Kuş yemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuş yemi, kuşlar tarafından yenen bir besin türüdür. Genellikle tohum çeşitleri, kuruyemiş veya kuru meyve çeşitleridir. Çoğu kuş yemleri ile ticari kümes hayvanları beslenir. Ayrıca insanlar evcil hayvanları veya yabani kuşları beslemek ve kuş beslemede kuş yemini de kullanırlar. Çeşitli kuş yemi türleri, etçil veya nektar yiyen kuşlar için, beslenebilecek kuş türlerini yansıtır.

Yabani kuşları kuş besleyicilerden beslemek popüler bir uygulama olsa da, orada beslenen kuşlar için hastalıklar, yetersiz beslenme ve evcil hayvanların yırtıcılığı gibi potansiyel riskleri taşıyabilirler. Araştırmacılar, her beslendiklerinde kuş besleyicilerin dezenfekte edilmesini önermektedir.[1]

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kara ay çekirdeğinin, kuş besleyicilerinde kullanılması şiddetle tavsiye edilir, çünkü çok çeşitli kuşları çekerler, etin kabuğa oranı yüksektir ve yağ içeriği yüksektir. Diğer yaygın kuş tohumları, diğerlerinin yanı sıra, Nijer veya Amerika sakası, serçeler ve junkoslar için darı ve kardinaller için aspir içerir.[2]

İçyağı sıvacı kuşu ve ağaçkakangiller gibi böcek yiyen kuşlar için tavsiye edilir. Yapay nektar, temel şekerli su sinek kuşlarını kendine çeker. Ekmek ve mutfak artıkları ile genellikle ördek ve martılar beslenir. Tavuklar genellikle geleneksel olarak tavuk çiziği adı verilen bir karışımda mısır, buğday, arpa, sorgum ve öğütme yan ürünleri ile beslenir.[3]

Bu tohumlar ve tohum olmayan malzemeler genellikle çiftliklerdeki yan ürünler olarak elde edilir, ancak bağımsız perakendecilerden de satın alınabilir.

Ticari kuş yemi ile beslenen tavukçuluk kuşlarına, tipik olarak, bilimsel olarak tasarlanmış, önceden harmanlanmış çok özel bir kümes hayvanları için yem verilmektedir. Tavuklar için ticari kuş yemi örnekleri arasında civciv başlatıcı ilaçlı kırıntılar, civciv yetiştirici kırıntıları, yumurta püresi, yumurta peletleri, yumurta kırıntıları, yumurta peleti ve etlik piliç med kırıntıları yer alır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bird Seed 101: The 10 Best Types For Wild Birds - Bird Watching HQ". 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  2. ^ "Feeding Birds: a Quick Guide to Seed Types - All About Birds All About Birds". 16 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 
  3. ^ "Types of Birdseed for Outdoor Feeders". 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2020. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]