Bu projeye son sınıfta bulunan 27 arkadaşım çevirmen olarak katılıyor, hocamız, iki arkadaşım ve benim de dahil olduğum 4 kişilik teknik-koordinasyon ekibi ise bu 27 arkadaş arasındaki iletişimi sağlıyor, düzeltmeleri yapmaya çalışıyor, metinleri bir kaç aşamadan geçirerek kontrol ediyor ve bu kontrollerden geçerek tamamlanmış metinleri Vikipedi Türkçe sayfalarına aktarıyor, ki bu son görevi teknik-koordinasyon ekibinde yapan kişi şu na itibariyle yalnızca benim.

Bir öğrenci olarak Vikipedi'yi gerektiğince kullanan bir ziyaretçiydim bu projeye katılana dek. Fakat yukarıda bahsetttiğim görevi üstlendikten sonra bu ziyaretlerin amacı değişti. Eskiden araştırmacı bir yaklaşımla sadece ilgili sayfalardan bilgi toplarken, şimdi artık o sayfalara katkı yapan biri oldum; Ceviri-meü kullanıcı adıyla.

Sayfa değiştirme konusunda çok başarılı olamayabilirim; çünkü bahsettiğim üzere yeniyim. İlerleyen zamanlarda (Önümüzdeki 2 aylık süreçte sık sık sayfa değiştirme zorunluluğum var; görevim gereği. Bunun haricinde fırsatım oldukça öğrencilik hayatım bittikten sonra da katkı yapmak isterim, yeterli altyapısı olup da Vikipedi Türkçenin içler acısı halini görmek ama düzeltmemek abesle iştigal olsa gerek, ki ekip olarak bağlantıda olduğumuz değerli Vikipedi ailesinin üyesi Sayın Genovese (Vito)de Vikipedi'nin buna ihtiyacı olduğunu belirtmişti yanlış anımsamıyorsam.) bu sayfa değiştirme konusunda daha iyi hale geleceğimi umuyorum, çünkü her dakika yeni şeyler öğreniyorum. Tabi bu öğrendiklerim henüz sizin konumunuza getirmiyor beni. Keşke ben de "hizmetli" ya da "bürokrat" olabilsem de hata yapma oranım düşse. Böylece siz de benim yanlışlarımı düzeltmekle vakit kaybetmemiş olursunuz.

Elimden geldiğince dikkatli olmaya çalışacağım. Sizin de yardımlarınıza ihtiyacım olacaktır bu süreçte. Peşinen teşekkürlerimi sunmayı borç addediyorum. İyi çalışmalar.

Ceviri-meü

  • Merhaba Sayın Ceviri-meü,
    Öncelikle nazik ve kibar tutumunuz için şahsım adına, günlerdir takip ettiğim katkılarınız içinse Vikipedi adına size bir teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten özverili çalışıyorsunuz. Bu sizin Vikipedi sınırları içerisindeki deneyiminizi geliştirmeniz açısından oldukça aktif bir etken. Elbette sizden önce Vikipedi'ye gelen kişilerin hepsi vaktiyle hata yapmıştırlar-yaptılar. Sonuçta hiçbirimiz bir çok kuralı ya da politikayı bilerek dahil olmadık Vikipedistler arasına. Hızlı bir gelişme aşaması geçireceğinize eminim. Sizinde belirttiğiniz gibi hizmetli ya da bürokrat sıfatına nail olan kişilerin gerçekten büyük bir Vikipedi deneyimleri olduğu inkar edilemez bir gerçek. Fakat bir çok deneyimli kullanıcılarımız da mevcut lakin ben de bir hizmetli ya da bir bürokrat değilim. Çalışmalarınızda teknik olarak her ne ihtiyacınız varsa ileti yoluyla tarafıma danışabilir; isteğiniz doğrultusunda ekranınızın hemen sol tarafında bulunan katılım menüsü altında yer alan son değişiklikler kısmında aktif gördüğünüz diğer Vikipedistlere de danışabilirsiniz. Eminim ki her Vikipedist elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışacaktır. Lütfen değişikliklerinizde yanlış yapacağım endişesine kapılmayınız lakin her yanlışın kolay bir doğrusu bulunur. Tekrar bu denli ilginize teşekkür eder; katkılarınızın Vikipedi'de daim olmasını temenni ederim. İyi değişiklikler.Minik bir not; bizler kullanıcılara ya da tartışma sayfalarına yolladığımız her iletinin sonuna imzalarımızı ekliyoruz. Mesajımın altına bilgilendirici etiketi ekliyorum.--CnkALTDSmesaj/message 21:53, 14 Şubat 2010 (UTC)
Tartışma sayfalarına ve/veya diğer kullanıcılara yazdığınız iletilerinizin sonuna dört adet ~ "tilde" adlı işareti eklerseniz, imzanız belirir. Klavyenizdeki (Q/q klavye için) Alt Gr ve Ü harfi tuşlarına birlikte 4 kez basmanız ya da üstteki mavi/gri kutucuklardan 10.suna yani şu işarete tıklamanız yeterli. --CnkALTDSmesaj/message 21:53, 14 Şubat 2010 (UTC)
  • Selamlar. Ben Gökçe Yörük. 2,5 senedir Türkçe Vikipedi'de çalışmaktayım. Bu süre zarfında da tabiki de Vikipedi kuralları hakkın bayağı bilgi edindim. Geçenlerde Köy Çeşmesi'nde Vito'nun yazısını okudum. Galiba sınıfça bir çalışma yürütmektesiniz. Eğer yardıma ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeden belirtin. Cumartesi günleri aktif olsam da hafta içi de Viki'ye göz atıyorum. İyi çalışmalar. Esenlikler dilerim, saygılar...--Gökçє Yörük mesaj 20:09, 15 Şubat 2010 (UTC)
  • Benden de selamlar. Nerdeyse dört yıldır Vikipedi'de çalışmaktayım, genelde İngilizce'den çeviriler yapmaktayım ayrıca burada hizmetliyim. Yardımcı olabileceğim bir konu varsa bana da danışabilirsiniz. Bu arada bir konu merakımı çekti: yaptığınız çevirilerin kaynağı Almanca Wikipedia mı yoksa başka bir kaynak mı? Teşekkürler, iyi çalışmalar. --İnfoCan 00:36, 16 Şubat 2010 (UTC)

Yardım ihtiyacınız[kaynağı değiştir]

Merhaba. Gökçe Yörük'e sorduğunuz soruya göz misafiri oldum. Ben yardımcı olmaya çalışayım. İç bağlantı bildiğiniz gibi madde adını [[ ]] arasında yazmakla oluyor. Sizin istediğiniz iç bağlantı türü de buna oldukça yakın. Bunun için [[ ]] arasına Madde adı#başlık adı yazmalısınız. Yani sizin istediğiniz bağlantı kodu şöyle olacaktır: [[Bodhisattva#Motivasyon]] . Bu kod şu sonucu verir: Bodhisattva#Motivasyon....

Ancak karenin görünmesini istemezseniz şunu denemelisiniz. [[Bodhisattva#Motivasyon|görünmesini istediğiniz kısım]] . Bu kod şu sonucu verir: "görünmesini istediğiniz kısım". Görünmesini istediğiniz bölüme istediğinizi yazabilirsiniz. Örneğin [[Bodhisattva#Motivasyon|Budizm'de motivasyon]] , [[Bodhisattva#Motivasyon|Motivasyon]] vb.

Görüyorum ki tüm vikipedist arkadaşlar sizin gibi güzel katkılar veren yeni bir kullanıcıya yardım etmek konusunda yarışıyor :) Aynı şekilde ben de hazırım! Okul zamanı dışında her an Vikipedi sayfam açık. Bildiğim her konuda hızla yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin. Katkılarınızın sürmesi dileğiyle. --Stambouliote ileti 08:46, 16 Şubat 2010 (UTC)

  • Tekrar selamlar. Stambouliote benden önce davranmış. Evet arkadaşımın da dediği gibi bir maddenin başlığına yönlendirme yapmak için önce madde adı, araya # işareti ve son kısma başlık adı yazılarak yapılır. Ayrıca [[madde adı|görünmesini istediğiniz isim]] sayesinde yaptığınız bağlantıları farklı isimler ile gösterebilirsiniz. Kolay gelsin. Esenlikler dilerim, saygılar...--Gökçє Yörük mesaj 18:44, 16 Şubat 2010 (UTC)

Selamlar, şu maddeyi Almanca Wikipedia'deki bir maddeden mi çevirdiniz? Teşekkürler.--CnkALTDSmesaj/message 02:08, 20 Şubat 2010 (UTC) Selamlar.

Sorunuza "evet" şeklinde yanıt verdikten sonra şu açıklamayı yapmak durumundayım: Almakta olduğumuz bir dersin içeriği itibariyle bir proje yürütmekteyiz. Bu projeye katılan toplam 27 adet öğrenci/çevirmen bulunmakta. Bu 27 kişi Almanca Wikipedia'dan almış oldukları kaynak metinleri Türkçeye çevirmekte ve benim de dahil olduğum 5 kişilik koordinasyon ekibi de bu çevirileri çeşitli aşamalardan geçirerek çevirilere son halini vermekte. Sonal hale gelmiş çevirilerin Türkçe Vikipedi'ye aktarılması işlemini ben yürütmekteyim.

İlginiz için teşekkürler.--Ceviri-meü 02:20, 20 Şubat 2010 (UTC)

Hepinize Vikipedi adına teşekkürler bir kez daha. İlgili maddenin Almanca Wikipedi'deki adresine ulaşabilir misiniz? Teşekkürler.--CnkALTDSmesaj/message 02:24, 20 Şubat 2010 (UTC)

İzninizle; bu noktada gerekli olan bir bilgi daha vermek istiyorum: Türkçe Vikipedi'ye aktarmakta olduğum metinler sadece Almanca'dan çeviri ile sınırlı kalmıyor. Şöyle ki, çeviri yapan arkadaşlar ilgili konuyla alakalı kaynaklardan edinmiş oldukları bilgileri telif haklarını ihlal etmemeye büyük itina göstererek Türkçe metnin uygun yerlerinde işliyorlar.--Ceviri-meü 02:46, 20 Şubat 2010 (UTC)

  • Bağlantı için teşekkürler. Özellikle Almanca Wikipedia'deki sayfasını sormaktaki amacım, interwiki'leri ve ilgili kategorileri sayfaya eklemekti herhangi bir telif sorgusu değildi zira. Interwiki nedir? Mesela Türkçe Wikipedia'de bir x maddesi olsun, aynı madde hem İngiliz Wikipedia'de hem de Macar Wikipedia'de olsun. Wikipedia'nın farklı dillerdeki maddelerini birbirlerine ilişkilendiriyoruz. Türkçe Wikipedia'de ki madde [[tr:x]] şeklinde hem Macar, hem de İngiliz Wikipedia'yalarına tanıtılır. Aynı şekilde bu maddelerin İngiliz Wikipedia'deki asıl ilişkesi [[en:x]] şeklinde, Macar Wikipedia'de ki ise [[hu:x]] şeklindedir. Almanca sayfasını bu sebepten dolayı sordum aşka dillere çevrildiyse eğer onları ekleyeyim diye. Teşekkürler.--CnkALTDSmesaj/message 03:24, 20 Şubat 2010 (UTC)

Selam. Elinize sağlık. Kaynakları da aktarırsanız daha güzel ve faydalı olacaktır. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 20:12, 23 Şubat 2010 (UTC)

Tibet Budizmi[kaynağı değiştir]

  • Selam. Bunu nereden çevirdiğinizi öğrenebilir miyiz ? Takabeg ileti 13:37, 6 Mart 2010 (UTC)

Selam.

Mersin Üniversitesi Almanca Çeviri Bölümü 4. sınıf öğrencileri olarak "Çeviri Projesi" adlı derste hem Vikipedi Türkçeye katkı yapmak, hem de bu yolla ilgili dersin içeriğini doldurmak adına Wikipedia Almancadan seçmiş olduğumuz kaynak metinleri Türkçeye çevirmekteyiz."Toplum, tarih, kültür, bilim ve din" üst başlıkları kapsamında belirlediğimiz kaynak metinlerin tam listesini bize yardımlarını esirgemeyen Sayın Vito Genovese'ye projenin başlama aşamasında sunmuştuk.

Ayrıca yapmış olduğumuz çeviri metinlerinin uygun yerlerine konu bütünlüğünü bozmamaya çalışarak başka kaynaklardan edindiğimiz bilgileri telif sınırlarını aşmaksızın yerleştiriyoruz. Ama bu işlem yapmış olduğumuz çeviri işine kıyasla toplam işin yalnızca %1'ini bile ancak oluşturmakta. Yani Vikipedi'ye aktarmış olduğum (Yapılan çeviriler birkaç aşamalı kontrolden geçtikten sonra son halini alıyor ve tüm bu sonal metinlerin Vikipedi'ye aktarımını ben üstlenmiş bulunmaktayım.) metinlerin neredeyse tamamını çeviriler oluşturmakta.

Uzantılı linkin içeriği sormuş olduğun metnin Almanca karşılığıdır.--Ceviri-meü 00:50, 7 Mart 2010 (UTC)

Öncelikle katkılarınız için teşekkür ederim. Benim dışında da nereden çevirildiğini bilmediği için şüpheli bakan kullanıcılar vardır. O yüzden yukarıda gösterdiğiniz gibi Almanca Vikinin hangi maddesinden aktarıldığını da eklerseniz faydalı olacaktır. Aksi halde boşaltmaya da yol açabilir. Mümkün oldukça Tartışma:Tibet Budizmi gibi tartışma sayfalarını kullanırsanız ve mümkün oldukça Almanca Vikipedideki kaynaklı maddeleri çevirirseniz sevineceğim, şahsen. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 01:02, 7 Mart 2010 (UTC)

Rosetta Yıldızı

Rosetta yıldızı
Son gaz devam etmeniz dileğiyle verilmiştir. Manco Capac 12:20, 31 Mart 2010 (UTC)

Selam. Dharma (Budizm) değil Dharma maddesine ekleseydiniz. Takabeg ileti 04:15, 26 Nisan 2010 (UTC)

Kadın hakları[kaynağı değiştir]

Yaşam belirtimiz olan kadınlarımızın önemle durulması gereken etik bir hususu olan Kadın hakları maddesine olan geniş katkılarınız üzerine teşekkürler. Nbeviileti 10:49, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Selamlar. Eğer yanlış hatırlamadıysam siz Vito Genovese'nin bahsettiği çeviri grubundansınız. Hoşgeldiniz. Bu arada ilgi alanınıza giren Almanca çeviriler var. Ama listeniz programnınz vs. varsa boşverin.) İyi geceler.--Reality 20:46, 23 Mayıs 2010 (UTC)

Selam. Bugün size ne oldu ? Çok hızlısınız. Rica etsem de:Geheime Fliegerschule und Erprobungsstätte der Reichswehr, de:Schwarze Reichswehr maddeleri de bize kazandırabilir misiniz ? Takabeg ileti 11:03, 26 Mayıs 2010 (UTC)

Yavaşladım...[kaynağı değiştir]

Merhaba. Teşekkür ederim "hız" konusunda.

Çeviri projemiz bitti ve ben de bir an önce indirme işlemini sonlandırmak istiyorum.

Daha önceden de belirttiğim üzere bu bir proje-grup çalışmasıydı; sonlandı, birkaç gün sonra diplomalarımızı alacağız. Ama ben de dahil olmak üzere arkadaşlarım arasında mezuniyet sonrasında da çevirileriyle Vikipedi'ye katkı yapmak isteyenler var; göndermiş olduğunuz linki onlara ileteceğim konusunda şüpheniz olmanız. Eğer bu maddeleri bu yolla kazandıramasam bile uygun ve yakın bir zamanda kendim çevireceğim.

Kolay gelsin. Ahmet Şahin--Ceviri-meü 11:17, 26 Mayıs 2010 (UTC)

Mer30. Takabeg ileti 11:38, 26 Mayıs 2010 (UTC)

Etik olmayan kavram bilgisi[kaynağı değiştir]

Selam, şu değişikliğinizde eklemiş olduğunuz Çoğu birey, transseksüellik kavramını reddetmektedir. bilgisi yeterince etik değil gibi, bu bilgiyi kaynak göz önünde bulundurarak eklediğiniz kanaatindeyim; şayet bunu kanıtlar kaynak varsa lütfen ekleyin. Sağlıcakla. - NШE (+ileti) 11:53, 20 Mart 2010 (UTC) 13:30, 26 Mayıs 2010 (UTC)

Sanırım kaynaksız her bilginin etik olup olmama konusunda tereddürleri olacaktır mutlaka, bilginin doğruluğu adına kaynak arayacağım, şayet yoksa daha tarafsız olması adına değişiklik gerek. - NШE (+ileti) 11:53, 20 Mart 2010 (UTC) 14:46, 26 Mayıs 2010 (UTC)